25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTony Blair a incheiat „un tirg“ cu Adrian Nastase in domeniul imigratiei

Tony Blair a incheiat „un tirg“ cu Adrian Nastase in domeniul imigratiei

Presa britanica a criticat ieri implicarea premierului Tony Blair in scandalul politic izbucnit in Marea Britanie in legatura cu problema imigratiei, in special in ceea ce priveste situatia cetatenilor romani. Potrivit cotidianului The Sunday Telegraph, primul ministru britanic a incheiat cu omologul sau roman, Adrian Nastase, un acord referitor la reducerea restrictiilor impuse romanilor care intra in Marea Britanie. Intr-un material publicat de cotidianul britanic se arata ca Blair i-ar fi promis lui Adrian Nastase eliminarea necesitatii vizelor pentru romani, incepind cu primavara acestui an. Un purtator de cuvint al cabinetului din Downing Street a confirmat simbata seara faptul ca guvernele celor doua tari poarta negocieri in acest sens, insa a negat ferm zvonurile potrivit carora eliminarea vizelor ar reprezenta o „recompensa“ pentru statul roman, care a reusit sa reduca numarul solicitantilor de azil sositi in Marea Britanie, permitindu-i astfel lui Tony Blair sa isi indeplineasca promisiunile electorale.

„Nu se pune problema unei afaceri sau a unui aranjament“

Premierul britanic si-a luat in luna februarie 2003 angajamentul ca va injumatati numarul cererilor de azil in sase luni. „Nu se pune problema unei afaceri sau a unui aranjament. Colaboram strins cu guvernul Romaniei, in vederea stoparii imigratiei ilegale, astfel incit sa ajungem la un punct in care existenta vizelor nu va mai fi necesara“, a declarat purtatorul de cuvint al cabinetului Blair.

Acuzatiile din presa au aparut in contextul in care un sondaj referitor la activitatea guvernului britanic, publicat de Mail on Sunday, a scos la iveala faptul ca, dupa parerea a 80 la suta dintre cetateni, cabinetul Blair nu este suficient de dur in ceea ce priveste problema imigratiei.

Potrivit cotidianului The Sunday Telegraph, acordul cu Romania – stat care urmeaza sa adere la UE in 2007 – a fost finalizat la summit-ul UE de la Roma, din octombrie 2003.

La incheierea summitului, Adrian Nastase a declarat presei din Bucuresti ca romanii vor putea calatori in Marea Britanie fara vize, incepind cu 2004. Publicatia citeaza declaratia ambasadorului britanic in Romania, Quinton Quayle, care a confirmat incheierea unui acord si a subliniat ca acesta are legatura cu angajamentul asumat de autoritatile romane de a pune capat criminalitatii organizate.

„Romanii ne-au cerut sa eliminam definitiv vizele. Am refuzat sa facem acest lucru pina in momentul in care Romania va rezolva problema criminalitatii organizate. Tony este foarte intelegator, dar nu putem fi de acord cu o astfel de masura pina cind nu va fi eliminata in totalitate criminalitatea organizata“, a declarat Quayle, citat de The Sunday Telegraph.

Ministrul britanic pentru imigratie, Beverley Hughes, a demisionat pe 1 aprilie, in urma scandalului referitor la solicitarile frauduloase de viza pentru Marea Britanie venite din partea unor cetateni romani si bulgari.

Beverley Hughes si-a prezentat demisia dupa ce a devenit evident faptul ca a oferit parlamentului, neintentionat, „o impresie falsa“, afirmind ca nu era la curent cu avertismentele diplomatilor de la ambasadele din Romania si Bulgaria, referitoare la documentele false furnizate de solicitantii de vize.

Tony Blair va organiza o intrunire pe tema imigratiei

Ministrul de interne din cadrul „cabinetului din umbra“ al opozitiei conservatoare britanice, David Davis, a anuntat simbata seara ca ultimele dezvaluiri in acest caz scot in evidenta necesitatea declansarii unei anchete independente in acest caz. In replica, guvernul laburist a anuntat ca Tony Blair va organiza marti o intrunire pe tema imigratiei, la care vor participa oficiali din partea tuturor organizatiilor guvernamentale cu atributii in domeniu, care isi vor concentra eforturile asupra abuzurilor din sistem. La summit vor lua parte ministrul de interne, David Blunkett, oficiali din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe si Muncii, reprezentanti ai serviciilor de securitate, precum si procurorul general al Marii Britanii, lordul Goldsmith.

„Premierul vrea sa se asigure de perfecta coordonare a eforturilor guvernului pentru a face fata acestei probleme, iar David Blunkett a intimpinat aceasta idee cu entuziasm. Tony Blair considera ca si alte guverne britanice s-au confruntat cu astfel de probleme, insa este important ca ele sa fie combatute cu severitate“, a declarat purtatorul de cuvint al guvernului britanic. „Premierul nu este de parere ca situatia din domeniul imigratiei este haotica, asa cum s-a afirmat, dar este constient de faptul ca increderea publicului in integritatea unor procese a slabit. Aceasta chestiune trebuie rezolvata“, a mai afirmat un purtator de cuvint al cabinetului britanic.

La rindul sau, David Davis, ale carui dezvaluiri referitoare la modul de acordare a vizelor pentru romani si bulgari au determinat demisia ministrului Hughes, a afirmat ca neregulile descoperite ar putea reprezenta doar „virful icebergului“. Intr-un interviu acordat cotidianului The Independent on Sunday, deputatul conservator a sugerat ca rolul jucat de David Blunkett in aceasta afacere „ar putea fi mai important decit si-ar fi putut imagina pina acum“.

Oficialul conservator a precizat ca a primit zeci de mesaje prin care cetatenii isi exprima ingrijorarea in legatura cu situatia din sistem – o parte dintre ele venind chiar din partea unor angajati ai Serviciului pentru Imigrari cu pozitii foarte importante.

O parte dintre aceste mesaje, noteaza The Independent, afirma ca mai multe raiduri programate sa aiba loc in zonele in care se ascund de obicei imigranti ilegali ar fi fost anulate, dupa o serie de presiuni venite din partea ministrului Hughes, deoarece raidurile s-ar fi putut solda cu descoperirea de imigranti clandestini care ar cere imediat azil, crescind numarul solicitarilor si afectind imaginea guvernului.

Demisia ministrului Hughes ridica noi semne de intrebare

Cotidianul The Scotsman apreciaza ca declaratiile lui David Davis ascund o amenintare la adresa lui Blunkett, care ar putea fi vizat de noi descoperiri incendiare.

In opinia lui Davis, demisia ministrului Hughes, departe de a reprezenta o rezolvare pentru intregul scandal, ridica noi semne de intrebare la adresa informatiilor detinute de Blunkett cu privire la problemele existente in interiorul Ministerului pentru Imigrari. In calitate de ministru de interne, crede Davis, Blunkett nu poate plasa pur si simplu intreaga responsabilitate pe umerii subalternei sale. „Presiunile politice care s-au facut asupra lui Blunkett, de a reduce numarul solicitantilor de azil fraudulosi si de a limita numarul imigrantilor, trebuie sa fi fost enorme. In fond, premierul si-a luat angajamentul de a injumatati numarul azilantilor. Cu siguranta, David Blunkett a fost nevoit sa faca tot posibilul pentru ca departamentele din subordinea sa sa isi demonstreze eficienta in aceasta situatie. Faptele care ne-au ajuns la cunostinta in ultimele saptamini ar putea fi doar virful icebergului“, a declarat David Davis.

Demisia ministrului Hughes a afectat, in opinia multor membri ai parlamentului, reputatia politica a lui David Blunkett, care declara cu fermitate, la inceputul saptaminii trecute, ca nici un ministru din subordinea sa nu va fi nevoit sa isi paraseasca postul sub presiunile opozitiei si ale presei. Vineri, el a luat surprinzatoarea decizie de a-i solicita lui Davis sa prezinte Ministerului de Interne toate documentele si informatiile ajunse in posesia sa, ca probe in ancheta aflata in curs de desfasurare. David Davis a refuzat insa sa furnizeze aceste informatii, solicitind ca Blunkett sa ofere garantii ca nu se vor lua masuri disciplinare impotriva oficialilor care au facut dezvaluiri in acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS