7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsistentii medicali refuza sa plateasca asigurari de malpraxis

Asistentii medicali refuza sa plateasca asigurari de malpraxis

Asistentii medicali si moasele sint obligati sa aiba contracte de malpraxis in calitate de salariati, insa ramine un mister cine trebuie sa le plateasca: angajatul sau angajatorul?


Intre Ordinul Asistentilor Medicali (OMS)-filiala Dolj si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj s-a nascut o adevarata disputa in privinta asigurarilor de malpraxis.


CAS Dolj, pe de o parte, sustine ca asistentii medicali si moasele sint obligati sa incheie, individual, asigurari de raspundere civila, pe linga asigurarile incheiate de angajator (medicul de familie sau unitatea sanitara in care isi desfasoara activitatea), in baza Legii nr. 307/2004, privind exercitarea profesiei de asistent medical si moasa. Pe de alta parte, reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali (OAM) din România-filiala Dolj sustin ca de fapt legea ii obliga doar pe angajatori sa incheie contracte de raspundere civila si ca i-a sfatuit pe asistentii medicali sa nu incheie asigurare de raspundere civila. „La art.13 din legea respectiva se arata ca, pentru riscurile ce decurg din activitatea profesionala, protectia asistentului medical si a moasei se face de catre angajator, prin societatile de asigurari. Prin urmare, angajatorul este obligat sa incheie asigurare pentru salariat, nicidecum salariatul. Prevederea respectiva se refera doar la asistentii medicali si moase. Medicii nu au asa ceva, ei platesc individual“, a mentionat Viorel Gavrilescu, presedintele filialei Dolj a OAM. Presedintele OAM a mai spus ca obligarea asistentilor medicali sa-si incheie asigurari de malpraxis este un abuz.


Pina una-alta, reprezentantii CAS sustin ca interpretarea data de Ordinul Asistentilor Medicali – filiala Dolj este gresita. „Paragraful respectiv din lege se refera la asigurarile pe care le face angajatorul pentru cazurile in care angajatii sai sufera un accident la locul de munca, nicidecum la asigurarile pe care angajatii trebuie sa le faca pentru greseli in activitatea medicala“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj. Aceasta a mai spus ca Doljul este singurul judet din tara in care asistentii medicali dau o astfel de interpretare legii si ca, daca presedintele OAM Dolj are obiectii, ar trebui sa se adreseze OAM România, care a stabilit prin Hotarirea nr. 1/1201.2004 ca „asistentii medicali si moasele vor incheia asigurari de raspundere civila…“ Nu se precizeaza insa nicaieri in mod clar daca angajatorul sau angajatul trebuie sa plateasca polita.


In ciuda controverselor pe care le naste aceasta lege, reprezentantii CAS Dolj au atras atentia ca incheierea de asigurari de raspundere civila este obligatorie – indiferent cine o plateste (angajatul sau angajatorul) – asistentii medicali si moasele trebuind sa prezinte asigurarea de raspundere civila la CAS in momentul incheierii contractului de furnizare a serviciilor medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS