11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenintarea cu bombe, o distractie pedepsita cu ani grei de inchisoare

Amenintarea cu bombe, o distractie pedepsita cu ani grei de inchisoare

O astfel de fapta este asimilata actelor de terorism si se pedepseste cu inchisoare de la cinci la 20 de ani

La nivel national s-au inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, 119 amenintari cu amplasarea de dispozitive explozive, fata de 91 astfel de fapte in perioada similara a anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere de 23,52%. Considerate de autori drept „glume bune“, astfel de actiuni pun degeaba pe drumuri zeci de politisti, nevoiti sa evacueze imobile si sa scotoceasca in toate ungherele pentru a descoperi si elimina o eventuala bomba. Pina in prezent, in Romania nu s-a dovedit niciodata reala o amenintare cu bomba, insa oamenii legii iau in serios orice asemenea anunt. Efectele acestor evenimente sint asemanatoare cu cele ale fenomenului terorist, intrucit perturba desfasurarea normala a activitatii economice si sociale, provoaca si raspindesc spaima, teroarea, producind uneori victime si pagube materiale.

Cele mai multe false amenintari cu bomba s-au inregistrat in Bucuresti – 48 de cazuri, doar in sapte situatii fiind identificati autorii. Alte 71 de amenintari cu bomba au fost savirsite in judete, in 30 dintre cazuri autorii fiind identificati. De cele mai multe ori – in 44 de cazuri, adica mai mult de o treime din totalul faptelor de acest gen petrecute in primele noua luni ale anului 2004 – amenintarile au vizat unitati de invatamint, fiind savirsite de obicei de elevi care doreau sa scape de teze sau testari. Din statisticile Inspectoratului General al Politiei Romane rezulta ca in 112 cazuri, anuntul a fost facut prin telefon, in doua situatii prin mesaje scrise, in patru cazuri amenintarea a fost trimisa prin posta, iar intr-o situatie a fost amplasat un colet suspect pe un autoturism. 85 dintre fapte au fost savirsite intre orele 6.00 – 16.00. Din cele 119 amenintari cu bombe, 95 au urmarit perturbarea activitatii unor institutii ale statului, 13 au fost savirsite pentru amuzament, in doua cazuri s-a urmarit obtinerea de avantaje materiale, iar noua au constituit acte de razbunare.

Gluma nesarata de Ziua Politiei

In judetul Dolj, din cele patru alarme false cu bombe savirsite in primele noua luni ale acestui an, politistii s-au dovedit neputinciosi in trei situatii, doar intr-un singur caz reusind sa-l depisteze pe autor. Pe 25 martie, intre orele 0.30 – 1.00, la Sectia 1 Politie Craiova si la centrala Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj s-au primit doua apeluri telefonice, prin care un barbat anunta amplasarea a doua bombe la scarile A si C ale blocului Romarta din Craiova. In urma controlului pirotehnic efectuat de specialistii IPJ Dolj s-a stabilit ca a fost vorba de o alarma falsa. Citeva minute mai tirziu a fost descoperit si autorul farsei. Este vorba despre Mircea Glavan, de 31 de ani, din localitate, care, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, s-a gindit sa faca o gluma, pentru a testa viteza de reactie a politiei in asemenea cazuri. Pusi inutil pe drumuri chiar de Ziua Politiei Romane, oamenii legii n-au gustat deloc gluma nesarata, intocmindu-i dosar penal pentru savirsirea unor acte de terorism. „Glumetul“ risca acum pina la 20 de ani de inchisoare pentru fapta sa.

Majoritatea autorilor unor astfel de amenintari cu bombe isi justifica fapta prin incercarea de a face o gluma. O gluma care insa il poate costa ani grei de temnita pe faptas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS