16.4 C
Craiova
joi, 30 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedicamente cu tiriita pentru gorjeni

Medicamente cu tiriita pentru gorjeni

Bolnavii sint nevoiti sa se trateze numai cu medicamente românesti


Bolnavii din judetul Gorj alearga cu retetele de la o farmacie la alta, pentru a li se elibera medicamente gratuite sau compensate. Din cauza fondurilor insuficiente, doar cinci farmacii mai elibereaza medicamente compensate sau gratuite. „La toate farmaciile la care am fost mi s-a spus ca nu mai elibereaza medicamente. Am fost si la unele farmacii care sint pe lista ministerului, dar si aici mi s-a spus ca s-a terminat plafonul. Nu stiu ce sa mai fac si unde sa ma mai duc, ca nu am bani sa platesc toate medicamentele de pe reteta. Mai bine sa mor, sa nu ma mai chinuiesc atita“, se plingea Elena Pasare, de 63 de ani, pensionara.


Bolnavii sint nevoiti sa se trateze doar cu medicamente românesti. Conducerea Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) a luat aceasta masura, pentru ca banii nu mai ajung decit pina la sfirsitul lunii aprilie. „Ar mai fi bani doar pentru doua luni. Valoarea medie lunara a medicamentelor gratuite si compensate se ridica la aproximativ 20 de miliarde de lei. Din bugetul alocat judetului nostru, de 138,8 miliarde de lei, s-au cheltuit pina in prezent 90,5 miliarde de lei. Singura solutie este rectificarea bugetara“, a declarat Speranta Vina, directoarea CJAS Gorj.


Alexandra Dumitrescu, presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, a spus ca situatia este tragica, pentru ca banii nu mai ajung decit pentru citeva zile din aceasta luna, fiindca bugetul alocat judetului este grevat de tot felul de plati. „Pentru lunile ianuarie si februarie am avut acte aditionale prin care au fost prevazute, pentru tot judetul, aproximativ 18 miliarde de lei pentru fiecare luna. Contractul pe anul acesta va fi incheiat incepind din luna martie. Dar cele 138, 8 miliarde de lei alocate judetului Gorj pentru medicamente sint insuficiente. Din acesti bani s-au scazut arieratele anului 2004, in valoare de 27,155 miliarde de lei, si medicamentele pentru bolile cronice care trebuie platite tot pentru anul 2004, in valoare de 12,5 miliarde lei. Din bugetul alocat s-a mai retinut un fond de rezerva pentru situatiile de urgenta de 10%, care inseamna 13,8 miliarde de lei. 300 de milioane reprezinta valoarea morfinei pentru oncologie si inca 30 de miliarde reprezinta tratamentul pe tot anul al unui pacient cu boala Gauche. Scazind toate acestea din bugetul alocat judetului, au mai ramas 42,5 miliarde de lei. Bugetul a fost deja depasit daca luam in calcul medicamentele eliberate in lunile decembrie 2004, ianuarie si februarie 2005, pentru care s-au incheiat acte aditionale, ceea ce inseamna 53,8 miliarde. Deci, plafonul anului 2005 a fost consumat. CAS Gorj a deblocat in ultima luna inca 20 de miliarde de lei, pentru a putea mari plafonul farmaciilor. Asta inseamna, scazind sumele pentru cele trei luni, ca suma pentru luna martie este de 8,6 miliarde de lei, bani care se epuizeaza in citeva zile. Situatia este tragica. Trebuie sa se gaseasca urgent o solutie“, a precizat Alexandra Dumitrescu.


Farmacistii cer sa li se plateasca 49 de miliarde


Farmacistii gorjeni sint nemultumiti ca medicamentele gratuite si compensate eliberate anul trecut, in suma de 46 de miliarde de lei, peste valoarea contractata cu CAS Gorj, dar pentru care au primit promisiuni ca se vor deconta din bugetul pe acest an, nu au fost platite: „Am depus o adresa la Prefectura judetului Gorj, prin care solicitam inregistrarea ca obligatii de plata de catre CAS Gorj a retetelor care au fost eliberate peste valoarea de contract a anului 2004, in perioada martie – decembrie, in total de 49 de miliarde. Aceste medicamente au fost platite catre furnizori“, a spus Alexandra Dumitrescu.


Speranta Vina, presedinta CAS Gorj, a precizat ca, deocamdata, nu se stie cum se vor plati acesti bani: „Exista un articol in contractul-cadru pe anul trecut, conform caruia medicamentele si serviciile medicale prestate de furnizori, inregistrate si nedecontate de Casa, vor fi considerate ca angajamente de plata pentru anul viitor. Acest articol s-a scos insa din contractul-cadru incepind cu anul acesta. A fost incheiat un proiect de ordonanta de guvern ca sa se gaseasca alte resurse pentru plata acestor datorii, dar am inteles ca acest proiect de ordonanta a fost respins“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS