12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDonatiile unei fundatii germane au ajuns totusi la beneficiari

Donatiile unei fundatii germane au ajuns totusi la beneficiari

Tot mai multe fundatii umanitare din strainatate, care fac diferite donatii, intimpina in ultimul timp greutati in tara, din cauza lipsei de implicare a autoritatilor romane sau a problemelor pe care le au fundatiile umanitare romanesti cu acestea. O astfel de situatie s-a intimplat la sfirsitul anului trecut, cind o fundatie din orasul german Limburg trebuia sa doneze, prin intermediul Fundatiei socio-umanitare „Victoria“, din Craiova, mai multe bunuri catre Spitalul de Urgenta.

Fundatia umanitara „Kominitee fur Nothilde Limburg e.v.“, din Germania, a dorit sa doneze, la sfirsitul anului trecut, Spitalului de Urgenta Craiova aproximativ 5.600 kg de bunuri, care proveneau din dezafectarea unui spital din orasul Limburg.

In acest scop, fundatia germana a luat legatura cu Fundatia socio-umanitara „Victoria“, din Craiova, pentru a efectua transportul bunurilor in Romania. Aceasta „tranzactie“ ar fi avut loc in bune conditii daca fundatia craioveana nu ar fi avut o datorie de peste 186 de milioane de lei catre Vama Craiova, datorie care provenea din penalitati si dobinzi pentru neachitarea la termen a unor taxe vamale din anul 1998.

Vama Craiova a fost „obligata“ sa retina bunurile

Cit de „bine intentionata“ pentru finalizarea acestei tranzactii a fost fundatia umanitara craioveana a demonstrat-o sotia presedintelui fundatiei, care, printr-o declaratie autentificata la un birou notarial public, s-a angajat ca in termen de cinci zile de la sosirea transportului sa plateasca datoria catre Directia Vamala Craiova. In caz contrar, bunurile urma sa fie valorificate de vama, pentru recuperarea acestor debite, lucru care s-a si intimplat, deoarece reprezentantii Biroului Vamal Craiova nu au primit nici un semn de viata de la Fundatia „Victoria“ .

In mod normal, aceste bunuri ar fi trebuit sa fie comercializate de Compartimentul de valorificare a bunurilor intrate in patrimoniul statului din cadrul DGFP, iar o parte din valoare bunurilor (aproximativ 35% din valoare – n.r.) urma sa intre in fondul stimulent al Vamii Craiova. „Comisia Judeteana de Evaluare a bunurilor confiscate, din care a facut parte si un reprezentat al vamii, a hotarit ca aceste bunuri sa fie totusi donate, avind in vedere ca aceasta era si destinatia lor initiala, dar si faptul ca ne aflam in preajma sarbatorilor de iarna“, a declarat Maria Constantin, sefa Vamii Craiova.

Bunurile au ajuns la mai multi beneficiari

Distribuirea acestor ajutoare a fost facuta de compartimentul de valorificare al DGFP. Dupa inventarierea amanuntita a bunurilor, sefa compartimentului de valorificare, Gloria Popescu, a cerut de la mai multe institutii (ISJ, DSP – n.r.) o situatie cu necesitatile acestora, care urma sa fie cit de cit satisfacute de aceste bunuri pe care trebuia sa le primeasca ca donatie.

Pina in prezent, la Spitalul de Urgenta Craiova, beneficiarul initial al ajutorului umanitar, au ajuns bunuri in valoare de aproximativ 30 de milioane de lei (paturi metalice, birouri, scaune, aspiratoare etc. – n.r.). Au mai fost distribuite cite 30 de colete cu imbracaminte Scolii nr.13 din cartierul craiovean Catargiu, Mitropoliei Olteniei, iar Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Craiova, fostul camin de batrini, a beneficiat de 35 de colete.

Aproximativ 3.700 de elevi romi din scolile doljene vor beneficia de 70 de pachete cu haine, de distribuirea acestora in judet urmind sa se ocupe Partida

Romilor – filiala Dolj.

De asemenea, vor beneficia de 80 de colete de lenjerii pentru spital mai multe unitati medico-sociale din judet, printre care se numara UMS Amarastii de Jos, Bechet, Brabova, Cetate, Melinesti, Plenita si Sadova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS