12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPe fratii Mihailescu ii pindeste duba politiei

Pe fratii Mihailescu ii pindeste duba politiei

Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a dat publicitatii un comunicat de presa, prin care confirma faptul ca tot ceea ce a scris ziarul Gazeta de Sud de-a lungul timpului despre ilegalitatile comise de fratii Mihailescu din Craiova in domeniul producerii si comercializarii alcoolului a fost adevarat. Evaziune fiscala de miliarde, afaceri cu firme-fantoma, credite bancare nerambursate, contabilitate fictiva sint doar citeva dintre elementele pe care s-a cladit „imperiul“ fratilor.

COMUNICAT DE PRESA

Referitor la activitatea de control financiar-fiscal desfasurata de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Compartimentul Relatii Mass-Media transmite urmatoarele: „Domeniul productiei si comercializarii bauturilor alcoolice ramine in continuare propice evaziunii fiscale. Inspectorii fiscali descopera periodic astfel de cazuri, care au ca efect sustrageri de mari sume de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. Implicatiile majore ale evaziunii fiscale sint atit de natura economica, cit si sociala, pentru ca influenteaza in primul rind concurenta, pe de-o parte, dar determina si cresterea presiunii fiscale suportate de restul contribuabililor, pe de alta parte“, a aratat domnul Neculae Plaiasu, secretar de stat, presedintele ANAF.

Bugetul de stat, buzunarul Mihailestilor

„Un astfel de caz s-a inregistrat in judetul Dolj, la SC EXALCOM SRL Craiova, societate comerciala cu capital integral privat, avindu-i ca asociati pe Mihailescu Nicolae si Mihailescu Eugen, fiecare detinind o cota de 50% din capitalul subscris si varsat. Obiectul principal de activitate al societatii l-a constituit comertul cu ridicata al bauturilor alcoolice, principalele venituri provenind din comercializarea productiei proprii.

Din luna martie 2003, societatea era in procedura de administrare judiciara si faliment, calitatea de administrator pina la aceasta data fiind detinuta de Stela Baetica. Ulterior, a fost numit Valentin Topuzu in calitate de administrator judiciar.

In ultimii doi ani, au fost semnalate o serie de nereguli in activitatea societatii. In perioada septembrie 2002 – decembrie 2002, SC EXALCOM SRL a inregistrat in evidenta contabila sapte facturi fiscale, in valoare de 2,7 miliarde de lei si TVA aferent in suma de 0,5 miliarde de lei, de la doua societati, respectiv SC EAGLE COMPANY SRL Bucuresti si SC ES TRADING IMPEX Voluntari, judetul Ilfov. Ambele societati se incadrau in profilul societatilor de tip «fantoma», intrucit s-a observat ca primul furnizor nu mai depusese din anul 1998 nici un fel de declaratii fiscale sau situatii financiare si nici nu mai desfasurase activitate economica la sediul declarat.

Facturile fiscale emise de cel de-al doilea furnizor figurau ca fiind ridicate de o alta societate. Cu sumele mentionate mai sus, prin inregistrarea in contabilitate a acestor facturi, s-a incercat diminuarea impozitului pe profit si a TVA de plata catre bugetul de stat.

Inregistrarea de facturi provenind de la furnizori fictivi era un procedeu care a fost repetat, deoarece, anterior, la sfirsitul anului 2001, societatea mai fusese o data depistata practicind aceeasi metoda evazionista. Atunci, cheltuielile fictive au fost de peste 12 miliarde de lei. In ambele cazuri, faptele s-au petrecut la sfirsitul anului, multe societati comerciale cautind sa-si majoreze in mod artificial cheltuielile pentru a plati cit mai putin impozit pe profit. Taxa pe valoare adaugata si impozitul pe profit au mai fost diminuate si prin neinregistrarea in evidentele contabile a unei cantitati de 2692,5 tone melasa, in valoare de 7,1 miliarde de lei si TVA de 1,4 miliarde de lei, marfa achizitionata de la SC EXSERV SRL Craiova si lasata in custodia SC ZAHARUL SA Calafat. In urma inventarierii patrimoniului apartinind SC ZAHARUL SA Calafat, in luna martie 2004, aceasta cantitate de melasa, care a facut obiectul operatiunilor de custodie, nu s-a mai gasit, figurind in contabilitate ca un stoc lipsa de materie prima. Reamintim ca melasa este principala materie prima in fabricarea alcoolului, societatea incercind prin aceasta operatiune sa majoreze nelegal cheltuielile de exploatare si sa se sustraga de la declararea unor venituri obtinute din productia de alcool“.

Afaceri cu firme-fantoma

„Legat de modul de inregistrare a cheltuielilor s-a mai observat ca SC EXALCOM SRL figura ca avind o creanta neincasata in suma de 3,7 miliarde de lei de la un furnizor de materii prime (alcool etilic), respectiv SC ROXALCOM SRL Viile, judetul Satu Mare. Printr-un act aditional autentificat in anul 1999, Chivari Gheorghe, administratorul SC ROXALCOM SRL Viile Satu Mare, a cesionat partile sociale cetateanului irakian Ali A. A. El Sanabi, care a preluat totodata atit activul, cit si pasivul societatii. De asemenea, s-a schimbat sediul societatii din Viile, judetul Satu Mare, intr-un apartament din sectorul 3 din Bucuresti. In evidenta informatizata a Serviciului pasapoarte, cetateanul irakian nu figureaza ca ar fi intrat in Romania. De asemenea, inca de la inceputul anului 2000, societatea nu a mai desfasurat vreo activitate la sediul social declarat in Bucuresti. Astfel, societatea a incalcat prevederile Legii contabilitatii, prin care se reglementeaza modul de inregistrare ca venituri a obligatiilor neconfirmate de furnizori, sub considerentul ca furnizorul nu poate fi identificat si nu mai exista ca societate legala.

Prin aceste modalitati practicate, societatea si-a diminuat obligatiile de plata catre bugetul de stat cu suma de 5,3 miliarde de lei, respectiv 3,4 miliarde de lei – impozit pe profit si 1,9 miliarde de lei – taxa pe valoare adaugata, la acestea adaugindu-se si dobinzile si penalitatile de intirziere aferente pentru neplata la termenele legale in cuantum de 2,8 miliarde de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS