10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperele lui Brancusi au fost redate circuitului turistic

Operele lui Brancusi au fost redate circuitului turistic

Zece casatorii vor fi oficiate in Noaptea de Anul Nou sub Poarta Sarutului

Operele din piatra ale lui Constantin Brancusi la Tirgu Jiu pot fi din nou admirate de cei care viziteaza Parcul Central. La festivitatea de inaugurare care a avut loc simbata au participat atit autoritatile locale, cit si reprezentantii firmei LITHOS SNC din Venetia, in frunte cu Paolo Pagnin. Aproximativ 150 de persoane au fost prezente la taierea panglicii puse in mod simbolic pe stilpii Portii Sarutului, participantii fotografiindu-se apoi alaturi de operele create de Brancusi.

Dupa patru luni de la inceperea lucrarilor, italienii de la LITHOS si colaboratorii lor romani au incheiat, la termenul prevazut in contract, restaurarea inceputa in urma un an si jumatate de TLS Bucuresti. Sosit la Tirgu Jiu in locul ministrului Razvan Theodorescu, Ioan Opris, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, a declarat ca restaurarea a fost executata in parametrii impusi de contract, comisia de receptie fiind multumita de calitatea lucrarilor.

„Sint lucrari de mare profesionalism. Ma bucur ca anul viitor Ansamblul de la Tirgu Jiu se va afla in fruntea listei de la UNESCO pentru a intra in patrimoniul universal. Va fi al 31-lea monument din Romania. Vom avea o expozitie Brancusi la Tokio, iar in 2004 vom organiza expozitii la New Tate Gallery din Londra si la New York cu ajutorul Muzeului de Arta din Craiova. Multumim presei pentru serviciul adus“, a declarat ministrul secretar de stat Opris.

Paolo Pagnin a venit

la Tirgu Jiu cu familia

Reprezentantul firmei LITHOS SNC din Venetia, Paolo Pagnin, care a venit la Tirgu Jiu cu sotia si copilul, a afirmat ca restaurarea operelor lui Brancusi reprezinta pentru el o mare reusita in plan profesional.

„Toata lumea e fericita. Acum, operele au fost redate patrimoniului universal, si Romaniei, si orasului Tirgu Jiu. Am avut ocazia sa vad cit de atasati sint oamenii de aceste monumente si cit de bine se integreaza acestea in viata de zi cu zi a localnicilor, asa cum a si dorit Brancusi“, a declarat Pagnin.

Pentru finantarea restaurarii celor trei monumente ale Ansamblului – Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor – s-a fost folosit un credit rambursabil de la Banca Mondiala, in valoare de 100.000 de dolari. Directoarea de program, Paula Olteanu, a anuntat ca din primavara anului viitor va incepe si amenajarea peisagistica a celor doua parcuri, proiect de care sint interesate mari firme din Romania.

„Am obtinut aprobarile necesare pentru folosirea la amenajarea aleilor a unui material in premiera pentru Romania. Punerea lui in valoare va atinge perfectiunea. Ansamblul va asigura un turism international de inalta clasa“, a opinat directoarea de program. Primarul din Tirgu Jiu a precizat ca de Revelion va oficia sub Poarta Sarutului zece casatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS