17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJurnalist roman - retinut de vamesii bulgari dupa un reportaj cu camera ascunsa

Jurnalist roman – retinut de vamesii bulgari dupa un reportaj cu camera ascunsa

Un jurnalist roman a fost retinut, marti, de autoritatile bulgare, dupa ce a realizat, in zona libera dintre vamile Giurgiu si Ruse, un reportaj cu camera ascunsa despre specula practicata in magazinele duty-free. Corespondentul ProTV George Buhnici a fost arestat marti, interogat timp de opt ore si apoi introdus in arestul politiei din Ruse, dar o acuzatie clara impotriva lui nu a fost inca formulata. In functie de rezultatele expertizei tehnice asupra casetei, care se va efectua la Sofia, Buhnici ar putea fi acuzat de detinere de tehnica speciala de filmare sau chiar de spionaj, in cazul in care se va constata ca ziaristul roman a filmat obiective strategice de pe teritoriul bulgar.

George Buhnici a fost retinut, marti, in jurul orei 15.30, de autoritatile vamale bulgare, in urma unui control vamal de rutina. Corespondentul ProTV filmase, cu ajutorul unei camere de luat vederi miniaturale, montata in ochelari, comercianti din magazinele duty-free de la vama Giurgiu – Ruse, dispusi sa vinda tigari scutite de taxe in cantitate mai mare decit le permite legea. Ochelarii cu camera ascunsa constituite un instrument uzual de investigatie jurnalistica, permis de legile romanesti in cazul in care demersul gazetaresc prezinta un interes public justificat. La controlul vamal, lucratorii bulgari i-au perchezitionat pe cei doi romani, le-au confiscat echipamentele de filmare si i-au retinut pentru audieri. La ora redactarii acestei stiri, soferul fusese eliberat, dar George Buhnici fusese introdus in arest, in baza unui mandat eliberat de un procuror bulgar.

Opt ore de audieri

Ziaristul si soferul au fost audiati separat, in prezenta unui translator adus de partea bulgara si a unui avocat din oficiu, fara a putea beneficia de asistenta din partea reprezentantei diplomatice a Romaniei la Sofia. Jurnalistului i s-a interzis sa telefoneze in Romania si i s-a cerut sa semneze procese-verbale redactate in limba bulgara. In acest timp, translatorul bulgar il indemna in permanenta pe Buhnici sa semneze fara comentarii toate actele care ii erau puse in fata de autoritatile locale. Soferului Ovidiu Pavel i-a fost inapoiat pasaportul in jurul orei 22.00, insa corespondentul a fost retinut in continuare. Aflind despre incident, ProTV i-a asigurat, inca din cursul serii de marti, asistenta juridica lui George Buhnici, care este reprezentat acum de un avocat roman si de doi avocati bulgari, precum si de un traducator autorizat, trimis din Romania. Intre timp, echipamentul detinut de jurnalistul roman – camera ascunsa, caseta aferenta si un microfon miniatural – a fost confiscat si trimis la Sofia, spre expertizare.

Marti seara, in jurul orei 23.30, ziaristul a fost dus la sediul Politiei din Ruse si introdus in arest, in baza unui mandat de arestare de 24 de ore, fara sa i se prezinte vreo acuzatie oficiala si spunindu-i-se doar ca ieri, la ora 16.00, va avea o intilnire cu procurorul-sef al orasului Ruse.

Reprezentantii ProTV pun incidentul pe seama unei razbunari a vamesilor bulgari. In luna septembrie, patru reprezentanti ai autoritatilor vamale din aceasta tara s-au ales cu dosare penale, in urma unui reportaj realizat de postul romanesc de televiziune, care demasca faptul ca la ghiseele vamale formalitatile sint indeplinite doar dupa ce vamesul bulgar primeste zece euro de la fiecare turist roman.

Posibile capete de acuzare

Soarta corespondentului ProTV depinde de rezultatele expertizei tehnice asupra casetei filmate de el, expertiza care se efectueaza la Sofia. El ar putea fi invinuit pentru detinere de tehnica speciala de filmare, fapta prevazuta si pedepsita de Codul Penal bulgar cu inchisoare de pina la trei ani sau o amenda administrativa in valoare de pina la 1.000 de leva (500 de euro). Pedeapsa pentru aceeasi fapta creste pina la cinci ani daca autorul este o persoana oficiala, iar demersul sau are legatura cu atributiile sale de serviciu, prevede alineatul c) al articolului 339 din Codul Penal al Bulgariei.

Daca se va constata insa ca Buhnici a filmat obiective bulgare considerate de interes strategic, el ar putea fi acuzat de spionaj. Articolului 104, alineatul 1, din Codul Penal bulgar prevede ca “persoana care divulga ori stringe informatii reprezentind secret de stat cu scopul de a le divulga unui stat ori organizatii straine va fi pedepsita pentru spionaj, cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, detentie pe viata ori detentie pe viata fara posibilitatea de eliberare“. Alineatul 2 din acelasi articol prevede ca, daca invinuitul, in mod voluntar, denunta autoritatilor fapta comisa ori o recunoaste, pedeapsa va fi acordata tinindu-se cont de circumstante atenuante.

Secretele de stat, in acceptiunea legilor bulgare, sint definite in alineatul 3 al articolului 104, ca fiind „fapte, informatii si obiective militare, politice, economice sau de alta natura, a caror cunoastere in alta tara sau de catre o alta organizatie straina ar putea dauna intereselor republicii si, in special, sigurantei statului“. Lista datelor considerate secrete de stat este adoptata de Adunarea Nationala si publicata in buletinul oficial al statului bulgar (echivalentul Monitorului Oficial din Romania), se precizeaza in acelasi alineat.

Informatii contradictorii

La ora redactarii acestei stiri, informatiile despre soarta lui George Buhnici erau contradictorii. Pe pagina web a agentiei bulgare de stiri Focus se arata ca autoritatile bulgare ar fi emis un mandat de arestare de 72 de ore pe numele jurnalistului roman, iar adjunctul procurorului regional, Valentina Liseva, citata de Focus, a declarat ca in acest caz au fost initiate proceduri preliminare in conformitate cu articolul 339, alineatul a) al Codului Penal – detinere de tehnica speciala de filmare. Conform magistratului bulgar, el nu dispunea de permisiunea adecvata, ceruta de legea bulgara, si a folosit echipamente tehnice speciale de filmare pentru a obtine informatii.

Ambasada bulgara din Bucuresti si Ambasada Romaniei la Sofia au fost informate despre caz, iar reprezentanti ai celor doua misiuni diplomatice s-au intilnit cu procurorul regional din Ruse si au discutat despre acest caz, a mai spus Liseva.

O ziarista bulgara din Ruse, citata de Focus, a declarat ca a aflat despre acest caz dupa ce colegii ziaristului au telefonat la Biroul din Londra al organizatiei Reporters sans Frontieres, pentru a cere ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS