10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomie de doua milioane de euro la gunoi

Economie de doua milioane de euro la gunoi

Primarul Antonie Solomon nu a reusit sa rezilieze contractul cu SC ECO SUD SRL. Firma se ocupa in prezent cu administrarea depozitului de gunoi de la Mofleni. In schimb, edilul-sef a reusit sa scape de câteva clauze incomode.


Conflictul dintre Primaria Craiova si SC ECO SUD SRL, firma care administreaza in prezent depozitul ecologic de la Mofleni, este departe de a fi stins. Moderna groapa de gunoi finalizata in urma cu câteva luni da in continuare batai de cap autoritatilor, chiar dupa retragerea SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL, cea care s-a ocupat de amenajarea depozitului.


Principala nemultumire a edililor, inca de la instalarea in primarie, in 2004, a reprezentat-o prezenta in contractul de asociere a anumitor clauze, care nu erau in interesul municipalitatii. Cea mai importanta, in opinia primarului Antonie Solomon, era obligatia de a livra anual cantitatea de 170.000 de tone de gunoi, dar si aplicarea de penalitati, in cazul in care conditia nu se indeplinea.


Clauze scoase din contract


In aceasta luna, in urma negocierilor cu reprezentantii firmei SC ECO SUD SRL, s-a stabilit insa renuntarea la aceasta clauza. Modalitatea in care s-au purtat discutiile nu este multumitoare pentru Solomon, care sustine ca ar fi dorit rezilierea contractului.


„Din pacate, nu am reusit sa scap de acest contract. Oricum, am reusit sa obtin clauze speciale si nici nu vom mai fi obligati sa platim doua milioane de euro pe an pentru gunoi“ a declarat Solomon.


Pe ordinea de zi a Consiliului Local Craiova din 30 noiembrie este inclusa si introducerea unui act aditional la contractul semnat in 2002 cu SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL.


In conformitate cu textul actului aditional, tariful pe tona de gunoi depozitat la groapa ecologica de la Mofleni va fi renegociat, incepând cu 1 ianuarie 2006, la initiativa partilor, urmând sa ajunga cel mai probabil de la 20 de euro tona la zece euro tona.


In ceea ce priveste termenul de executie a intregului depozit, a fost stabilit pentru 30 septembrie 2006, pâna atunci urmând sa fie finalizat si drumul de acces catre depozit, dinspre DJ Craiova-Calafat.


„Masinile care transporta gunoiul trec prin cartierul Mofleni si in timp vor distruge drumurile deoarece sunt autovehicule de mare tonaj. Am incercat sa eliminam si aceasta problema o data cu renegocierea“, a continuat Solomon.


Contractul de cesiune, in ceata


SC ECO SUD SRL a ajuns sa se ocupe de administrarea depozitului de la Mofleni in luna septembrie, când, dupa mai multe dispute, Adunarea Generala a Asociatilor SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL a hotarât cesiunea contractului incheiat cu Primaria Craiova.


Aceasta actiune trebuia mai intâi aprobata de Consiliul Local Craiova si nu mai devreme de zece ani. Desi initial reprezentantii societatii care s-a ocupat de amenajarea depozitului au refuzat ideea de negociere, ulterior, actualii parteneri au fost de acord, pentru a obtine, in schimb, acordul CL asupra contractului de cesiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS