15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Do Svidania!

Era Iliescu in PSD a apus ieri. Dupa 15 ani, partidul a decis sa renunte la creatorul sau. Fie ca s-a numit FSN, FDSN, PDSR sau PSD, Iliescu a fost cel care a tinut friiele puterii in partid, atit din functia de presedinte al tarii, cit si din cea de sef al partidului. Asta pina joi noapte, cind Congresul PSD i-a refuzat cel de-al treilea mandat de presedinte al partidului si l-a pus in acest post pe Mircea Geoana. Infringerea sa a fost extrem de usturatoare, Iliescu avind doar 530 de voturi, fata de cele 964 ale lui Geoana. Cei 1.500 de delegati care au ramas aproape pina in zorii zilei i-au aratat fara echivoc ca nu mai are ce sa caute in conducerea partidului, mai ales daca tinem seama ca toti cei alesi au obtinut mai multe voturi decit el.


Postul de presedinte executiv a fost obtinut de Adrian Nastase care, cu 1.018 de voturi, a cistigat in fata lui Sorin Oprescu – 433 de voturi – mult mai usor decit se prevedea. O surpriza a fost insa faptul ca, in competitia pentru postul de secretar general, Miron Mitrea, unul dintre greii partidului, a cistigat doar cu circa o 100 de voturi in fata mai tinarului sau coleg Victor Ponta.


Cele opt posturi de vicepresedinte alocate barbatilor vor fi ocupate de Ioan Rus – 1.032 voturi; Titus Corlatean – 927 voturi; Mihai Tanasescu – 745 voturi, Ioan Mircea Pascu – 717 voturi, Valer Dorneau – 639 voturi, Dan Nica – 625 voturi, Nicolae Vacaroiu – 604 voturi, Ilie Sirbu – 533 voturi. Functiile de vicepresedinte atribuite femeilor au fost obtinute de: Rovana Plumb – 985 de voturi, Corina Cretu – 712 voturi, Eugenia Godja – 558 de voturi. Faptul ca pina si necunoscuta Godja a obtinut un scor mai bun decit Iliescu arata clar ca delegatii au tinut sa-i arate candidatului de 75 de ani un nou sens al conceptului de „Revolutie si reforma“.


Au ramas doar trei dintre oamenii presedintelui


Iliescu nu a pierdut numai sefia partidului, ci si aproape toata puterea sa in partid. In acest moment, in conducerea partidului doar despre Corina Cretu, Nicolae Vacaroiu si Ioan Mircea Pascu se mai poate spune ca sint oamenii sai. In fruntea PSD domina acum grupul reformatorilor Geoana, Nastase, Tanasescu, Corlatean si Nica. De altfel, acestia au acum, prin prisma scorurilor obtinute la vot, si cea mai mare legitimitate in partid. Intrucit nu s-a putut candida decit pentru un singur post, „guru“ partidului a pierdut totul si nu mai este decit un simplu membru. Ceea ce nimeni nu concepea acum citeva zile, nici macar Iliescu, s-a intimplat. „Imi voi desfasura activitatea in PSD de acum incolo ca simplu membru si consultant. Functii executive – nu are nici un rost!“, a declarat Iliescu. El a refuzat astfel mina intinsa de Nastase si Geoana, care declarasera ca se vor gindi la o „functie speciala“ pentru el. Marea sa dezamagire s-a vazut si din faptul ca felicitarile la adresa cistigatorului au fost facute cu jumatate de gura. „Geoana nu e un om cu experienta necesara pentru acest lucru, dar e un baiat inteligent, e tinar si are posibilitatea sa invete. Am avut parerile mele despre potentialul lui Geoana de a conduce partidul, dar e un om tinar, cu inteligenta, care poate sa cistige tot ceea ce-i lipseste in prezent“, a spus el.


Nu numai Iliescu a ramas membru simplu. Si alte nume importante, ca Dan Ioan Popescu, Dan Matei Agathon, Viorel Hrebenciuc, Codrin Stefanescu, Bogdan Niculescu Duvaz sau Ioan Talpes, au ramas fara functii in conducerea centrala.


Geoana vorbeste de unitate


Cind a venit vremea declaratiilor, cistigatorul Geoana s-a multumit sa dea doar citeva raspunsuri diplomatice, in care vorbea de unitate si ii multumea contracandidatului sau pentru activitatea din partid. „Dupa cum am simtit sala, ma asteptam la acest rezultat“, a spus Geoana. „Am primit vestea cu bucurie, dar fara exuberanta. Le multumesc colegilor mei si in primul rind presedintelui Iliescu, care, indiferent de comentariile rautacioase din ultima vreme, a fost si ramine un politician exceptional pentru România“, a declarat el. Noul presedinte a admis ca in ultima perioada, in partid, a fost „multa emotie si tensiune“, insa s-a aratat increzator ca PSD va trece peste acest moment. „Democratia are si parti mai combative, dar cred ca vom intelege toti ca acum este nevoie de unitate“, a mai spus el.


La rindul sau, celalalt mare cistigator al serii, Adrian Nastase, a vorbit despre eficienta si pragmatism. „Este esential ca dupa aceasta competitie foarte puternica sa refacem echipa noastra si sa vedem daca spiritul olimpic poate domina competitia din interiorul partidului“, a mentionat Nastase.


El a precizat ca, in perioada urmatoare, noii lideri ai PSD se vor concentra pentru coordonarea activitatilor la parlament si la guvernul alternativ. „Toate aceste lucruri le vom face in urmatoarele zile. Vom trece la o alta structura de conducere, vor fi multe chestiuni organizatorice si va trebui sa vedem foarte atent ce proiecte sint prioritare“, a adaugat Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU