10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria vrea sa dea in judecata Ministerul Economiei si Comertului

Primaria vrea sa dea in judecata Ministerul Economiei si Comertului

Neplata subventiei la caldura de catre Ministerul Economiei si Comertului constituie motivul pentru care Primaria Craiova intentioneaza sa actioneze in judecata institutia in cauza. Edilul-sef este decis sa apeleze la aceasta masura, mai ales ca ministerul ameninta sa intrerupa furnizarea agentului termic catre consumatori.


Primaria Craiova intentioneaza sa actioneze in judecata Ministerul Economiei si Comertului. Edilul-sef, Antonie Solomon, este suparat pentru ca, pâna in prezent, nu i-a fost virata suma necesara pentru asigurarea subventiei, din partea statului, la caldura.


Din totalul sumei de 135 de miliarde de lei, care trebuia asigurata bugetului local pâna la 30 octombrie 2005, doar 70 de miliarde de lei au ajuns la destinatie, fiind deja cheltuite. Suma era necesara pentru subventionarea caldurii in lunile ianuarie, februarie, martie, octombrie, noiembrie si decembrie. Aproximativ 50% din suma, respectiv 86 de miliarde de lei, asteapta si acum sa fie platite.


Subventia reprezinta diferenta dintre pretul de referinta al gigacaloriei si valoarea reala a acesteia. In prezent, pretul de referinta pentru o gigacalorie este de 1.300.000 de lei, populatia platind doar 1.070.000 lei. Diferenta de 230.000 de lei reprezinta subventia la caldura. Din bugetul de stat se acopera 55% din subventie, iar restul este suportat de bugetul local.


„Incerc aproape zilnic, de o luna, sa iau legatura cu cei de la minister si de fiecare data primesc acelasi raspuns: nu sunt bani! Daca problema nu se rezolva cât mai curând, ne gândim serios sa ii actionam in judecata, pentru ca nu ne-au platit banii necesari la timp“, a precizat Solomon.


Primaria Ploiesti, initiatoarea demersurilor


Primarul este decis sa apeleze la aceasta solutie radicala, dupa ce a aflat ca subventia la caldura nu s-a platit numai la Craiova. Dupa mai multe discutii cu omologii din alte orase din tara, a fost informat ca Primaria Ploiesti a decis sa actioneze in judecata ministerul din acelasi motiv, neplata subventiei.


„Am trimis o notificare catre minister, in care le-am reamintit care este nivelul datoriilor catre institutia noastra, respectiv 250 de miliarde de lei. De asemenea, le-am transmis ca, daca nu vor plati restantele, ne vedem nevoiti, pe baza notificarii trimise, sa ii actionam in judecata, pentru a recupera suma“, a declarat Alina Istratescu, purtator de cuvânt al Primariei Ploiesti.


Masura a fost luata dupa ce conducerea primariei a analizat situatia debitelor si a ajuns la concluzia ca subventia nu a mai fost platita de câtiva ani.


Autoritatile locale, datoare la rândul lor


La cele 135 de miliarde de lei, care trebuia virate de minister pentru subventia caldurii la nivelul Craiovei, se mai adauga 188 de miliarde de lei, bani care trebuie suportati de autoritatile locale. Nici la acest capitol platile nu sunt la zi, deoarece primaria a pus la dispozitie doar 115 miliarde de lei.


„O sa gasim bani sa ii platim si noi, dar prioritari sunt banii de la minister. Pâna la sfârsitul anului noi ne vom indeplini obligatia materiala care ne revine“, a concluzionat primarul Antonie Solomon.


Ideea primarului este sustinuta si de viceprimarul Sorin Iordache care afirma ca o masura de constrângere are intotdeauna efect.


„De când le-am intrerupt furnizarea apei calde si a caldurii craiovenilor restantieri s-a inregistrat o crestere zilnica a incasarilor cu patru miliarde de lei. In acest ritm speram ca pâna in vara datoriile populatiei catre Regia de Termoficare Craiova sa scada simtitor de la 600 de miliarde de lei“, a spus Sorin Iordache.


Regia de Termoficare, amenintata


In ultima luna, Ministerul Economiei si Comertului a trimis mai multe citatii de plata catre Regia de Termoficare Craiova, pentru datoriile de 500 de miliarde de lei pe care le are catre CET Craiova II. In cazul in care nu are de gând sa achite cea mai mare parte din restante, reprezentantii ministerului ameninta ca vor intrerupe furnizarea caldurii catre craioveni.


„Cei de la minister au datorii la noi, dar in schimb ne ameninta ca ne intrerup caldura. Nu mi se pare corect si vom actiona in consecinta“, a incheiat indignat primarul.


Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, a precizat ca s-a apelat la mai multe modalitati de recuperare a debitelor. „Actionarea in judecata a datornicilor nu a avut efectul scontat, asa ca am decis intreruperea caldurii pentru o parte dintre craioveni pentru a nu ajunge in situatia ca ministerul sa decida sa lase fara caldura intreg orasul“, a declarat Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS