10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Ocolul Silvic Sadova s-a jefuit ca in codru

La Ocolul Silvic Sadova s-a jefuit ca in codru

Lupu isi schimba parul, dar naravul ba!


Daniel Lupu, inginer silvic si sef de ocol la Sadova, „guverna“ de mai bine de 15 ani peste padurile din zona. Trecuse atita timp de cind nu-l deranjase nimeni incit a inceput sa confunde, ca multi altii, averea statului cu a sa si sa-i priveasca pe angajati ca pe argatii din curte. Intr-o zi, oamenii si-au adus aminte ca Lupu nu e regele padurilor si au sarit la gitul lui cu o reclamatie, in urma careia Lupu a iesit cam jumulit, avind nevoie de repaus pentru regenerarea blanitei.


Satui de abuzurile inginerului silvic Daniel Lupu, seful Ocolului Silvic Sadova, citiva angajati si-au luat inima in dinti si l-au reclamat la Directia Silvica Craiova pentru neregulile pe care le-a facut seful lor. Pentru ca lucrurile nu pareau doar rautati de subalterni, Directia a decis un control de fond in 22 dintre cele 52 de cantoane de la Sadova, iar rezultatele controlului i-au uimit si pe membrii comisiei.


In padurea statului, Lupu pazeste lubenite


Mare le-a fost mirarea membrilor comisiei de control cind au gasit in mijlocul padurii 1,5 hectare de pamint cultivate cu pepeni verzi, in conditiile in care ar fi trebuit sa gaseasca plantati puieti, asa cum arata planul de impadurire aprobat de sefii de la Craiova. Linga lubenitele din cantonul „Magura verde“, Lupu si-a mai pus si 0,5 hectare de porumb. Pentru ca nu se astepta sa fie un an ploios, seful a fost prevazator si a depozitat o aripa de ploaie din dotarea ocolului linga culturile care i-ar fi rotunjit veniturile. Ocupat cu muncile agricole din padure, Lupu n-a mai avut timp sa priveasca macar cu un ochi spre legea care i-ar fi interzis sa faca majoritatea lucrurilor de care este acuzat prin actul de control. Au disparut din inventarul ocolului aspiratorul care usura munca femeii de serviciu, pedepsita sa stea la coada maturii, imprimanta si trei scaune pentru birou, aduse rapid la sediu in timpul controlului. Punind ban pe ban, omul si-a luat si masina, pentru a transporta lubenitele la piata. Deoarece nu putea sa toceasca anvelopele personale, a luat la repezeala trei anvelope de la Aro din magazia ocolului, le-a montat la masina sa si a uitat sa le mai aduca. Inima larga si buzunare strinse, Lupu a dat tractorul „Zimbru“ din dotarea unitatii unui prieten din comuna Ianca-judetul Olt sa-si faca si el treaba ca doar nu ruginea tabla de pe el! Parca mai poate cineva sa spuna de cite ori a facut naveta in judetul vecin tractorul ocolului de la Sadova? Sub mina de fier a sefului pe care-l uitase Dumnezeu in functie, au disparut si utilajele de la fostul atelier de impletituri de la Zaval, dar nu este exclus sa fie gasite de organele de ancheta in alta parte! Mijloacele fixe casate au disparut fara urma si fara nici un document legal justificativ.


Paguba de sute de milioane de lei


Daca de lubenite si de porumbi inginerul silvic Lupu a avut grija ca de ochii din cap, de cei 130.000 de puieti de stejar peduncular, salcim si salcioara a uitat complet si nu a luat in seama ca fiecare puiet costa 1.500 de lei bucata, adica in total vreo 200 de milioane de lei paguba. Daca nu a dispus si urmarit plantatul puietilor, in schimb a permis executarea de lucrari inutile de genul completarilor in plantatii tinere, completari a caror valoare se ridica la mai mult de 500 de milioane de lei. Pe mosia lui Lupu de la Sadova s-au gasit atitea nereguli incit a fost nevoie de cinci dosare in care sa fie introduse rezultatele actului de control. Directorul tehnic al Directiei Silvice Craiova, Iulia Bercea, care a fost si presedintele comisiei de control, a spus: „Neregulile gasite la Sadova sint multe si nu am controlat decit 22 dintre cele 52 de cantoane. Dl. Lupu, in nota explicativa pe care a dat-o, a incercat pe cit i-a stat in puteri sa se apere, dar impotriva realitatii nu-l mai poate apara nimeni. Oamenii din ocol, satui de ce se intimpla acolo de ani de zile, au facut o sesizare la Directie, iar dl. director general a dispus controlul pentru ca si in padure trebuie facuta curatenie. Printre masurile pe care le-am propus noi este si aceea a schimbarii din functie a sefului de ocol Daniel Lupu si diminuarea salariilor altor sefi de compartimente. Noi am propus, dar nu decidem asa ca nu pot sa stiu daca masurile propuse vor fi transformate in decizii. Cit despre latura penala a unora din aspectele relevate in raportul de control, se va decide daca va fi sau nu sesizat Parchetul“.


Parerea celui incriminat in raportul de control nu am putut-o consemna, desi am incercat in nenumarate rinduri sa-l contactam telefonic, chiar daca am aflat ca se odihneste in concediu!


Daca lucrurile vor ramine asa cum a stabilit colectivul de control al Directiei Silvice Craiova, vom mai vedea avind in vedere ca omul se lauda peste tot ca e pe… cai mari. Pina una alta, Daniel Lupu ar trebui sa mediteze la faptul ca orice cal ajunge cindva… mirtoaga!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII