23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrauda de mii de miliarde descoperita de Curtea de Conturi

Frauda de mii de miliarde descoperita de Curtea de Conturi

Conform Raportului de activitate prezentat de Curtea de Conturi a Romaniei, printre principalele obiective urmarite in timpul verificarilor efectuate la institutii publice si agenti economici, in legatura cu unele aspecte semnalate care au un caracter de frauda, au fost cele referitoare la subevaluarea valorii in vama, restituirea nejustificata si nelegala a TVA de la bugetul statului si achizitionarea unor bunuri si servicii la preturi supraevaluate.

In privinta incalcarii legislatiei vamale si fiscale, la cele 24 de societati comerciale verificate a fost descoperit un prejudiciu in valoare de 303 miliarde de lei, dintre care aproape 70 la suta au reprezentat obligatii vamale. Curtea de Conturi a verificat si 19 cazuri de restituire de TVA efectuate de organele fiscale din mai multe judete, finalizate prin rambursarea nejustificata de la bugetul statului, in perioada 2001 – 2002, a sumei de 306 miliarde de lei. Cele mai frecvent folosite metode pentru obtinerea restituirii nelegale a TVA constau in exportul unor marfuri cu valori supraevaluate si achizitionarea unor bunuri cu valori mari (supraevaluate), in scopul obtinerii unor sume reprezentind TVA deductibile, ulterior solicitate la rambursare. Frauda a fost inlesnita si de tranzitarea marfurilor printr-un lant de firme, in scopul obtinerii valorii supraevaluate. De obicei, firmele respective au aceiasi asociati sau apartin aceluiasi grup de interese si, nu de putine ori, firmele care solicita rambursarea erau infiintate cu putin timp inainte de efectuarea operatiunilor generatoare de TVA. Printre multe alte aspecte legate de acest subiect si identificate in timpul verificarilor Curtii de Conturi se numara si tendinta unor reprezentanti ai organelor fiscale de a limita actiunile de control privind efectuarea rambursarilor de TVA, la verificarea punctuala a existentei unor documente si exacerbarea rolului declaratiei pe proprie raspundere data de solicitanti.

In ceea ce priveste achizitionarea de servicii sau bunuri supraevaluate de catre societati cu capital de stat sau institutii publice, din bani publici, controalele Curtii de Conturi au scos in evidenta situatii care, in mod firesc, ridica semne de intrebare. De exemplu, s-a constatat ca unele achizitii de imobile efectuate de institutii din structura Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei au fost supraevaluate, iar la SNP Petrom SA s-a constatat achizitionarea unor active cu valori foarte mari, nejustificate din punct de vedere economic.

Conform declaratiilor presedintelui Curtii de Conturi a Romaniei, Dan Saguna, institutia pe care o conduce va continua si in acest an actiunile specifice, in conditiile in care, in opinia sa, este necesar sa se ajunga la o pondere mult mai mare a controalelor de performanta, in detrimentul celor de regularitate, mai ales ca este vorba de utilizarea banilor publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS