5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoferii craioveni reduc termenul de suspendare a permiselor de conducere

Soferii craioveni reduc termenul de suspendare a permiselor de conducere

Cu 500.000 de lei si putina „intelegere“ din partea scolilor de soferi, puteti sa va recuperati permisul de conducere cu citeva zile inainte de termenul legal

Mari probleme pe capul unui sofer craiovean, atunci cind ramine fara permisul de conducere, cu atit mai mult cu cit locul de munca ii poate fi serios periclitat. Timp de cel putin 30 de zile, respectivul nu ar trebui sa se urce la volan, dar intervalul nu este batut in cuie. Cu ajutorul legii si al unei scoli de soferi cu angajati „binevoitori“, se poate trece mai usor peste interdictie. „Portita“ din lege se numeste „curs de siguranta rutiera“.

„Cursurile de siguranta, a caror sustinere permite recuperarea permisului de conducere mai devreme, au fost reglementate prin ordonanta de urgenta. Rolul acestor cursuri este sa-i oblige pe soferii care au gresit, dar care vor sa se vada mai repede cu permisul in mina, sa-si schimbe conduita la volan. Cursurile se tin doar la scolile de soferi avizate“, a declarat seful Biroului Politiei Rutiere Craiova, inspector principal Ionel Sandu. Daca un craiovean cu permisul suspendat face acest curs, care dureaza intre sapte si zece zile, isi poate redobindi documentul inainte de luna sau lunile de „amenda“.

„Veniti la noi si gasim o solutie!“

Totul ar decurge normal daca scolile de soferi craiovene, care tin acest curs, ar respecta cu strictete orele. Soferul ar invata mai repede ce a gresit, iar permisul ar fi inapoiat mai rapid. In realitate, lucrurile stau cu totul diferit. O parte din scolile avizate de Politia Rutiera Dolj ca sa tina „cursurile de siguranta“, scoli in care politistii doljeni de la circulatie investesc o doza mare de incredere, fenteaza adesea strictetea cursurilor.

Am jucat rolul unui sofer ramas fara permis de conducere pentru trei luni, dar care avea nevoie urgent de el in zilele urmatoare. Cum era de asteptat, am gasit si „intelegerea“ necesara.

„- Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pentru trei luni si am inteles ca trebuie sa fac niste cursuri… – Da, sigur. Va costa 500.000 de lei taxa, dar trebuie sa veniti si cu buletinul; – Stiti, am o mare rugaminte. Lucrez pe masina si m-a chemat seful la serviciu, ca nu mai poate sa-mi dea concediu. Se poate sa ma ajutati?; – Pai, veniti la noi sa va inscrieti si vorbim aici; – Nu se poate sa ma inregistrati din urma, adica sa-mi dati mai repede hirtiuta?!; – Veniti la noi si gasim o solutie, cu doua-trei zile mai devreme…“, a fost dialogul telefonic cu angajatul unei scoli de soferi craiovene, careia, din motive lesne de inteles, nu-i facem public numele.

„Daca veniti miine, va inscriem cu data de ieri si mai vedem…“

Conform legii, perioadele de suspendare pot fi reduse, dar nu mai putin de 30 de zile, daca titularul permisului absolva un curs de siguranta rutiera, in conditiile prevazute in regulament.

Soferul craiovean, caruia i-a fost suspendat permisul, si care doreste sa intre in posesia lui mai devreme de cele trei luni, trebuie sa faca dovada absolvirii acestor cursuri.

In Craiova, cu 500.000 de lei si putina „intelegere“, puteti sa va recuperati permisul de conducere cu citeva zile inainte de termenul legal.

„- Buna ziua. Pot sa urmez la dumneavoastra cursurile de siguranta rutiera, pentru a obtine mai repede permisul de conducere?; – Sint niste pasi legali pe care trebuie sa ii urmati;

– Mai devreme nu se poate?; – Singurul lucru pe care putem sa il facem este, daca veniti miine, sa va inregistram cu o zi-doua mai devreme; – Deci, puteti sa ma ajutati? – Daca veniti miine, va inscriem cu data de ieri si mai vedem; – De cine intreb cind ajung la dumneavoastra?; – Eu sint directorul. Ajungeti si vorbiti direct cu mine“. Fara comentarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS