23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn hacker roman este acuzat in SUA de frauda electronica de zece milioane de dolari

Un hacker roman este acuzat in SUA de frauda electronica de zece milioane de dolari

Un cetatean roman a fost gasit vinovat miercuri, de un tribunal din Los Angeles, de tentativa de furt a unor marfuri, in valoare de zece milioane de dolari, de la cel mai mare distribuitor de echipamente de calculatoare din SUA, informeaza presa americana.

Calin Mateias, de 24 de ani, din Bucuresti, este acuzat de spargerea sistemului de comenzi online al Ingram Micro Inc., din Santa Ana. Dupa aceea el a facut peste 2.000 de comenzi false, in patru ani, pentru echipamente a caror valoare totala este de zece milioane de dolari.

Computerele si echipamentele IT erau trimise unor persoane din Romania sau din SUA, persoane care fusesera recrutate prin intermediul chat-urilor de pe internet. Acestea ii trimiteau apoi lui Mateias ori pachetul primit, ori banii pe produsul livrat la adresa lor. „Acesta nu este un caz obisnuit de hackering. A facut o paguba prea mare“, a declarat procurorul adjunct al SUA, Wesley Hu.

Mateias, care a fost inculpat pentru conspiratie si pentru 13 capete de acuzare de frauda electronica, se afla acum in Romania, unde nu a fost inca retinut.

Procurorul general al SUA a mentionat insa, intr-un comunicat, ca Departamentul de Justitie conlucreaza cu autoritatile romane „pentru a asigura aducerea lui Mateias in fata justitiei, fie in Romania, fie in SUA“, insa procurorii americani au refuzat sa dezvaluie detaliile actiunii.

Alaturi de Mateias, au mai fost acuzati si cei cinci complici ai sai, unul dintrei ei fiind un roman de cetatenie americana. Acestia sint: Olufemi Tinubu, de 21 de ani, si Tarion Finley, de 20 de ani, din Atlanta, Valeriu Crisovan, de 27 de ani, din Florida, Jeremy Long, de 28 de ani, din Richmond, Virginia, si Warren Bauley, de 21 de ani din Anchorage, Alaska.

Fiecare dintre ei va fi citat luna viitoare pentru a se infatisa la Curtea Federala din Los Angeles. Numele avocatilor acestora nu au fost inca date publicitatii.Casa lui Mateias din Romania a fost perchizitionata in luna aprilie a acestui an, insa procurorii au refuzat sa dezvaluie ce s-a descoperit. Acestia au refuzat de asemenea sa explice modul in care Mateias ar fi spart sistemul de comenzi online al Ingram Micro, firma cu o cifra de vinzari de 22,6 miliarde de dolari pe an.

Mateias ar putea primi pedeapsa maxima, de 90 de ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat de toate capetele de acuzare. El este un cunoscut hacker, care folosea pseudonimele de „Dr. Mengele“ sau „Metal“. In 1997, el a declarat pentru un ziar romanesc ca ar fi spart reteaua informatica a FBI si a altor agentii guvernamentale americane.

Unul dintre purtatorii de cuvint al FBI, Laura Eimiller, a declarat insa atunci ca nu ar fi existat dovezi ale accesarii retelei agentiei. Cu toate acestea, ea l-a descris pe Mateias ca facind parte dintr-un curent al oamenilor extrem de inteligenti, care folosesc internetul pentru a comite fraude. „Meseria lui pare a fi cea de cybercriminal“, a spus Eimiller.

Procurorii sustin ca Mateias ar fi spart sistemul de comenzi online al Ingram Micro in 1999. Cind compania a blocat livrarea marfurilor catre adrese din Romania, Mateias a recrutat persoane cu domiciliul in SUA.

Patru dintre complicii sai au fost de asemenea acuzati ca ar fi recrutat si ei la rindul lor persoane la adresele carora sa se livreze marfa, inclusiv elevi de liceu. Compania a reusit, in unele cazuri, sa opreasca livrarea marfii la respectivele adrese, insa si asa s-au pierdut aproximativ sase milioane de dolari.

De asemenea, Mateias, mai este acuzat intr-un alt proces, in Pittsburg, de fraudarea mai multor companii de transport, care de fapt livrau marfa de la complicii sai din Pensylvania, Georgia si Louisiana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS