12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMica Tiganiada din cartierul Romanesti

Mica Tiganiada din cartierul Romanesti

Zeci de politisti si jandarmi, sositi cu mai multe masini, au intervenit duminica seara in cartierul craiovean Romanesti pentru prinderea unui rom care agresase un politist. Oamenii legii au fost nevoiti sa faca uz de arma, pentru a preintimpina o revolta a romilor impotriva fortelor de ordine.

Cu zece luni in urma, romii din cartierul craiovean Fata Luncii se rasculau cu furci si topoare sa le faca de petrecanie politistilor si jandarmilor care au intervenit pentru a aplana un conflict intre doua bande rivale. Duminica seara, un conflict asemanator era sa izbucneasca in Craiova, tot intre politisti si romi, de aceasta data in cartierul Romanesti.

Agentul Cobzaru a incasat un pumn in fata

In jurul orei 21.00, Gilda Goga, din Craiova, a sesizat ca un individ face scandal pe strada Tarcaului, la numarul 38, tulburind linistea publica si aruncind cu pietre in gardul imobilului in care locuieste. Cazul a fost preluat de o echipa a Sectiei 2 Politie Craiova.

Agentii sefi adjuncti Emilian Cobzaru si Ovidiu Florescu s-au urcat in masina de serviciu – o Dacie 1300 cu numarul de inmatriculare DJ-01-PAX, care purta insemnele politiei – si au plecat la fata locului sa vada ce se intimpla. Au intrat pe strada Tarcaului, unde un tinar de etnie roma le-a facut semn oamenilor legii sa opreasca. Politistii au frinat, moment in care individul s-a apropiat de sofer si, fara sa rosteasca un cuvint, i-a tras un pumn in figura agentului Cobzaru, aflat la volan, profitind de faptul ca geamul masinii era coborit. Colegul lui Cobzaru, agentul Florescu, a sarit din masina sa puna mina pe agresor, insa acesta din urma a reusit sa scape si s-a refugiat in cimitirul din capatul strazii.

Agentii au solicitat imediat ajutor, mai multe masini de politie impreuna cu mascatii Detasamentului de Interventie Rapida si jandarmii sosind la fata locului pentru a-l prinde pe cel care l-a ultragiat pe politistul de la Sectia 2. Agresorul – identificat ulterior ca fiind Ilie Sali, de 28 de ani, din Bechet, care locuia fara forme legale in Craiova – a fost capturat de oamenii legii, dupa ce a fost scotocit tot cimitirul.

Focuri de arma in noapte

In timp ce era condus catre duba politiei, mai multi vecini si prieteni ai lui Sali au incercat sa intervina pentru a-l elibera din miinile politistilor. Pentru a-i linisti pe romii furiosi, gata sa sara la bataie cu fortele de ordine, agentul Cobzaru a scos pistolul, somind, apoi tragind sase focuri de avertisment in sus. Abia atunci romii s-au imprastiat, iar politistii au putut sa plece din zona.

Anchetarea evenimentului a fost continuata la sediul Sectiei 2 Politie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Judecatoriei Craiova, care a dispus prin ordonanta retinerea pentru 24 de ore a turbulentului. Ilie Sali s-a ales cu un dosar penal pentru ultraj contra unui politist in exercitiul functiunii, respectiv ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. La propunerea procurorilor, Judecatoria Craiova a dispus luni arestarea preventiva a invinuitului pe o perioada de 29 de zile. Pentru acuzatiile ce i se aduc, Ilie Sali risca zece ani de puscarie.

In loc de epilog…

Conflictul a pornit de la un fapt oarecum banal – o cearta intre doi frati. Lui Ilie Sali i se furase calul cu o zi inainte. De necaz s-a imbatat si l-a luat la rost pe fratele lui mai mare, Florin, ca nu a supravegheat si el calul. De la un cal furat era cit pe-aci sa se ajunga la un conflict intre etnicii romi din Romanesti si fortele de politie.

Mama celor doi frati, Maria Sali, sustine insa ca de vina ar fi politistii: „Politistii e de vina pentru scandal. Ce treaba are ei daca fi-miu se imbata si se cearta cu frate-su, pentru ca i s-a furat calu’. Ce, n-are voie sa se-mbete de suparare?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS