22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirmele-capusa ale lui Alexandru Crisan au deturnat sute de miliarde de lei

Firmele-capusa ale lui Alexandru Crisan au deturnat sute de miliarde de lei

Autoritatea Nationala de Control (ANC) a declansat pe 23 aprilie o ampla actiune de control la SC UREX ROVINARI SA si la mai multe societati comerciale din Brasov apartinind aceluiasi patron, Alexandru Crisan.

Potrivit unui comunicat al ANC, verificarile au fost declansate ca urmare a deplasarii la UREX a unei echipe a institutiei, conduse de ministrul controlului, Ionel Blanculescu, pentru rezolvarea situatiei generate de nemultumirile muncitorilor protestatari.

Controlul va dura zece zile si se va desfasura simultan la Rovinari si la Brasov la toate societatile aflate in proprietatea lui Alexandru Crisan. Rezultatele investigatiilor vor fi transmise primului ministru, iar in cazul constatarii unor infractiuni de evaziune fiscala va fi formulata o plingere penala la Parchetul General.

SC UREX ROVINARI SA este o societate comerciala cu capital integral privat, care a fost privatizata in iunie 1999 de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de Alexandru Crisan.

Potrivit comunicatului ANC, in prezent exista indicii solide privind sustragerea societatii de la plata obligatiilor financiare catre bugetul de stat, prin externalizarea veniturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care SC UREX SA ROVINARI este intr-o situatie deosebit de critica.

De asemenea, societatea nu a platit catre bugetul de stat nici drepturile legale si conexe aferente salariatilor. S-a constatat ca nu au fost virate la bugetul de stat contributiile salariatilor in special la bugetul asigurarilor sociale de stat, contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate si contributiile la fondul de somaj, ca urmare a externalizarii ilegale a veniturilor acestei societati printr-un lant de societati comerciale din cadrul grupului detinut de actionarul majoritar, patron al companiei din Rovinari, firme care pot fi considerate, in acest caz, „firme-capusa“.

In prezent, societatea inregistreaza datorii de 616 miliarde de lei si pierderi de 220 de miliarde de lei. La aceste pierderi au contribuit „firmele-capusa“, care au primit comisioane cuprinse intre 5 si 39 la suta din valoarea materialelor achizitionate de fabrica, adica 93,4 miliarde de lei. Majoritatea aprovizionarilor au fost efectuate prin „firmele-capusa“ ale lui Alexandru Crisan. La nivelul anului 2002, in perioada 1 ianuarie – 31 august, valoarea aprovizionarilor, inclusiv cea a comisioanelor, a fost de 315 miliarde de lei.

Totodata, obligatiile financiare restante catre bugetul de stat pentru drepturile aferente salariatilor se ridica la valoarea de aproximativ 350 de miliarde de lei, cuprinzind si majorarile si dobinzile. Contributia restanta a unitatii la asigurarile sociale este de 218.845.445.543 de lei, contributia individuala la bugetul asigurarilor sociale de stat este de 30.667.976.695 de lei, contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate – 40.457.245.398 de lei, contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate – 27.749.889.248 de lei, contributia unitatii la fondul de somaj – 31.121.887.619 lei si contributia personalului la fondul de somaj – 732.572.853 de lei.

Referitor la situatia creata la SC UREX ROVINARI SA, ministrul controlului, Ionel Blanculescu, a declarat: „O astfel de situatie este de netolerat. Nimeni nu are dreptul sa ii aduca pe muncitorii din propria fabrica intr-o situatie imposibila, cum este cea in care acestia se afla acum. De asemenea, consider ca este o sfidare totala a statului, prin neplata unor datorii care afecteaza bugetul de stat si, in consecinta, pe fiecare cetatean in parte. Mai mult, prin neplata acestor datorii, care privesc in special contributii la asigurarile sociale, de sanatate si de somaj sint privati muncitorii respectivi de toate drepturile lor cetatenesti, de oameni angajati prin contracte perfect legale, care nu si-au facut decit datoria – au muncit din greu pentru aceasta fabrica!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS