7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPOPECI UTILAJ GREU ar putea intra in faliment!

POPECI UTILAJ GREU ar putea intra in faliment!

• La licitatia de ieri nu a participat nici un investitor • Acestia asteapta
ca Finantele Publice sa reduca la jumatate suma de aproximativ 450 de miliarde
de lei sau sa reevalueze valoarea activelor licitate

Asa cum era de asteptat, nici o firma nu s-a aratat interesata de cumpararea activelor societatii POPECI UTILAJ GREU, scoase ieri la licitatie de Finantele Publice doljene. Pretul foarte mare la care a fost evaluat patrimoniul sechestrat de stat, de aproximativ 450 de miliarde de lei, a facut ca, pina la termenul- limita, 15 septembrie, sa nu fie depusa nici o oferta de achizitionare. La aceasta situatie a contribuit si faptul ca utilajele industriale, cele sase hale si terenul aferent au fost scoase la mezat in bloc, si nu separat, acest lucru descurajindu-i din start pe potentialii cumparatori. Cu alte cuvinte, cine dorea sa cumpere un teren sau o hala trebuia, de fapt, sa scoata bani din buzunar pentru toate activele licitate.

Pretul ar putea sa scada la jumatate

Motivul pentru care POPECI UTILAJ GREU a fost scoasa la vinzare este datoria de peste 75 de miliarde de lei acumulata de societate pina la 27 ianuarie 2004. Conform unor surse din Directia Generala a Finantelor Fublice Dolj, situatia companiei s-a inrautatit in decembrie anul trecut, cind statul a decis sa nu mai stearga datoriile acumulate de aceasta.

Seful Serviciului colectare venituri din cadrul DGFP Dolj, Petre Sandu, a declarat ca pretul activelor scoase la vinzare va scadea cu pina la 50% la cea de-a treia licitatie conform legii. „Urmatoarea licitatie o vom organiza in decurs de o luna, pina pe 15 octombrie, cind vom reduce pretul cu 25%. Daca nu se vinde nimic, la cea de-a treia licitatie vom reduce din nou pretul cu alte 25 de procente“, a declarat Sandu. Finantele iau in calcul insa si varianta in care nu vor reusi sa-si recupereze banii prin scoaterea la licitatie a activelor POPECI UTILAJ GREU. Conform sefului Servicului colectare venituri, dupa cea de-a treia licitatie esuata, statul ar putea reevalua valoarea de piata a patrimoniului societatii sau ar putea trece chiar la declansarea procedurilor de faliment. „Dupa trei licitatii in care nu vom reusi sa vindem nimic, este posibil sa reevaluam activele, pentru ca, intre timp, valoarea acestora poate sa scada. Apoi vom organiza cite o licitatie in fiecare an, timp de cinci ani de zile, pina la expirarea perioadei de prescriptie a datoriei. Pina atunci, daca societatea nu-si plateste din datorii, s-ar putea sa declansam chiar procedura de faliment“, a mai spus Petre Sandu.

Falimentul – obstacol in calea penalitatilor

De fapt, falimentul sau reorganizarea judiciara nu ar trebui sa sperie atit de mult societatea craioveana. In conditiile in care nu-si achita datoriile, POPECI UTILAJ GREU este obligata sa plateasca datorii si penalitati de intirziere care cresc vazind cu ochii in fiecare zi. Or, din momentul declansarii falimentului, compania va fi pusa la adapost de plata penalitatilor. Cealalta solutie, reorganizarea judiciara, are putine sanse de reusita, pentru ca societatea, sub indrumarea unui administrator desemnat, va fi obligata sa respecte planul de afaceri impus de acesta si sa-si plateasca datoriile in mod regulat, in caz contrar intrind direct in faliment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS