20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal65.400 de pachete cu tigari de contrabanda - capturate

65.400 de pachete cu tigari de contrabanda – capturate

• Tigarile erau destinate free-shop-ului din Bechet, insa administratorul acestuia s-a gindit ca e mai rentabil sa le valorifice pe piata neagra la preturi duble • Captura a fost posibila pentru ca seful de post din Ostroveni a refuzat o spaga de 4.000 de euro • Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Dolj a inceput o ancheta interna, care s-ar putea solda cu demiterea celor care au „inchis ochii“ la contrabanda cu tigarete


Politistii doljeni au realizat, in noaptea de marti spre miercuri, cea mai importanta captura de tigari de contrabanda din ultimii ani. 65.400 de pachete cu tigari, care urma sa ajunga pe piata neagra in urma unei operatiuni ilicite ce nu se putea desfasura fara ca politistii de frontiera si vamesii sa „inchida ochii“, au fost confiscate de Serviciul de Investigarea Fraudelor, dupa ce seful de post din Ostroveni a refuzat o spaga de 4.000 de euro din partea contrabandistilor.


Transport cu tigari pentru free-shop-ul din Bechet


Un transport de tigari – este vorba despre un tir care intrase in tara prin Vama Giurgiu – a ajuns marti dupa-amiaza in Vama Bechet. Trebuia sa descarce peste 100.000 de pachete cu tigari scutite de taxe vamale si accize, la free-shop-ul din vama, apoi sa plece catre Moldova Noua. Tirul a trecut prin vama si a intrat in zona libera (adica, oficial, a iesit din tara), unde a descarcat o parte din tigari. Intreaga operatiune s-a desfasurat sau trebuia sa se desfasoare sub supravegherea stricta a unei echipe mixte formate din vamesi si politisti de frontiera. S-a dovedit pina la urma ca nu au fost descarcate decit jumatate din tigarile pe care trebuia sa le lase la free-shop. Apoi, vamesul a aplicat pe masina sigiliul, certificind astfel ca s-a descarcat intreaga cantitate de tigari. Cu toate formalitatile in regula, tirul a plecat apoi din vama. Pe drumul catre Craiova, undeva intre Listeava si Piscu Sadovei, autotrenul a deviat de la traseu si s-a oprit in curtea fostului IAS Piscu Sadovei. Acolo, crezindu-se la adapost de orice privire indiscreta, soferul tirului, Vasile Rosca, de 39 de ani, din Constanta, impreuna cu alte trei persoane, printre care se afla si Gigi Stamin, de 34 de ani, din Bechet, administratorul free-shop-ului din Vama Bechet, au inceput sa descarce 65.400 de pachete cu tigari, pe care, oficial, trebuia sa le lase la free-shop. In timp ce descarcau a aparut politia.


4.000 de euro spaga pentru seful de post din Ostroveni


Politistii din comuna doljeana Ostroveni „mirosisera“ prin „mijloace specifice“ ca se pune la cale o afacere de proportii cu tigari de contrabanda in ograda fostului IAS. Seful de post din Ostroveni, agentul-sef principal Marin Defta, si ajutorul sau, agentul principal Mirel Florea, i-au prins pe cei patru exact in momentul in care descarcau tigarile. Dindu-si seama ca nu pot scapa cu fuga, cei patru s-au gindit sa scape de oamenii legii prin alta metoda. Gigi Stamin i-a oferit sefului de post suma de 4.000 de euro drept spaga daca „uita“ tot ce a vazut. Politistul insa nu doar ca a refuzat oferta, dar si-a chemat si alti colegi in ajutor.


Nu dupa mult timp si-au facut aparitia la fata locului ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj. „Este vorba despre cea mai importanta captura de tigari din judetul Dolj. Marfa, destinata oficial free-shop-ului din Bechet, urma sa fie, de fapt, vinduta pe piata neagra, in special in Craiova“, a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, subcomisarul Leonard Bandoi, seful Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IJP Dolj.


Pe piata neagra, tigarile respective – Marlboro, L&M, Ronson, Cartier, Davidoff etc. – valorau circa 1,6 miliarde de lei, insa prejudiciul total produs prin aceasta fapta depaseste trei miliarde de lei, daca se iau in considerare inclusiv taxele si accizele pe care statul nu le-ar fi perceput pentru aceasta operatiune ilicita. Intreaga marfa a fost confiscata, iar cei patru s-au ales cu dosare penale pentru ceea ce oamenii legii considera ca este „o forma de contrabanda atipica, scapata din vedere de legiuitor“. In plus, Gigi Stamin din Bechet s-a ales si cu acuzatia de dare de mita.


Implicarea politistilor de frontiera si a vamesilor, inca invaluita in mister


Ofiterii Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IJP Dolj, in cooperare cu procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, continua cercetarile in acest caz. Ramine insa nelamurita implicarea vamesilor si a politistilor de frontiera in aceasta operatiune ilicita. Asta pentru ca, free-shop-ul fiind oficial dincolo de granitele României, politistii de frontiera si vamesii trebuia sa controleze masina atit cind a intrat la free-shop, cit si in momentul in care a iesit din vama. „In momentul in care a aplicat sigiliul pe camion, sub supravegherea politistului de frontiera, vamesul a certificat ca s-a descarcat la free-shop intreaga cantitate de tigari si nu doar jumatate din ele. Urmeaza sa fie lamurita in perioada urmatoare si eventuala implicare a vamesilor si politistilor in aceasta operatiune ilegala cu tigari scutite de taxe si accize“, a mentionat subcomisarul Bandoi.


Am incercat sa aflam si punctul de vedere al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Dolj cu privire la cele intimplate, insa nimeni din conducerea institutiei n-a fost de gasit, fiind, de cele mai multe ori, „intr-o sedinta“. „In momentul de fata este in curs o ancheta, desfasurata de conducerea IJPF Dolj, cu privire la cele intimplate in Punctul Control de Trecere a Frontierei (PCTF) Bechet. Daca se va dovedi orice implicare a cadrelor politiei de frontiera in aceasta operatiune cu tigari, cu siguranta ca se vor lua masuri drastice impotriva celor vinovati“, a precizat inspectorul Fabian Badila, purtator de cuvint al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS