11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFunctionarul greseste, cetateanul plateste

Functionarul greseste, cetateanul plateste

Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanei Craiova a gresit un certificat de casatorie, insa tot posesorul actului este pus pe drumuri sa repare greseala, timp in care functionarii vinovati stau linistiti, pentru ca n-o sa-i sanctioneze nimeni.


Un craiovean stabilit in Canada a revenit luna aceasta in orasul sau natal pentru un scurt concediu si a fost primit cu… birocratie si actiuni in judecata. Pentru ca pasaportul sau era pe cale sa expire, craioveanul a solicitat ofiterilor starii civile – in vederea eliberarii unui nou pasaport – un duplicat dupa certificatul de casatorie. L-a si primit. Numai ca actul eliberat de Starea Civila a fost scris gresit, iar barbatul si-a petrecut concediul incercând sa repare o greseala care, dupa cum sustine el, nu-i apartine.


„Este datoria institutiei sa repare greseala“


Costinel Serbanescu locuieste de câtiva ani in Canada si a venit in vacanta pentru doua saptamâni in Craiova, oras in care s-a nascut. Cosmarul barbatului a inceput din momentul in care s-a prezentat la Starea Civila din Craiova pentru eliberarea unui duplicat dupa certificatul de casatorie. „Când am ajuns in Craiova am cerut eliberarea unui pasaport de tip nou. Pentru aceasta aveam nevoie de certificatul de casatorie. Am cerut un duplicat la ofiterul starii civile. Dupa ce l-am obtinut am constatat ca s-a comis o greseala privind data de nastere a sotiei mele. Sotia mea, Serbanescu Stela Cornelia, fosta Opriscan Stela-Cornelia, s-a nascut pe 17 ianuarie 1960 in Resita, judetul Caras-Severin, iar certificatul de nastere a fost eliberat cu data de 19 ianuarie 1960. Cineva, un functionar cu capul in nori sau prost instruit, a marcat in registrul starii civile data de 19 in loc de 17. Am cerut corectarea pe loc si mi s-a spus ca trebuie sa deschid actiune in justitie. Nu venisem acasa ca sa deschid actiune in justitie si nici nu aveam bani pentru asa ceva. Nu cred, nu este greseala mea, nu este vina mea. Institutia a gresit si este de datoria ei sa repare greseala. In final, dupa o saptamâna, am renuntat si m-am intors in Canada cu un act care este lovit de nulitate“, a afirmat Costinel Serbanescu.


„Nu putem trece peste lege“


De partea cealalta, comisarul Ion Hoanca, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanei Craiova, sustine ca toate modificarile din actele eliberate de Evidenta Populatiei trebuie facute in spiritul legii. „Orice greseala, chiar si o virgula, se poate corecta doar prin hotarâre judecatoreasca. Nu putem trece peste lege, aceasta este procedura legala. Domnul Serbanescu poate cunoaste legile din Canada, dar când vine in România trebuie sa se supuna legilor de aici“, a sustinut Ion Hoanca. Problema este ca tocmai asta voia Serbanescu, sa se supuna legilor tarii, mai exact articolului 57, punctul 2 al Legii 119/1996 care spune ca sesizarea instantei judecatoresti se poate face de persoana interesata, dar si de Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Populatiei. Cu alte cuvinte, legea spune ca problema lui Serbanescu putea fi rezolvata si de cei care au gresit, adica de ofiterii de stare civila din cadrul Serviciului de Evidenta a Persoanei, dar a fost trimis la plimbare prin instante.


Functionarul vinovat nu va fi pedepsit


Mai mult decât atât, in timp ce cetateanul nevinovat este trimis la plimbare prin instante, functionarul care a gresit nu va pati absolut nimic, nu se va alege cu nici o sanctiune.


„Greselile sunt inerente in orice primarie. Nu este nimeni pedepsit pentru ele, dar exista cai legale de a le indrepta“, a raspuns comisarul Ion Hoanca, intrebat ce sanctiune ar putea primi ofiterul de stare civila care a gresit certificatul de casatorie.


Asadar, un functionar platit din impozitele cetatenilor are voie sa greseasca, pentru ca oricum nu-l trage nimeni la raspundere. Insa, daca un cetatean primeste de la functionar un document gresit, tot cetateanul este pus pe drumuri pentru a repara greseala „unui functionar cu capul in nori sau prost instruit“, astfel cum spunea patitul.


Legislatie


In art. 57 din Legea 119/1996 se mentioneaza: „Sesizarea instantei judecatoresti se face de persoana interesata, de serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor, de consiliul judetean sau de catre Parchet. Cererea se solutioneaza de judecatoria in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul acestora, pe baza cercetarilor efectuate de politie si a concluziilor procurorului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII