• Una dintre fiicele celor morti este in stare critica la spital • Politistii doljeni au facut tot ce-au putut pentru a musamaliza cazul • Spitalul de Urgenta Craiova, unde se afla tinara accidentata, precum si sotia si fiica senatorului PSD de Dolj, a fost baricadat de agentii de paza • Cazul, in care mai-marii pesedisti sint implicati in astfel de evenimente rutiere, are precedent in Craiova
Sotia senatorului Adrian Paunescu a provocat un grav accident rutier, in urma caruia trei persoane au murit, iar alte trei au fost grav ranite. Simbata, in jurul orei 14.00, Carmen Natalia Paunescu, de 37 de ani, sotia senatorului Adrian Paunescu se indrepta spre Craiova, la volanul unui Huyndai, cu numarul de inmatriculare B-60421. Cu ea in masina se mai afla fata celor doi, Ana Maria Paunescu, de 17 ani. In apropierea comunei doljene Pielesti, Carmen Paunescu a intrat in depasirea unei coloane de masini, fara sa se asigure daca din fata venea ceva. In momentul depasirii, intrind pe contrasens, sotia senatorului s-a trezit in fata cu o Dacie Super Nova, care circula regulamentar. Din cauza vitezei si a distantei scurte dintre autovehicule, cele doua autoturisme s-au lovit frontal. Impactul a fost atit de violent, incit motorul Daciei a ajuns peste ocupantii locurilor din fata, Marin Burlan, de 43 de ani, din Valea Mare, judetul Olt, si sotia sa, Ileana Burlan, de 39 de ani. Cei doi au murit pe loc. Pe bancheta din spate se aflau cele doua fete ale familiei Burlan. Una dintre ele este internata la Spitalul de Urgenta Craiova, iar cealalta a murit la aproape doua ore de la producerea accidentului, suferind, se pare, o ruptura a muschiului cardiac. Familia Burlac se intorcea din concediu, de la Baile Herculane. Nici Carmen Paunescu si nici fiica acesteia n-au scapat usor. Sotia senatorului s-a ales cu sase coaste rupte, patru pe partea dreapta si doua pe stinga, precum si cu un traumatism cranio-cerebral minor, iar Ana Maria Paunescu cu o fractura la piciorul drept. Amindoua au fost transportate la Spitalul de Urgenta Craiova.
Musamalizarea politica
Imediat dupa producerea tragicului accident, camarazii de partid ai lui Adrian Paunescu au incercat musamalizarea cazului. Primul ajuns la fata locului, linga Pielesti, a fost Constantin Raducanoiu. Acesta a inceput sa dea telefoane pentru a face rost de o platforma auto, care sa ridice masinile avariate. In acel moment, politistii doljeni inca nu sosisera la fata locului. Au urmat citeva ore de tacere pentru politia doljeana. Colegii acestora din judetul Olt, si ei revoltati de ceea ce vedeau, explicau ziaristilor: „O sa-l scoata pe mort vinovat, pentru ca toata conducerea Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, incepind cu Constantin Codita, a fost impusa de Adrian Paunescu“. Se pare ca aveau dreptate. La aproape cinci ore dupa producerea evenimentului, IJP Dolj a dat un comunicat ambiguu, care nu numai ca nu preciza cine este de vina pentru moartea celor trei membri ai familiei Burlan, dar era si pe linga subiect, confundind Dacia Nova cu Super Nova. Acul vitezometrului de la Huyndaiul condus de Carmen Paunescu a ramas atunci blocat la 140 km/h. Daca de fiecare data cind are loc un eveniment de o astfel de amploare, politistii doljeni ofera cu promptitudine toate datele, de data asta au procedat la fel ca pe vremea lui Ceausescu, tinind totul sub mister. Seful Serviciului Rutier Dolj, comisarul-sef Marin Popescu, a avut telefonul inchis, la fel si comisarul Ciobanu, cel care a investigat cazul. O alta masura luata pentru musamalizarea cazului a fost cea de blocare a accesului in Spitalul de Urgenta Craiova. Cu toate ca era zi de vizita, de simbata seara nimeni nu a mai avut voie sa intre in spital decit cu acordul conducerii institutiei. Singurul care a rupt tacerea a fost adjunctul sefului IJP Dolj, comisarul-sef Titu Petrescu: „Nu s-a facut nici o presiune asupra noastra, dar cazul este in cercetare. Ce stiu de la colegii mei este faptul ca autoturismul Huyndai era in depasire, pe contrasens, cind a intrat in coliziune cu Dacia Nova. Inca nu s-a stabilit persoana vinovata sau gradul de vinovatie al acesteia“, a spus acesta.
„Mortul e de vina“
Ca sotia senatorului se afla pe contrasens in momentul impactului nu este nici un dubiu. Problema e ca un accident identic s-a petrecut acum opt sau noua ani, tot cu un „greu“ al PSD. Fostul director general al ELECTROPUTERE, Ion Lupulescu, se deplasa spre Craiova cu un jeep al fratilor Ion si Nicolae Mihailescu. In comuna gorjeana Tintareni, acesta a ocolit o groapa din carosabil, de pe partea sa, a intrat pe contrasens si s-a ciocnit frontal cu o Dacia 1300. Cei doi soti aflati pe locurile din fata ale Daciei si doi dintre cei trei copii ai lor, aflati pe bancheta din spate, au murit pe loc. Singura care a scapat cu viata a fost fiica acestora, care statea tot pe bancheta din spate, dar pe locul din mijloc. Lupulescu, de care PSD avea nevoie, a scapat nevinovat: politistii gorjeni, aflati atunci sub comanda aceluiasi Constantin Codita, au mutat masinile pe celalalt sens de circulatie “.
Familia Burlan se intorcea din concediu
Oamenii din Valea Mare au aflat relativ tirziu despre tragedia de simbata de la Pielesti, in care a fost implicata o familie din comuna lor, familia Burlan. De la ora producerii accidentului, 14.00, au trecut citeva ceasuri bune pina ce rudele au aflat. Treptat, pe masura ce televiziunile anuntau fapta sotiei senatorului Paunescu, numarul celor care ieseau din gospodarii, in strada, ca sa comenteze tragedia, devenea tot mai mare. In seara accidentului, in imprejurimile casei lui Marin Burlan erau deja multi sateni. Mai mult sau mai putin afectati, dar toti surprinsi de veste, acestia comentau teribila intimplare.
„Unde, la Pielesti? In curbele alea? Dumnezeule! Dar el nu circula niciodata cu viteza, cum de s-a… Ce, aia au intrat in ei ?! (…) Cum, au murit si fetele!?… Amindoua!?… Nu se poate! Ah, nu se stie inca. Cum, una e la spital? Si sotia senatorului? Doar citeva coaste rupte!? Aoleu, unde e Dumnezeu! Unde e, sa vada ce fac astia de la Bucuresti! Asta e dreptate?…“, comentau indignati satenii adunati in preajma casei lui Marin Burlan.
Florea Burlan spune ca membrii familiei fratelui sau se intorceau de la Baile Herculane, loc pe care il alesesera de mai multe luni pentru a-si petrece citeva zile de concediu. „Cum si copiii erau in vacanta, au plecat cu totii in concediu. De mult planuiau sa mearga la Herculane. Asteptasera numai ca fata cea mica sa dea capacitatea… Erau asa fericiti, aveau amindoua fetele la liceu… Noua zile, atit au stat, ca mai bine veneau mai devreme, nu se mai intilneau cu moartea! Cine se gindea ca asta o sa fie ultimul lor drum, cine!?…“, a spus Florea Burlan, inca buimacit de vestea mortii fratelui sau. Acesta a precizat ca Marin nu circula cu viteza, mai ales cind linga el se afla sotia lui, care era foarte stricta in privinta vitezei la volan. „Ii era foarte frica de accidente, mereu ii spunea: «Marine, incet, ca nu se muta orasul din loc. Ajungem noi!» Si uite acu’ unde ajunsera. La ce bun sa fii atent la volan cind da un nebun peste tine si te omoara?“, se intreba, retoric, Florea Burlan.
„Astia ar trebui sa putrezeasca in inchisoare!“
Marin Burlan lucra la SC ALRO SA din Slatina de aproape 25 de ani. La cei 43 de ani, acesta reusise sa-si faca o casa cum rar mai vezi in Valea Mare. O masina Dacia Nova cumparata in urma cu sase ani, o sotie casierita la primaria din localitate si doua fete, aceasta era comoara cea mai de pret pe care Marin Burlan reusise cu greu sa o acumuleze intr-o viata. Atit el, cit si sotia – Nuta, cum ii spuneau toti, de fapt Elena Burlan – erau cunoscuti drept oameni asezati si gospodari. Nimeni nu a avut niciodata vreun cuvint de repros la adresa lor sau a celor doua fiice, Laura Florentina, de 18 ani, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „P.S. Aurelian“ din municipiu, si Silvia Ionica, de 15 ani, proaspata eleva in clasa a IX-a la Colegiul National „Carol I“ din Slatina.
Printre cei mai afectati de tragedie a fost mama sotiei lui Marin Burlan, Maria Sandu.
„Mi-a distrus viata (sotia senatorului – n.r.), a omorit o familie intreaga si tot ei o sa scape, sa vedeti! Asta e dreptate, sa omori lume nevinovata?… Asteptam Sfinta Maria ca sa ne serbam zilele, ca eram mai multi, si acu’, uite ce se intimpla, ii omorira!… Astia care i-au omorit ar trebui sa putrezeasca in inchisoare, asta sa faca! Sau sa-i omoare si pe ei cum i-au omorit ei pe ai mei, asta ar fi dreptatea! (…) Acu’, putem sa murim si noi ca nu mai avem ce face in viata. Asta nu mai e viata fara ei! Aoleu, Doamne, si aveau niste fete frumoase si cuminti! Of, Doamne!… Aoleu, Doamne, de ce-i luasi, ca nu facusera rau la nimeni! De ce?…“, se tot intreba, printre vaiete, Maria Sandu. Fara vlaga, asezata pe marginea santului linga casa fiicei moarte, aceasta repeta cu ochii pierduti: „Unde e Nuti a mea, unde e Marin al meu?…“.
Bunicul fetelor, Gheorghe Burlan, convins ca senatorul va incerca musamalizarea cazului, spunea cu amaraciune: „Am ramas pe drumuri. Familia e distrusa. Daca ar scapa fetita cea mica, as avea si eu pe cine sa deschid ochii dimineata. Acum am ramas singur…“
La citeva ore de la producerea tragediei, conducerea societatii unde lucra Marin Burlan demarase deja primele masuri pentru a se ocupa de transportarea la domiciliu a corpurilor victimelor. Un ajutor financiar de inmormintare va completa sustinerea acestora pentru familia lui Marin Burlan.