20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezbatere pe tema prevenirii traficului de fiinte umane

Dezbatere pe tema prevenirii traficului de fiinte umane

La Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“ din Craiova a avut ieri o dezbatere inedita pe tema prevenirii si combaterii traficului de fiinte umane.

Principalul initiator al acestui proiect a fost Calin Valeriu, director adjunct al colegiului. Au participat elevii clasei a XII-a D, diriginti, profesori, dr. Silvia Ciocalteu – medicul scolii, Cristina Tulpaz – inspector principal de la Biroul de combatere a crimei organizate, si reprezentanti ai mass-media.

Conotatiile fenomenului au fost prezentate pe ecran mare, prin videoproiector. S-au vizionat casete cu marturisirile unor tinere care au ajuns victime. Elevii au realizat diverse scenarii de racolare impresionante, care oricind pot face subiectul unui film adevarat. S-a vorbit despre principalii factori care determina vulnerabilitatea victimelor: saracia, coruptia, abandonul scolar, lipsa unei calificari, gradul scazut de integrare sociala, experiente ratate de intrare pe piata muncii, increderea prea mare in fortele proprii si in alti oameni etc. De asemenea, s-au detaliat etapele traficului de fiinte umane: recrutarea, transportul, vinzarea, sechestrarea si exploatarea, revinzarea, evadarea si, in cel mai fericit caz, repatrierea.

Interventiile Cristinei Tulpaz au avut un impact deosebit: „De cele mai multe ori, victimele realizeaza ca au fost vindute abia in momentul in care sint sechestrate si exploatate in locuri inchise si aproape perfect izolate. Victimele nu mai pot comunica, pentru ca li se retin telefoanele celulare, actele de identitate etc., fiind tinute in intuneric, mizerie, frig si foame. Violul este comis de una sau mai multe persoane, dupa care urmeaza amenintarea si maltratarea pina la distrugerea personalitatii, a rezistentei fizice, uneori, pina la ucidere. In situatia in care victima scapa cu viata, aceasta intra intr-un ciclu al falselor datorii. Cei care le cumpara de la alti traficanti pretind ca trebuie sa-si recupereze banii din <<munca>> lor. In majoritatea cazurilor urmeaza o revinzare care, la rindul ei, implica o suma ce trebuie recuperata. In retelele cu circuit inchis, victimele pot fi revindute de <<n>> ori, in anumite cazuri chiar de clienti“.

Dezbaterile au fost incendiare, concise, facindu-se extrapolari si conexiuni dintre cele mai pertinente, inteligenta si perceptia elevilor fiind decisive in succesul derularii acestui proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS