22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn gorjean a fost transformat de procurori si judecatori din victima in inculpat

Un gorjean a fost transformat de procurori si judecatori din victima in inculpat

• Lucian Popescu, de 70 de ani, din localitatea Bibesti, a fost acuzat de tentativa de omor, fiind achitat de doua ori, avind in acelasi timp cistig de cauza in 23 de procese • Batrinul, care a facut si patru luni de inchisoare, povesteste cum procurorii l-au transformat treptat din victima in agresor • In timp ce doi judecatori din Tirgu Jiu l-au condamnat la cite 7,5, respectiv 6,5 ani de inchisoare, Tribunalul International de la Hamburg a recunoscut nevinovatia batrinului si a obligat statul roman sa ii plateasca lui Lucian Popescu despagubiri de 126.400 de dolari • Insistenta magistratilor gorjeni de a-l transforma in „calau“ pe Lucian Popescu este inexplicabila, batrinul fiind cercetat in continuare de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj pentru tentativa de omor

„Am facut patru luni de inchisoare nevinovat si umblu si acum pe la Parchet, sa vad ce se intimpla cu viata mea. Eu am fost cel arestat, desi nu sint vinovat. Acel om a intrat cu cutitul peste mine in casa, iar apoi a mers si a depus plingere“, povesteste Lucian Popescu. Batrinul de 70 de ani isi aduce aminte cum Andrei Dumitru, consateanul sau, a intrat in curtea locuintei sale si a declansat un adevarat macel. „Pe 8 octombrie, am avut un proces cu Andrei Dumitru. Judecatorii au stabilit ca acesta imi datoreaza sapte milioane de lei, uzufructul pentru un teren. Procesul a fost la Carbunesti si s-a incheiat in jurul orei 14.00. Tot atunci au venit si doi executori judecatoresti – Tranca si Radulet. I-au luat masina lui Andrei si au adus-o la mine la poarta. Le-am spus ca mie nu imi trebuie masina, ci banii. M-am dus apoi sa culeg niste porumb, iar seara m-am culcat. La miezul noptii am auzit ciinii latrind si am iesit sa vad cine e. Cind am iesit, l-am vazut la usa pe Andrei Dumitru. Avea un cutit in mina, a venit spre mine si a inceput lupta. Am reusit sa ii iau cutitul, dar a scos un levier si m-a lovit in cap. Curgea singele pe fata siroaie. S-a repezit in casa si a lovit-o si pe nevasta-mea peste coaste – i-a rupt trei! A luat iar cutitu’ de unde il aruncasem si iar l-am prins si l-am dat cu capul prin usi. Era singe peste tot si am inceput sa strig la vecini. Mi-a zis sa nu mai strig, ca oricum murim amindoi. Cum il tineam peste pridvor, i-am dat drumul si a cazut in cap, dupa care a fugit“, a povestit Lucian Popescu.

A refuzat sa intervina pentru procurorul Diaconescu pe linga vicepresedinta Curtii de Apel din Craiova

La putin timp dupa ce a luat sfirsit conflictul, politistii din comuna Saulesti au sosit la fata locului sa vada ce s-a intimplat, iar sotii Popescu au fost dusi la spital, la Carbunesti. Lucian Popescu a stat 14 zile in spital, iar sotia sa -12. La rindul sau, Andrei Dumitru a mers la un nepot, care l-a dus la Spitalul din Tirgu Jiu, unde a beneficiat de ingrijiri medicale. Ambii barbati si-au scos certificate medico-legale pe 12, respectiv 14 zile de ingrijiri medicale, cele mai multe primindu-le Lucian Popescu. Acesta ii acuza pe politistii din comuna de tergiversarea cazului.

In acelasi timp, Andrei Dumitru a mers la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj si a depus o plingere impotriva lui Lucian Popescu. Procurorul care a instrumentat dosarul a inceput cercetarea lui Popescu sub acuzatia de tentativa de omor. „A facut plingere la procurorul Ion Diaconescu, de la Parchetul Judetean, iar acesta a facut cercetari si a spus ca totul s-a intimplat la poarta mea si ca eu m-am luat de el. Intr-o zi a trecut Diaconescu cu masina prin sat si a facut pana. L-am chemat in casa, sa faca reconstituirea si nu a vrut: «Ce, ma, eu fac anchete? Eu sint procuror, nu cacat in ploaie!», asa a spus. Prin februarie m-a chemat la Parchet si am constatat ca aparusera si doi martori: Paun Nicolae si Paun Marinela. Au declarat ca m-au vazut cum am dat in Andrei, ca au vazut ei de pe o ulita, lucru demonstrat si de experti. A mai trecut ceva timp si m-am trezit ca ma cheama procurorul Diaconescu si ma roaga sa il ajut cu ceva. Eu am o nepoata care este vicepresedinta Curtii de Apel din Craiova si m-a intrebat daca pot sa intervin pe linga ea pentru fiu-su. Asta era student si din gasca lui Raducanoiu si altii. A fost un scandal mare si l-au dat afara de la facultate si din camin. Mi-am zis ca poate il ajuta nepoata-mea sa il bage pe fiu-su inapoi la facultate. Eu nu am vrut si atunci nu mi-a mai zis decit asta: «Ba, o sa te coste!»“, a declarat batrinul.

Dupa refuz, a urmat arestarea

Cel transformat din victima in inculpat sustine ca din momentul in care l-a refuzat pe procuror au inceput si necazurile. Batrinul a fost arestat pentru comiterea infractiunii de tentativa de omor, pedepsita cu inchisoarea intre 15 si 20 de ani. Cu toate ca suferea de diabet zaharat si fusese operat de tumora mamara, Lucian Popescu a stat patru luni in Penitenciarul Tirgu Jiu, unde declara ca toata lumea s-a purtat frumos cu el. Din 4 martie si pina pe 17 iulie 1998, „inculpatul“ a fost tinut in inchisoare, departe de familie si fara sa mai beneficieze de pensie. Pe 17 iulie, judecatorul Maruta, vicepresedintele Tribunalului Gorj, l-a eliberat pe Lucian Popescu, dupa ce a analizat probele si martoii din dosar. De la acea data, batrinul a inceput lupta cu instantele, Parchetul facind recurs la sentintele favorabile. Dosarul Popescu s-a judecat la Tribunalul Gorj, la Curtea de Apel, la Curtea Suprema de Justitie si chiar la Tribunalul International de la Hamburg, care i-a dat cistig de cauza lui Lucian Popescu si a obligat in acelasi timp statul roman la plata unor daune de 126.400 de dolari. „M-au judecat de 23 de ori si nu m-au gasit vinovat – vorbesc de cei de la Craiova. Nu mai avea complet de judecata sa ma judece. Roteau judecatorii intre ei. La Curtea Suprema am ajuns de trei ori. Din pacate, procurorul general Tanase Joita a facut recurs in anulare si am pierdut ce am cistigat la Hamburg. La Craiova, nu am pierdut niciodata. S-au facut vreo sase reconstituiri. Prim-procurorul Roibu, in loc sa faca reconstituirea noaptea, a facut-o ziua. Anul trecut, procurorul Parausanu a primit dosarul in septembrie si a facut reconstituirea pe 8 octombrie. A calculat totul la secunda. A stabilit ca martorii sint mincinosi si a dispus incetarea urmaririi penale. La instanta din Tirgu Jiu am fost condamnat de doua ori: judecatorii Mantog si Bucica mi-au dat cite 7,5 ani si 6,5 ani condamnare. Am facut recurs la Craiova si am fost achitat“, a declarat Lucian Popescu. In prezent, batrinul este cercetat pentru tentativa de omor de catre Parchetul Judetean Gorj, dosarul fiind la procurorul Emil Mota. Acesta va stabili marti soarta batrinului din Bibesti. In functie de verdictul procurorului, Lucian Popescu a declarat ca este pregatit sa dea statul in judecata si sa solicite daune de peste 1,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS