20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj„Nu e sarbatoare, ca nu tine popa slujba in biserica“

„Nu e sarbatoare, ca nu tine popa slujba in biserica“

Ziua Nationala a romanilor, sarbatorita cu mare fast de autoritati in pietele publice, nu a avut nici un fel de importanta pentru cei mai multi dintre gorjenii care traiesc de pe o zi pe alta. In satele sarace ale judetului, multi dintre oameni nici nu aveau habar ca 1 Decembrie e sarbatoare nationala. „Ce zi e astazi? E luni, mama!“. Iar daca au pus pe masa fasolea traditionala, dar fara ciolan, au facut-o doar pentru ca este singura mincare pe care si-o permit.

Piriul de Pripor este unul dintre cele mai sarace sate din Gorj, locuit in cea mai mare parte de romi-lautari. Cele 120 de familii traiesc din banii pe care ii mai cistiga la nunti sau la botezuri si din ajutorul social. Romani sau romi, pentru oamenii din acest sat, 1 Decembrie este o zi ca oricare alta si nu au sarbatorit-o niciodata. Nu le-a spus nimeni ca ar fi vreo petrecere in comuna si nici nu au fost invitati. „Credeti ca ne cheama pe noi la petreceri din astea festive? Nu ne invita, ca le e rusine, ca sintem tigani. Pe noi ne cheama numai cind trebuie sa le cintam pe la chefuri sau cind au nevoie de voturi“, s-a plins Ion Argint, unul dintre romii cu carte din sat.

„Vioristul“ Turturica, suparat ca nu cinta de Ziua Nationala

Cel mai batrin dintre lautari, Sever Turturica, spune ca stie ce se sarbatoreste la 1 Decembrie, dar nu l-a invitat nimeni sa cinte pe la vreo petrecere. Batrinul are 75 de ani si de cind se stie a cintat la vioara. De altfel, pe zidul dinspre strada al casei sale scrie clar cu ce se ocupa, ca sa stie eventualii clienti de unde sa-l ia: Turturica Sever -viorist. „Nu ne cheama niciodata de Ziua Nationala. Doar de Craciun, la caminul cultural si cind mai au cite un chef si au nevoie de muzica. Noi sintem lautari adevarati, cintam pe viu, din gura si din vioara, nu cu calculatoare, cum este moda acum. Eu as fi mindru sa cint de Ziua Romaniei. Apeleaza la noi cind mai vine cite o televiziune sa ne filmeze, ca sa se laude cu ansamblul din comuna“, a spus Sever Turturica.

„M-am uitat in calendar si nu e cruce rosie“

Multi dintre batrinii din sat nici nu stiau ca 1 Decembrie e diferita de celelalte zile ale anului. Maria Argint si Elena Cosmulescu nu au televizor si nu au auzit de Sarbatoarea Nationala. Pentru cele doua femei, sarbatorile nu sint decit cele insemnate in calendar cu cruce rosie. „Ce zi e astazi? E luni, mama! Nu e nici o sarbatoare, ca nu tine popa slujba in biserica. M-am uitat in calendar si nu e nici o sarbatoare. Va spun eu, ca ma pricep la lucruri din astea bisericesti“, spune Elena Cosmulescu. Pentru cele doua femei care traiesc din pensia de 200.000 de lei nu exista nici un motiv de bucurie sau de mindrie pe 1 Decembrie. Ele au gatit mincarea traditionala, adica fasole, dar fara ciolan, doar pentru ca nu au avut ce altceva sa bage in oala.

De 1 Decembrie, Gherghina a vindut fuse

Nici locuitorii din Buduhala-Gorj nu au avut motiv de sarbatoare de 1 Decembrie. Spre deosebire de romii lautari din localitatea invecinata, cei din Buduhala sint mesteri in fabricarea lingurilor, a fuselor si a altor obiecte de lemn, necesare prin gospodariile oamenilor. De la primele ore ale zilei si-au luat marfa in spate si au pornit catre tirg. Gherghina Stingaciu a strins un sac de linguri si fuse, de la un fabricant, pe care le vinde la Tirgu Jiu. La un fus vindut cistiga 2.000 de lei. „Le iau cu 3.000 si le vind cu 5.000. E sarbatoare mare astazi? Nu stiam. N-am auzit niciodata. Sper sa am clienti in piata, sa nu ma duc degeaba la tirg. Daca e lumea libera de la serviciu, poate mai pleaca la plimbare si imi vind si eu fusele“, a spus femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS