17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubiectele la proba scrisa de româna au fost usoare

Subiectele la proba scrisa de româna au fost usoare

Absolventii de clasa a XII-a au sustinut ieri proba scrisa la limba si literatura româna. Secretarul de stat din ministerul educatiei, Paloma Petrescu, a extras varianta nr. 2 de subiect. La Dolj, din 5.497 de candidati inscrisi, s-au inregistrat doar 20 de absenti. Numarul celor prezenti fluctueaza si in functie de cel al candidatilor care nu au promovat examenul in anii anteriori, unele probe ale bacalaureatului fiind echivalate. Prima parte a subiectului, cotata cu 40 de puncte, continea zece cerinte pentru textul poetic „Din valurile vremii…“ de Mihai Eminescu. Cea de-a doua parte a subiectului – pentru care se acordau zece puncte – consta in redactarea unei scrisori pe o pagina distincta a foii de examene, cu trei cerinte precise. Cel de-al treilea subiect, de 40 de puncte, a fost pe placul candidatilor, in special al parintilor. Se cerea sa se scrie un eseu, de doua-patru pagini, in care sa se ilustreze „particularitati ale romanului (pina la al doilea razboi mondial), prin referire la o opera literara studiata, apartinind unui autor canonic“. Eseul avea repere date, concise, pentru care se acordau 40 de puncte. De asemenea, inca zece puncte se mai dadeau din oficiu. Majoritatea elevilor interpelati au spus ca daca pina acum româna se consacrase ca „proba de foc“, de data aceasta, subiectele au fost usoare. Inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Busoi, presedintele comisiei judetene a examenului de bacalaureat, a spus ca nu s-au inregistrat incidente sau disfunctionalitatii din cauza inundatiilor in nici un centru de examen.


Romanul era de asteptat


Ancuta Ioana Duta, absolventa a Colegiului National „Nicolae Titulescu“, a terminat de rezolvat subiectele in numai doua ore. „Subiectele au fost accesibile, nu foarte usoare. Ma asteptam sa cada roman, dar as fi vrut ceva de Caragiale. Oricum, primul subiect, din Eminescu, consider ca ne-a avantajat pe toti“. Claudiu Olteanu, de la Grupul Scolar Industrial CFR, are alta parere. „Voiam roman. Prima parte cu Eminescu a fost insa mai dificila. Ma astept la o nota intre noua si zece.“


O parte dintre absolventi au considerat subiectele foarte usoare. Mihai Ciucur, de la Colegiul National „Nicolae Titulescu“, a iesit printre primii de la examen. „Ma asteptam la ceva mai greu la scris. Ceva despre roman era previzibil. Cred ca o sa iau in jur de opt“. Sorin Calin, absolvent al Colegiului National „Carol I“, este de aceeasi parere. „Nu credeam sa fie asa de usor. Mult mai greu ar fi fost sa fi picat drama. Sint sigur ca o sa iau peste 9.50“. Cristina Tuca, de la Liceul Teologic Adventist: „Nu ma asteptam sa fie asa de usor! A trebuit sa fim putin atenti la subiectul trei, sa nu incurcam romanele. Avind in vedere ca eu cred in Dumnezeu, m-am rugat sa cada ceva sa poata face toata lumea. Si asa a fost“.


„Nu trebuia «Morometii»? Vai, mi-e rau!“


Nu pentru toti elevii varianta cu numarul doi a fost norocoasa. „Ma asteptam la drama sau la comedie, in nici un caz la roman. Nu stiu ce nota voi lua“, a spus Mihaela Ciupureanu, de la Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brâncusi“. Subiectele n-au fost nici pe placul Mihaelei Taras, de la Grupul Scolar Industrial CFR. „Ma asteptam la ceva mai usor pentru subiectul al treilea: «Enigma Otiliei» sau «Alexandru Lapusneanul». La Eminescu cred ca facui ceva. Sper sa scot macar sapte. La bacalaureat as vrea sa iau o nota buna ca sa ma pot inscrie la un colegiu“.


Subiectul al treilea a fost cel care le-a dat cel mai mult de furca elevilor, multi dintre ei nestiind ce inseamna scriitor canonic sau ce romane au fost publicate inainte de al doilea razboi mondial. Unii dintre ei au avut surpriza sa afle la iesirea din sala de concurs ca „Morometii“ nu corespundea cerintelor subiectului. „Nu trebuia «Morometii»? Vai, mi-e rau!“, a exclamat o eleva la iesirea in curtea Liceului „Constantin Brincusi“ si asemenea ei au mai fost multi. Astazi, absolventii de liceu nu au examen, iar miercuri vor sustine proba scrisa obligatorie a profilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS