10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZece metode de a creste un copil fericit!

Zece metode de a creste un copil fericit!

1. Libertatea de a se juca. Nu-i incarcati programul zilnic cu prea multe activitati. Toti copiii au nevoie de timp de relaxare, de o pauza de la lectii si de la orele educative si sa se joace liber, ghidati de imaginatie. Posibilitatea de a prinde fluturi in parc, de a face oameni de zapada sau de a urmari cum un paianjen isi tese pânza ii va dezvolta curiozitatea si va descoperi lumea in ritmul sau propriu.


2. Cât mai multa miscare! Dati-va impreuna cu sania, jucati fotbal sau sotron. Mergeti pe bicicleta impreuna. Nu numai ca ii veti intari sanatatea, dar il veti face sa si zâmbeasca! Copiii activi scapa intr-un mod sanatos de stres sau de suparare.


3. Râsul este sanatos! Spuneti glume, cântati cântece haioase, prostiti-va. Râsul este foarte bun pentru copii, dar si pentru parinti. Unul dintre motive este pur fiziologic: atunci când râdeti, eliminati tensiunea si trageti mai mult aer in piept, care relaxeaza mintea.


4. Laudati-l creativ! Nu spuneti doar „foarte bine“ de fiecare data când copilul face un progres sau dobândeste o aptitudine. Scoateti in evidenta detaliile care v-au impresionat: „Imi place cum ai desenat copacii si culoarea cerului“, in loc de „frumos desen“.


5. Gasiti artistul din el! Muzica, dansul, desenul sau orice alta forma de arta dezvolta in copii sentimente si stari emotionale. Sentimentul de implinire nascut din exprimarea laturii sale artistice, chiar daca este vorba doar de colorat, cântat la pian sau jucat intr-o piesa de teatru, il va inveseli pe cel mic.


6. Zâmbiti, va rugam! Un zâmbet instantaneu il va face pe copil fericit. Si daca tot zâmbiti, imbratisati-l sau mângâiati-l. Un psiholog spunea ca o persoana are nevoie de patru imbratisari pe zi pentru a supravietui, opt pentru a se simti bine si 16 pentru a se dezvolta.


7. Cel mai devotat ascultator! Nimic nu-l face pe copil sa se simta mai important decât atunci când are parte de toata atentia. Nu-l ascultati doar cu o ureche. Daca vrea sa va zica ceva atunci când aveti treaba, faceti o pauza si ascultati-l pâna termina.


8. Prea multa perfectiune strica! Toti vrem copii cât mai buni. Dar de fiecare data când strângem dupa ce a asezat piesele de lego, inevitabil ii micsoram increderea. Copilul ajunge astfel sa creada ca nu a fost destul de bun.


9. Problemele trebuie rezolvate! De la legatul siretului pâna la a traversa corect strada, fiecare aptitudine dobândita de copil reprezinta inca un pas spre independenta. Atunci când el stie ca orice problema poate avea solutie, se va simti mai increzator si sigur de sine.


10. Sansa de a straluci! Fiecare copil este inzestrat cu un talent sau aptitudini. Ii plac cartile? Rugati-l sa va citeasca in timp ce gatiti. Este bun la socotit? Lasati-l sa afle pretul cel mai bun când mergeti la cumparaturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS