5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScolile din mediul rural, repetente la igienizare

Scolile din mediul rural, repetente la igienizare

• Lucrarile de igienizare a scolilor din mediul rural lasa de dorit • Cu doar doua saptamini inainte de inceperea anului scolar 2005-2006, lucrarile de reparatii nu sint finalizate, in multe unitati de invatamint situatia fiind aceeasi ca si in anii anteriori • Cu mai multi sau mai putini bani, scolile doljene apeleaza la cirpeli • Mormanele de moloz si tencuiala cazuta de pe peretii cladirilor vechi par sa nu deranjeze pe nimeni • Desi nu au primit avizul sanitar de functionare din partea DSP, institutiile de invatamint vor continua sa-si desfasoare activitatea si in acest an


Termenul-limita de finalizare a lucrarilor de reabilitare, igienizare si deratizare a unitatilor de invatamint din Dolj este 1 septembrie, insa nu toate scolile din judet se incadreaza in program. Intirzierea lucrarilor este recunoscuta chiar si de o parte a directorilor de scoli, cei mai multi din mediul rural, care afirma ca in Dolj aceasta situatie a invatamintului preuniversitar persista de ani buni. Mai grav este faptul ca acest dezastru nu pare sa intereseze pe nimeni. Astfel, unitatile scolare nu vor putea fi renovate pina la inceputul lunii septembrie. Clase goale, schele, banci uzate si scaune aruncate la intimplare, tigle pentru „cirpirea“ acoperisului, praf si mormane de moloz era tot ce se putea zari prin geamuri, si acestea sparte. Si mai grav este faptul ca directorii, administratorii sau oamenii de serviciu lipseau cu desavirsire.


Pe deasupra frumos, in interior…


In asemenea stare se afla prima scoala vizitata vineri de echipa Gds, si anume Scoala cu clasele I-IV din localitatea doljeana Criva, unitate de invatamint construita la inceputul anului 1960 si neconsolidata niciodata. Afectata de intemperii, scoala in care invata 17 elevi arata ca dupa un bombardament. Geamurile lipsesc, stresinile au cazut, tiglele au zburat de pe acoperis si, mai rau, grupul sanitar amplasat in curte este insalubru. „Cine sa mai bage bani intr-o asemenea cladire. Este de mirare ca nu a cazut inca peste copii. Primarul ar face, dar nu are cu ce“, au sustinut localnicii. Tot de la sateni am aflat ca in aceeasi cladire invata si zece prescolari. „La aceasta scoala nu sint decit doua cadre didactice: o educatoare si o invatatoare care isi fac datoria si fac zilnic naveta. Eforturi se fac, dar daca nu sint bani…“, a spus nea Gheorghe, unul dintre batrinii satului. Insa, ceea ce iti atragea atentia era proaspata zugraveala de pe peretii exteriori ai scolii, in contrast cu interiorul. Si, potrivit zicalei „afara-i vopsit gardul si-nautru-i leopardul“, se pare ca si la Scoala din Criva se practica acelasi sistem. Aceeasi stare de nepasare exista si la scolile din satele vecine: Ciutura, Dragoia si Dobromira. In schimb, lucrari de igienizare se efectuau la Scoala de centru din comuna Virvoru de Jos, unitate de invatamint cu personalitate juridica si totodata scoala coordonatoare. In institutie, la primele ore ale diminetii, oameni gospodari impreuna cu directoarea scolii finalizau lucrarile de igienizare. Potrivit directoarei, Florentina Toma, reparatiile capitale se vor incheia cu siguranta pe 1 septembrie, chiar daca scoala avea nevoie de mai multi bani decit a primit.


„Am solicitat in acest an, pentru reparatii capitale, aproximativ 1,3 miliarde de lei. Din pacate, nu am primit de la buget decit infima suma de 750.000 de lei, bani insuficienti pentru lucrari. Daca nu aveam forta de munca, localnicii comunei, nu stiu cum ne-am fi descurcat. Ultimele ploi ne-au distrus de tot. A plouat intr-o veselie si au fost distruse tavanele si parchetul. Tot atunci a zburat si tigla de pe acoperisul scolii. Ne-am riscat si cu ajutorul localnicilor am pus o parte din tigla“, a spus directoarea scolii. Mai mult, aceasta a adaugat ca in situatie de urgenta se afla si Scoala cu clasele I-IV de la Ciutura, al carei acoperis sta sa cada. „Si pentru aceasta scoala s-au cerut 100 de milioane de lei, pentru refacerea acoperisului, dar probabil mai avem de asteptat. Speram ca pina pe 10 septembrie sa rezolvam problema“, a mai spus Florentina Toma. Directoarea a dat totodata de inteles ca vrea sa renunte la conducerea scolii, din cauza faptului ca toate cele sapte scoli din zona au fost „mostenite“ in paragina, iar cirpelile facute nu sint tocmai o solutie favorabila, mai ales cind este vorba despre cladiri vechi.


Fara avizul medico-sanitar al Directiei de Sanatate Publica


Din informatiile furnizate de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, aproximativ 615 unitati de invatamint din mediul rural nu au primit avizul medico-sanitar de functionare eliberat de DSP si nici nu vor intra in posesia acestuia. Explicatia data de persoanele abilitate ale directiei a fost aceea ca lipsa apei potabile din comune, dar si prezenta grupurilor sanitare insalubre si exterioare vor impiedica obtinerea avizului de functionare. In situatia de a nu primi acest aviz se afla si aproximativ 160 de unitati scolare din municipiul Craiova. Pe „lista neagra“, potrivit inspectorului scolar general Diana Busoi, sint si Grupul Scolar Energetic, Scolile din Almaj, Bulzesti, Plesoi, Mischii, Motoci, precum si citeva gradinite.


La mila strainilor


Unele scoli din judet, la care lucrarile de reabilitare intirzie, vor fi beneficiarele unor sume de bani din afara, prin intermediul diferitelor programe derulate (de exemplu programele Bancii Mondiale). Pe „lista de asteptare“ a viitoarelor proiecte figureaza institutiile scolare din Urzicuta, Motatei, Maglavit, precum si Scolile nr. 2 si nr. 6 din Bailesti. Insa, pina la intrarea in posesia banilor, cei interesati direct stau cu miinile in sin si nu repara nimic. Este si cazul scolilor din Brabova, unde, potrivit inspectorului scolar adjunct Alexandru Gidar, „pentru scoala veche se asteapta fonduri externe“. In acest timp, cei 101 elevi inscrisi invata simultan in scoala noua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS