12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUltima zi fara amenda

Ultima zi fara amenda

Astazi este ultima zi in care mai puteti depune la administratiile financiare de care apartineti declaratiile de venit global sau declaratiilor speciale aferente veniturilor realizate in anul 2003. Pentru ca ziua de 15 mai, declarata initial ca data-limita de depunere, cadea intr-o zi nelucratoare, finantele au decis prelungirea acestei date pina astazi. Trebuie precizat ca administratia financiara a avut deschise birourile si simbata pina la ora 13.00. Plicurile trimise prin intermediul postei trebuie sa aiba inscrisa pe stampila unitatii data de 17 mai. Aceeasi data trebuie sa o aiba inscrisa pe stampila si declaratiile de venit depuse personal la ghiseele administratiei financiare. In cazul in care ati uitat sa depuneti declaratia sau nu ati avut timpul necesar pentru aceasta, organul fiscal va va trimite acasa o instiintare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire prin care va va notifica ca ati depasit termenul legal de depunere a declaratiei. Daca in termen de15 zile de la data primirii instiintarii nu depuneti declaratia, administratia financiara va stabili din oficiu obligatia de plata.

Amenda de pina la un milion de lei pentru persoanele fizice

In cazul persoanelor fizice, nedepunerea in termenele prevazute de lege a declaratiei de venit sau a celei speciale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 la un milion de lei. Potrivit codului de procedura fiscala, neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau la contribuabil a formularelor de fise fiscale se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 la 15 milioane de lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la cinci milioane la o suta de milioane de lei pentru persoanele juridice. Termenul-limita pentru indeplinirea acestor obligatii a fost ultima zi a lunii februarie.

Cine scapa de cozile de la administratiile financiare

Nu au obligatia sa depuna declaratii speciale contribuabilii care realizeaza venituri in tara sub forma de salarii si asimilate salariilor, din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, din cedarea folosintei bunurilor ( in cazul in care contractul de inchiriere/subinchiriere nu indeplineste conditiile mentionate mai sus), din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit. Tot in aceasta categorie intra si cei a caror impunere este finala, iar impozitul este retinut la sursa de catre platitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS