19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPresedintele american George W. Bush a jurat sa apere libertatea popoarelor lumii

Presedintele american George W. Bush a jurat sa apere libertatea popoarelor lumii

Pe 20 ianuarie, Statele Unite ale Americii si-au dezvaluit noul drum in lume. Discursul rostit de presedintele reales, George W. Bush, cu ocazia reinvestirii in functia de „cel mai puternic om al lumii“, prezinta o America hotarita sa continue lupta pentru democratie, o America decisa sa lichideze terorismul, o America dispusa sa mearga pina la capat in misiunea ei de „scut al libertatii“. Discursul presedintelui american a trezit ecouri in cele mai indepartate colturi ale lumii, presa considerind ca al doilea mandat al lui Bush promite schimbari majore pe plan mondial.


500.000 de spectatori i-au asigurat o primire triumfala lui Bush


Aproximativ o jumatate de milion de americani au luat parte, joi, la ceremonia de investire a presedintelui american, care a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Pe traseul limuzinei prezidentiale, care a pornit din spatele Capitoliului si s-a oprit la Casa Alba, sustinatorii actualului presedinte i-au coplesit, numeric si sonor, pe manifestantii anti-Bush. Si din acest punct de vedere, ceremonia de investire a fost o victorie totala pentru presedintele reales, cel putin in comparatie cu cea din urma cu patru ani, cind coloana prezidentiala a fost bombardata cu rosii si oua pe aproape toata lungimea traseului. Dupa discursul festiv, presedintele George W. Bush si vicepresedintele Dick Cheney, impreuna cu sotiile lor, Laura Bush si Lynne Cheney, au asistat la o parada oferita de aproximativ 70 de fanfare, venite din toate colturile Statelor Unite. La manifestare au luat parte trei din ultimii patru presedinti americani, Jimmy Carter, George H. Bush, tatal actualului presedinte, si Bill Clinton.


Masuri de securitate fara precedent


Ceremonia de la Washington D.C. a beneficiat de masuri de securitate exceptionale. Intre 6.000 si 7.000 de membri ai fortelor de ordine si ai armatei americane au asigurat o desfasurare linistita a evenimentului. De asemenea, aproximativ o suta de strazi din zona cuprinsa intre Capitoliu si Casa Alba au fost inchise traficului, in timp ce accesul pe carosabil a fost blocat de cordoane de politie. Lunetistii au luat pozitii pe acoperisuri, in timp ce patrulele de pirotehnisti, cu ciini special antrenati pentru depistarea explozibililor, au verificat toata zona. De asemenea, baterii de rachete antiracheta Patriot au fost amplasate in apropiere, iar gurile de canal de pe toata lungimea traseului prezidential au fost sudate. In fine, pe tot timpul discursului, Bush a vorbit din spatele unui geam antiglont.


Terorismul mondial – cea mai mare amenintare pentru libertate, dupa caderea comunismului


George W. Bush si-a axat discursul inaugural pe problema combaterii terorismului mondial, pe care il considera o amenintare pentru intreaga lume, nu doar pentru America si aliatii ei. Remarcabil, presedintele american nu a rostit nici macar o data numele inamicilor actuali – cum ar fi Osama bin Laden sau statele de pe „axa raului“ -, preferind sa se refere la ei doar ca „tirani“ sau „dusmani ai libertatii“. Presedintele a marcat simbolic finalul definitiv al politicii traditionale de izolationism a Statelor Unite, subliniind ca viitorul americanilor este legat indisolubil de cel al restului lumii: „Supravietuirea libertatii in tara noastra depinde, din ce in ce mai mult, de victoria libertatii in celelalte state ale lumii. Cea mai mare speranta pentru pacea mondiala este reprezentata de expansiunea libertatii in toata lumea“. Bush a reluat deviza sub care Statele Unite s-au regasit dupa atentatele de la 11 septembrie – „United we stand“ -, spunind: „Acum, interesele vitale ale Americii si cele mai adinci credinte ale noastre se suprapun. (…) De-a lungul generatiilor, am subliniat importanta autoguvernarii, pentru ca nimeni nu este facut sa fie stapin si nimeni nu merita sa fie sclav. Expansiunea acestor idealuri a fost motorul crearii natiunii noastre si este o realizare remarcabila a parintilor nostri. Acum, ea a devenit o necesitate urgenta a securitatii nationale si misiunea generatie noastre. Din acest motiv, politica Statelor Unite va fi sa urmareasca si sa sustina extinderea miscarilor si institutiilor democratice in rindul fiecarui popor si a fiecarei culturi, scopul final fiind disparitia tiraniei din intreaga lume“.


„America nu isi va impune propriul mod de guvernare celor care nu doresc acest lucru“


In discursul sau, Bush a promis ca America nu va fi „jandarmul mondial“, ci doar un „aparator al libertatii“. El a subliniat ca Statele Unite vor actiona chiar si cu arma in mina, daca va fi nevoie, dar numai in cadrul stabilit de legile mondiale: „Acest obiectiv (apararea libertatii – n.r.) nu este, in primul rind, o problema militara, dar ne vom apara si ii vom apara pe aliatii nostri cu arma in mina, daca va fi nevoie. Libertatea, prin insasi natura ei, trebuie sa fie optiunea cetatenilor si sa fie sustinuta de forta dreptului si de protectia acordata minoritatilor. (…) America nu isi va impune propriul mod de guvernare celor care nu doresc acest lucru. Scopul nostru este doar de a-i ajuta pe ceilalti sa isi regaseasca propria voce, sa isi recistige propria libertate si sa isi creeze propriul drum. Obiectivul major al lichidarii tiraniei reprezinta concentrarea unei munci de generatii. Dificultatea acestei sarcini nu este o scuza pentru evitarea ei. Influenta Americii nu este nelimitata, dar, din fericire pentru cei oprimati, ea este considerabila si o vom folosi pe scara larga pentru cauza libertatii“.


Statele Unite nu vor mai ignora regimurile tiranice


Presedintele american a subliniat ca tara sa va interveni oriunde situatia precara a drepturilor omului o va cere. Bush a facut si citeva aluzii transparente la regimurile nedemocratice, cum ar fi cel din Coreea de Nord sau cele din tarile conduse de fundamentalistii islamici: „Nu ne vom preface ca acceptam ca disidentii intemnitati prefera sa stea in lanturi sau ca femeile se simt bine intr-o stare de umilinta si servitute sau ca orice fiinta umana isi doreste sa traiasca dupa bunul plac al unei conduceri dictatoriale. (…) Nu vom mai accepta existenta unei tiranii permanente, pentru ca nu acceptam existenta sclaviei permanente. Libertatea va veni ea catre cei care o doresc“.


Presedintele american i-a asigurat de sprijinul Americii pe cei oprimati, in momentele in care isi vor cere drepturile: „Cei care traiti lipsiti de speranta, sub un regim tiranic, puteti sa stiti ca Statele Unite nu vor ignora aceasta stare de fapt si nu ii vor apara pe cei care va oprima. Cind va veti ridica pentru a va cere dreptul la libertate, noi ne vom ridica alaturi de voi. Liderii miscarilor democratice amenintati cu represiunea, inchisoarea sau exilul pot sa stie ca America ii vede drept viitorii conducatori ai unor tari libere“.


Bush a accentuat nevoia de unitate in rindul statelor democratice: „Ne onoreaza prietenia cu voi, ne bazam pe sfaturile voastre, depindem de ajutorul vostru. Divizarea natiunilor libere este un obiectiv principal al inamicilor libertatii. In schimb, efortul concertat al natiunilor libere de a promova democratia este inceputul sfirsitului pentru inamicii nostri“.


George W. Bush a incheiat sectiunea discursului dedicata politicii externe cu un citat dintr-un alt presedinte american, Abraham Lincoln: „Cei care nu ofera libertate celorlalti nu o merita nici pentru ei insisi, iar, sub conducerea dreptului Dumnezeu, nu vor beneficia de ea la infinit“.


Egalitate sociala, pentru ca fiecare sa-si poata urma destinul


Partea a doua a discursului a fost rezervata situatiei socio-economice de pe plan intern. Bush a promis o reforma a institutiilor publice, o crestere a protectiei sociale si o imbunatatire a sistemului scolar. Considerind ca dezvoltarea proprietatii private este motorul dezvoltarii unei societati democratice, George W. Bush a spus ca aceste reforme „ii vor pregati pe oameni pentru a face fata provocarilor vietii intr-o societate libera. Oferind fiecarui cetatean posibilitatea de a-si crea singur un drum in viata, vom oferi tuturor americanilor o libertate mai mare si vom face societatea in care traim mai prospera si mai dreapta“.


Acceptind ca interesul public se supune intereselor individuale ale membrilor societatii, Bush a subliniat ca libertatea fiecarui individ nu trebuie sa duca la ingradirea libertatilor celorlalti cetateni. Presedintele american a facut un apel la eliminarea prejudecatilor, spunind ca „valorile fundamentale sint aceleasi in orice cultura (…) si nu putem sa ducem mesajul libertatii in lume purtind, in acelasi timp, bagajul bigotismului“.


Presedintele american a accentuat nevoia de unire a tuturor americanilor, indiferent de origine etnica, religie sau optiune politica, sub stindardul libertatii. Bush a rememorat momentele tragice de dupa atentatele de la 11 septembrie, cind americanii au trecut peste orice divergente: „Am simtit, atunci, unitatea natiunii noastre, atunci cind libertatea a fost atacata, iar raspunsul nostru a venit ca o singura mina, guvernata de o singura inima. Din acest motiv, trebuie sa simtim aceeasi unitate si mindrie atunci cind America actioneaza in sprijinul Binelui, atunci cind oferim speranta victimelor dezastrelor, atunci cind celor nedreptatiti li se face dreptate, atunci cind cei captivi sint eliberati“.


Incredere deplina in victoria libertatii


In incheierea discursului inaugural, George W. Bush si-a exprimat „increderea deplina“ in reusita demersului sau. Presedintele american a abandonat formularile tipice intrunirilor cu caracter politic, apelind la latura emotionala a americanilor: „Mergem inainte, cu incredere deplina in victoria finala a libertatii. Nu pentru ca mersul istoriei ar fi inevitabil: hotaririle umane provoaca evenimentele. Nu pentru ca ne-am considera un popor ales: Dumnezeul decide si alege dupa cum considera El. Sintem increzatori deoarece libertatea este dorinta permanenta a omenirii. (…) La acest inceput de secol, America proclama libertatea in toata lumea si pentru toti locuitorii lumii. Cu o hotarire reinnoita, sintem gata pentru cele mai mari realizari din istoria libertatii. Dumnezeu sa va binecuvinteze si fie ca El sa vegheze asupra Statelor Unite ale Americii“.


Ecouri din presa mondiala


Discursul inaugural al presedintelui reales a produs reactii variate in presa mondiala. Tonul general al presei europene a fost unul de ingrijorare, reflectind teama ca pledoaria lui Bush in favoarea libertatii sa nu se traduca intr-o sporire a violentei. Cotidianul britanic The Guardian a sintetizat cel mai bine situatia sub titlul „Foc de artificii la Washington, disperare in lume“, in timp ce ziarul italian de stinga La Repubblica numeste ceremonia „Apoteoza unui om linistit, asezat pe tronul unei lumi care il priveste cu ingrijorare“. Pe de alta parte, cotidianul italian cu cel mai mare tiraj, Corriere della Sera, noteaza ca „anumite aspecte ale politicii lui Bush sint considerate «ingrijoratoare» de opinia publica din America“. Tonul cel mai acid la adresa noii doctrine Bush este folosit de presa din Franta si Germania, tari care au fost printre cei mai aprigi adversari ai interventiei din Irak. Ziarul francez de stinga Liberation apreciaza ca presedintele american a tinut un discurs „foarte ofensiv“ pe tema libertatii, iar cotidianul berlinez Die Tageszeitung considera ca, dupa discursul lui Bush, „lucrurile sint mai clare ca niciodata: avem tot dreptul sa simtim fiori pe sira spinarii“.


Presa din estul Asiei, o alta zona in care Statele Unite au interese extinse, pastreaza, in general, un ton neutru. Cotidianul chinez People’s Daily scrie: „Multe tari asteapta mult de la noul mandat al lui Bush. O gindire corecta ne indeamna sa asteptam sa vedem daca Bush continua ca si pina acum, pe un drum unilateral, sau va trata problemele mondiale intr-o maniera multilaterala“, iar ziarul Wen Wei Po, care apare la Hong Kong, considera ca rezolvarea rapida a problemelor din Orientul Mijlociu va duce la deplasarea centrului de greutate al politicii americane catre estul Asiei, in special asupra Chinei, aceasta mutare fiind doar o problema de timp.


Pe de alta parte, ziarul francez Le Figaro considera ca Bush a prezentat un discurs de succes, reusind „sa para la fel de hotarit ca Franklin Delano Roosevelt in 1933 si… sa galvanizeze oamenii la fel ca John Fitzgerald Kennedy in 1961. Al 43-lea presedinte al Statelor Unite a prezentat perspective foarte ambitioase pentru viitor, al caror efect se va simti pe o perioada mult mai lunga decit cei patru ani care ii ramin de stat la Casa Alba“. In aceeasi nota comenteaza si publicatia israeliana Jerusalem Post: „Tineti-va bine, acesta ar putea fi cel mai ambitios program prezidential din istoria Statelor Unite“. Cea mai favorabila parere la adresa discursului prezidential a fost cea prezentata de cotidianul irlandez Irish Independent, care considera ca speech-ul lui Bush „a semanat, din cind in cind, mai mult cu o predica decit cu un discurs. Se poate ca domnul Bush sa nu fie un orator stralucit, dar, uneori, continutul mesajului este mai important decit elocventa cu care este prezentat, iar ceea ce a spus el ieri (joi, n.r.) a avut o reala putere de convingere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS