7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTelefoanele mobile, ascultate de oricine

Telefoanele mobile, ascultate de oricine

Avem telefoane mobile si sintem, in parte, dependenti de ele. Sintem apelati sau sunam in orice moment al zilei de oriunde si, de cele mai multe ori, credem ca aceste convorbiri sint private. Ne consideram indreptatiti sa pastram secretul asupra continutului lor, fie ca ne sunam mama, seful sau iubita. Cu toate acestea, trebuie sa va avertizam ca aceste discutii pot fi ascultate oricind de cineva care detine un dispozitiv de interceptare a telefoanelor mobile. Specialistii din serviciile secrete afirma ca, in schimbul a aproximativ 3.000 de euro, oricine poate intra in posesia unui astfel de aparat. Dispozitivele, denumite „Interceptor GSM“, pot fi cumparate de pe internet. In prezent, aceleasi surse au declarat ca, in Bucuresti, exista cel putin zece asemenea dispozitive, dar ca, in mod sigur, mai sint si altele care nu au fost luate inca sub observatie. Majoritatea celor care au astfel de aparate „presteaza“ la comanda unor persoane fizice care vor sa afle totul despre cei cu care fac afaceri sau despre partenerii de viata. Din pacate, nimeni nu poate impiedica ascultarea telefoanelor mobile, nici noi, cei care le folosim, nici cei care ne pun la dispozitie aceste servicii. Aparatura de ascultare a celularelor existenta in prezent pe piata este cu mult mai performanta decit sistemele de protectie pe care le au firmele de telefonie mobila.

Pentru a intelege mai bine acest „fenomen“, va vom oferi citeva explicatii despre utilizarea unui astfel de aparat. Dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de functionare destul de simplu si poate fi introdus cu usurinta intr-o valiza de voiaj. Mai intii, detinatorul trebuie sa scaneze codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Pentru acest lucru, respectivul trebuie sa se apropie de posesorul telefonului mobil la o distanta mai mica de 15 metri, in timp ce are o convorbire. Fiecare celular are un cod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastind pe telefon steluta diez 06 diez (*#06#). Puteti incerca. Dupa ce scrieti combinatia, pe ecranul telefonului dumneavoastra va fi afisat un cod format din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular in parte si nu poate fi identic la doua aparate.

Vorbesti de la Sibiu si esti ascultat din Bucuresti

Dupa ce dispozitivul de ascultare GSM este pozitionat, acesta scaneaza codul telefonului dumneavoastra, care este memorat automat de interceptor. Din acest moment treaba devine cu mult mai simpla. Toate convorbirile sint criptate (codate) de operator si, in cele din urma, chiar de telefonul pe care-l aveti. Parola prin care se cripteaza este chiar codul IMEI, cel pe care il are fiecare telefon in parte. Dispozitivul de ascultare prinde toate semnalele convorbirilor care se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cind pe telefoanele respective se vorbeste.

Sistemul de ascultare poate monitoriza peste 200 de telefoane simultan. Chiar daca posesorul telefonului al carui cod IMEI trebuie sa fie ascultat nu se afla in oras, interceptorul inregistreaza convorbirea. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, dispozitivul de ascultare monitorizeaza 124 de relee. Asta inseamna ca o persoana care se afla in Bucuresti si vorbeste cu cineva din Craiova sau este in Sibiu si a sunat pe cineva din Bucuresti poate fi oricum ascultata de cel care detine interceptorul. 124 de celule inseamna tot atitea relee montate de operatorul de telefonie mobila.

„Urechea“ indiscreta lucreaza automat

Detinatorul interceptorului GSM scaneaza unul dintre cele 124 de relee prin care se realizeaza convorbirea, dupa care incepe „desfacerea“ codurilor. Primul este cel al telefonului, IMEI, apoi cel dat de releul prin care se realizeaza convorbirea (TMSI), urmat de numarul de telefon de pe care se vorbeste (IMSI). O data realizate aceste operatii, convorbirea poate fi ascultata fara nici o problema. Dispozitivul de ascultare inregistreaza numarul la care s-a sunat, ora, data si intreaga convorbire. Si asta nu-i tot. Convorbirea se realizeaza pe doua canale distincte, unul de la cel care a sunat catre cel apelat, iar al doilea in sens invers. Interceptorul le inregistreaza pe amindoua. In acest fel, convorbirea dintre doua persoane ramine in memoria aparatului de interceptare fara sa stea cineva linga el. Este suficient ca dispozitivul de ascultare sa fie programat cu codul IMEI al telefonului care trebuie ascultat si aparatul inregistreaza singur convorbirile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS