10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuinte „in leasing“ pentru tinerii din Slatina

Locuinte „in leasing“ pentru tinerii din Slatina

Primaria Slatina a inceput demersurile in vederea ridicarii cartierului de locuinte pentru tineri. Simbata au fost invitati la sediul institutiei primii 200 de solicitanti care au depus cereri. Primarul Darius Vilcov vrea sa-i primeasca, pina la sfirsitul acestei saptamini, pe toti cei 1.400 de solicitanti de locuinte. Conditiile de baza ce trebuie indeplinite de persoanele in cauza pentru a beneficia de locuinte sint virsta intre 18-35 de ani si sa nu fi posedat pina in prezent o locuinta.


„Avantajul celor care vor plati ratele si avansul de zece la suta va fi foarte insemnat, mai ales ca nu va fi nevoie de giranti asa cum solicita bancile. Va fi primul asemenea proiect din tara, avind la baza un parteneriat public-privat, valoarea investitiei ridicindu-se la peste o suta de milioane de euro. Noi vrem sa organizam o licitatie nationala, la care sa aiba acces orice firma de constructii care intruneste conditiile de participare. Primele locuinte vor fi date in folosinta la sfirsitul acestui an, urmind ca toate cele 600 de locuinte pentru tineri sa fie finalizate pina in vara anului viitor“, a spus primarul Vilcov, care a precizat ca vor fi avantajati cei cu venituri mici si medii.


„De ce nu ni s-a spus de la inceput ca se va cere avans?!“


Dintre cei 200 de solicitanti care s-au prezentat simbata la primarie, maximum jumatate au spus ca vor incerca sa faca rost de banii de avans pina in luna mai.


„Trebuie sa platim un avans de zece la suta din valoarea locuintei, adica intre 2.000 si 3.500 de euro, si abia apoi ratele, timp de 18 ani, de la 78 de euro. De ce nu ni s-a spus ca se va cere avans?! Daca stiam, nu ma bagam in asa ceva! De unde sa scot eu 80-90 de milioane pina in luna mai?“, a spus Marian Albu, unul dintre solicitanti. Alti slatineni se gindeau deja la momentul cind se vor muta in noua locuinta: „Nu stiam de avans cind am completat cererea, acum am auzit. Oricum, eu si sotul sintem decisi sa mergem mai departe. Deocamdata, nu avem banii de avans, dar o sa facem rost. Ne vor ajuta si parintii. Stim ca vom avea casa noastra, nu va trebui sa mai locuim cu parintii“, a declarat Viorica Danciu.


Conditii


Administratia municipiului vrea, pina in luna mai, sa organizeze licitatia pentru desemnarea constructorilor, iar din iunie sa inceapa amenajarea primelor blocuri. Cei dintii beneficiari ar urma sa se mute in casa in luna decembrie si vor fi stabiliti cei care vor achita avansul de zece la suta din pretul locuintei. O garsoniera va costa 17.000 de euro, iar un apartament cu trei camere poate depasi 38.000 de euro.


Noul cartier de locuinte pentru tinerii din Slatina va fi amenajat pe un teren de citeva mii de metri patrati, vizavi de sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, de pe strada Prelungirea Crisan (zona Zahana). Garsonierele vor avea o suprafata de 39 mp, vor include centrala termica de bloc si timplarie termopan. Avansul va fi de 2.000 de euro (aproximativ 74.000.000 de lei – la cursul actual), urmind ca rata lunara sa fie de 77,35 de euro, pret ce include TVA, timp de 18 ani. Apartamentele cu doua camere vor fi mai multe, fiind impartite pe doua clase. Apartamentele de categoria I insumeaza 50 mp, din care sufrageria de 20 mp, un dormitor de 14 mp, o bucatarie de opt mp si doua holuri de patru mp. Rata lunara va fi de 125 de euro, inclusiv TVA, avansul fiind de 3.000 de euro (respectiv 110.000.000 de lei), pretul total fiind de 30.000 de euro. Apartamentele cu doua camere de categoria a II-a vor costa 24.000 de euro, rata lunara fiind de 100 de euro inclusiv TVA, timp de 18 ani.


Avalansa de solicitanti


Cele mai scumpe vor fi apartamentele cu trei camere. Locuintele vor avea o suprafata de 62 mp si un pret final de 38.000 de euro. Rata lunara va fi de 160 de euro, iar avansul se ridica la 3.500 de euro, adica aproximativ 130.000.000 lei. Rata lunara oficiala nu include TVA pe termen lung. Neluarea in calcul a taxei pe valoarea adaugata ar putea avantaja solicitanul de locuinta sau l-ar putea ruina. Este posibil ca autoritatile centrale sa reduca in viitor nivelul TVA, ceea ce va duce la reducerea sumei lunare ce va fi achitata in contul ratei. In cazul majorarii TVA, rata lunara va creste proportional.


Beneficiarii acestor locuinte vor incepe sa achite propriu-zis rata lunara de cind se vor muta in noua casa. Daca sase luni nu vor achita prima rata, va trebui sa paraseasca locuinta. In ceea ce priveste plata impozitelor si taxelor locale, timp de 18 ani, cit dureaza achitarea ratelor, acestea urmeaza sa fie suportate din bugetul local. Cind va fi achitata si ultima rata, locatarii se vor considera proprietarii locuintelor. Autoritatile se asteapta ca, dintre cei 1.400 de solicitanti, jumatate sa fie de acord cu continuarea procedurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS