10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCapii afacerilor cu fier vechi, in latul procurorilor gorjeni

Capii afacerilor cu fier vechi, in latul procurorilor gorjeni

Capii afacerilor cu fier vechi din judetul Gorj sint cercetati de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Antidrog Gorj. Prejudiciul estimativ al operatiunilor financiare realizate de acestia se ridica la citeva sute de miliarde de lei. Printre cei anchetati se numara si Constantin Potirca, patronul societatii SIATRA, Ion Radulescu, Ion Mihai si Mihai Birita. Unii dintre ei sint cercetati chiar si pentru operatiuni de spalare a banilor.


Pe masa de lucru a procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Gorj se afla trei dosare cu greutate, in care sint cercetati capii afacerilor cu fier vechi din judetul Gorj. Ion Radulescu, Constantin Potirca, Marita Stanescu, Mihai Ion si Mihai Birita, toti de etnie roma, sint anchetati penal pentru un prejudiciu de citeva sute de miliarde de lei.


Mihai Ion si Mihai Birita, administratori la societatile GOBI SRL si CORP METAL SRL, si Marita Stanescu, imputernicit, sint acuzati de evaziune fiscala si fals. Procurorii au deschis un dosar penal pe baza unui raport de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.


Prejudiciul stabilit de finantisti in acest caz este de aproximativ 500.000 de euro. Ion Popescu, procurorul-sef al DIICOT Gorj, a spus ca dosarul se afla in faza actelor premergatoare, solicitindu-se Directiei Finantelor Publice efectuarea de verificari. Potrivit anchetatorilor, in acest dosar exista indicii cu privire la faptul ca banii folositi in achizitionarea de fier vechi ar proveni din operatiuni de spalare a banilor. Toate tranzactiile au fost facute printr-un centru de colectare a fierului vechi situat in comuna Balesti.


Ion Radulescu, anchetat din nou de procurori


Un alt dosar instrumentat de procurorii DIICOT Gorj este cel care il priveste pe Ion Radulescu. Acesta este un cunoscut afacerist, care a mai avut de-a face cu legea. Ion Radulescu este cercetat pentru mai multe infractiuni, printre care evaziune fiscala si fals. Ancheta procurorilor se apropie de final, fiind posibil ca acesta sa ajunga din nou in fata completului de judecata.


Ion Radulescu este fratele lui Ion Mihai Ferdi, care face afaceri cu fier vechi si este „client“ al organelor de cercetare penala. Ion Radulescu a mai fost trimis in judecata de procurorii gorjeni pentru evaziune fiscala si fals. Acesta s-a bucurat de clementa judecatorilor, care l-au condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, cu toate ca prejudiciul creat de acesta se ridica la aproape 75 de miliarde de lei.


Ion Radulescu, impreuna cu sotia sa, Olga T. Mihai, patroni ai firmelor MAKUMBA si MUKAMBA, au aprovizionat cu fier vechi, pe facturi fictive, mai multe firme din tara, unele dintre acestea nefigurind in Registrul Comertului. Radulescu a fost arestat o perioada. Judecatorii au scazut cautiunea de la noua miliarde de lei, cit fusese fixat initial, la 800 de milioane de lei, astfel incit Ion Radulescu a putut sa iasa din arest.


Firmele lui Potirca au produs o evaziune de 369 de miliarde de lei


Cel mai „greu“ dosar insa este cel care il priveste pe Constantin Potirca, patronul a patru firme care se ocupa de valorificarea fierului vechi. Acesta a ajuns sa fie anchetat penal in urma unor controale intreprinse in acest an de Directia Finantelor Publice Gorj, din care a rezultat o evaziune fiscala record: 369 de miliarde de lei vechi.


Inspectorii fiscali au stabilit la firma OLINTON o evaziune de 16 miliarde de lei, la SC LUMETAL de 38 de miliarde de lei, la SC DEMRAX de 22 de miliarde de lei, iar la SC SIATRA PROD COM evaziunea fiscala constatata se ridica la 293 de miliarde de lei. Rezultatele controalelor efectuate au fost trimise si Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, care a intocmit un raport aflat acum in dosarul penal inregistrat la DIICOT Gorj.


Potirca a fost audiat de procurorii PNA in afacerea RAFO. Acesta a vindut un reactor achizitionat, prin firma SIATRA, de la Combinatul Chimic Arad, al carui proprietar este tot el, la grupul de firme VGB cu incredibila suma de 300 de miliarde de lei. Reactorul a ajuns apoi la RAFO. In realitate, reactorul nici nu a fost miscat de la Arad, toata tranzactia fiind doar in acte. In locul banilor, Potirca a primit produse petroliere de la RAFO Onesti.


Societatea SIATRA a fost premiata in anul 2001 de Guvernul României prin Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie. Societatea a inregistrat atunci o cifra de afaceri de 200 de miliarde de lei, ocupind locul I in România. Interesant este si faptul ca premiul i-a fost inminat lui Potirca chiar de Adrian Nastase, prim-ministru la vremea respectiva. Potirca mai este si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS