Mehedintenii au din nou episcop

Autori


Preasfintitul Nicodim Nicolaescu a fost inscaunat ieri ca Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei. In cadrul ceremoniei desfasurate in fata Catedralei Episcopale din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, aflata in constructie, Preasfintitul Nicodim a primit cirja arhipastoreasca si a fost inscaunat ca Episcop al Severinului si Strehaiei, functie in care va ramine pentru tot restul vietii. La ceremonie au participat Mitropolitul Vidinului, un episcop din Grecia, o delegatie a Bisericii din Serbia-Muntenegru, 25 de membri ai Sfintului Sinod veniti din toata tara, consilierul prezidential Victor Opaschi, secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Laurentiu Tanase, Ecaterina Andronescu, prefectul judetului Mehedinti, Dan Trancota, conducerea administratiei locale, precum si importanti oameni de cultura.

In toate bisericile din judetul Mehedinti ieri nu s-au tinut slujbe, preotii si enoriasii luind parte la istoricul eveniment. Episcopul Nicodim a fost sustinut si de fratii Preasfintiei Sale, si ei purtatori de straie calugaresti.

In cadrul ceremoniei, s-a citit Garamata Mitropolitana prin care IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, a expus indatoririle proaspatului episcop: „Preasfintia Sa este indatorat sa pastreze nestirbita credinta Bisericii Ortodoxe, a lui Hristos chiar cu pretul vietii sale; sa dea dovada de jertfelnicie in lucrarea pastoral-misionara si in opera filantropica; sa aiba grija deosebita pentru construirea de noi biserici acolo unde acestea nu exista; sa sprijine viata manastireasca si invatamintul religios; sa manifeste atentie deosebita fata de pastoratia tinerilor, a celor batrini si bolnavi; sa lupte pentru intoarcerea la credinta a celor rataciti; sa aiba dragoste fata de toti dreptmaritorii crestini din eparhie“.

Consilierul presedintelui Romaniei, Victor Opaschi, a dat citire decretului prezidential de numire in functia de Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei a Preasfintitului Nicodim Nicolaescu. In cuvintul final, proaspatul episcop al Severinului si Strehaiei a multumit celor prezenti si i-a indemnat pe preotii mehedinteni sa-si aminteasca de juramintul depus la hirotonisire, iar pe credinciosi sa-si indrepte mai des sufletul spre rugaciune.

„Crucea de episcop pe care am primit-o astazi nu este usoara pentru ca traim vremuri cu probleme, cu cautari si framintari pentru multi dintre fiii bisericii noastre. Printre greutati as vrea sa amintesc faptul ca in Drobeta Turnu Severin sint doar sase biserici, si acestea destul de mici, la o populatie de peste 118.000 de locuitori. Se cuvine ca, in aceasta situatie, sa fiu cu purtare de grija fata de cei incredintati mie. As dori ca toti preotii care mi se incredinteaza sa depuna stradanii pentru a se ridica la inaltimea chemarii. Rog pe fiecare preot sa-si aminteasca de juramintul depus inainte de hirotonisire, prin care garanta ca raspunde de sufletele enoriasilor din parohie. Indemn pe toti preotii sa se ingrijeasca mai mult de enoriasii care il cunosc mai putin pe Dumnezeu, sa se ingrijeasca de enoriasii care nu participa la slujbele bisericii. Pe credinciosi ii indemn la mai multa rugaciune, la rugaciunea de dimineata, de seara si la rugaciunea pentru aproapele sau“, a spus Preasfintitul Nicodim Nicolaescu, Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei. Administratia Episcopiei Severinului si Strehaiei va avea sediul in fosta cladire a Bancii Nationale, iar Episcopul Nicodim va avea resedinta in imobilul aflat in spatele acestei cladiri.

Mitropolia Olteniei sprijina noua episcopie


Reinfiintata dupa 600 de ani, la 6 martie 2003, Episcopia Severinului si Strehaiei a fost condusa pina ieri de IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei.

O data cu inminarea insemnelor autoritatii biseicesti, s-a realizat si un transfer de proprietate, respectiv toate bisericile, manastirile, obiectele de patrimoniu din judetul Mehedinti, aflate pina ieri in administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, vor trece in proprietatea Episcopiei Severinului si Strehaiei.

„Depozitele de carte bisericeasca de la Gura Motrului si Strehaia, apartinind parohiilor si manastirilor din zona, trec din proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei in proprietatea noii episcopii, iar daca mai sint obiecte de cult ale Mehedintiului prin depozitele Arhiepiscopiei Craiovei toate vor reveni in judet. Pentru ca episcopia sa aiba un inceput de activitate promitator, din putinul Arhiepiscopiei Craiovei am stabilit sa contribium cu un miliard de lei, plus acele lucruri cu care Preasfintitul vine de la Craiova pentru a-si incepe activitatea aici. De asemenea, ceea ce era pina acum o contributie a parohiilor, manastirilor si a protopopiatelor pentru Arhiepiscopia Craiovei ramine in judet, la episcopie“, a spus IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 26 aprilie 2004

Actualitate

» Alexandru Glavan, primarul administrator sau administratorul primar?
» O familie din Visina Veche traieste de cinci ani la lumina luminarii
» Preotul-primar din Telesti candideaza pentru un nou mandat
» Un gorjean a reclamat universul la Parchetul Tirgu Jiu
» Instanta a dat cistig de cauza muncitorilor de la UREX Rovinari
» Statiile radio pentru taximetristi sint obligatorii
» Numar – record de sanctiuni aplicate de Politia Rutiera Olt
» Romii din Tirgu Jiu isi oficializeaza relatiile
» Apa infestata la Grupul scolar Malu-Mare
» Garantie guvernamentala pentru alimentarea cu apa a Craiovei
» Sute de hectare de padure si culturi agricole, afectate de inundatii
» In Mehedinti s-au infiintat inca doua comune
» Regiile falimentului
» CEREALCOM Craiova „a uitat“ sa returneze sase miliarde de lei
» Criza de „boboci“ in scolile din Dolj
» Unii elevi din satele doljene merg din nou pe jos la scoala
» Prajituri stricate la patiseria RIO din Craiova
» Olimpic national, sustinut doar de parinti
» Larisa isi intretine familia din premiile cistigate la atletism
» Fetita botezata in Centrul Maternal Craiova
» O batrina se teme ca va muri fara sa-si primeasca inapoi padurea
» „Scorpionii Rosii“, la jumatatea misiunii in Irak

Local

» Rafuiala pentru o bucata de piine
» De la discoteca la spital
» Accident mortal la Pielesti
» ANL sisteaza lucrarile in Craiova
» Firmele-capusa ale lui Alexandru Crisan au deturnat sute de miliarde de lei
» Mehedintenii au din nou episcop
» Doi detinuti au fost injunghiati sub paza gardienilor
» Carmangeria GO din Craiova vinde unt si aripi de pui alterate
» Un tinar din Margheni-Olt a vrut sa se arunce de la 70 m
» PROFESSIONAL CONSULTING s-a mutat in casa noua

Dolj

» Crima din gelozie in cartierul Romanesti

Gorj

» Protest la inaltime al unui muncitor de la PRESUT Jilt
» OJPC a inchis temporar noua magazine

Sport

» Nimic nou sub soare!
» Button a fost surprins de Schumacher
» „Schumacher este ori orb, ori prost“
» Tururi de pista in memoria lui Ayrton Senna
» Pavel este aproape de „Top 10“
» Mergea si Tecau, invingatori la Doha
» Victorie a argentinianului Guillermo Coria
» Randjelovic este invitat sa plece
» Hotii acoperite de regulament si… caracter
» Doi copii teribili: Lutu si Raducanu
» FC Craiova – Flacara Moreni
» Juniorul Ristache a fost convocat la Nationala de tineret
» Völler are probleme de efectiv

Opinii

» Marile manevre
» Un fals eveniment

Top