22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerea „Statia de epurare“ se scalda in apele reziduale ale Calafatului

Afacerea „Statia de epurare“ se scalda in apele reziduale ale Calafatului

SC ZAHARUL SA Calafat a fost cumparata de la APAPS impreuna cu statia de epurare care deserveste populatia orasului. Ce a urmat nu-i limpede pentru nici una dintre parti. Pe de o parte, SC ZAHARUL SA Calafat sustine ca apele reziduale ale municipiului au fost epurate, dar societatea nu a primit banii pentru aceasta prestatie de la municipalitate. Pe de alta parte, daca epurarea apelor reziduale nu s-a facut in acesti ani decit pe facturi, asa cum sustine societatea de gospodarire comunala, este de neinteles faptul ca Primaria Calafat a incasat de la populatie sume pentru serviciile de epurare si le-a folosit in alte scopuri.

O epurare, doua contracte si nici o conciliere

Nevoita sa epureze apa menajera a orasului, administratia Calafatului a incheiat un contract cu proprietarul statiei de epurare – SC ZAHARUL SA. Inca de la inceput, contractul a fost „cu cintec“. Asta pentru ca, in loc de un singur contract intre SC Gospodarire Comunala si Locativa (GCL) SA Calafat si SC ZAHARUL SA, au fost semnate, de fapt, doua contracte, la doar cinci zile diferenta. Primul, incheiat pe 7.09.2000, a fost urmat de o lista cu obiectiuni ale SC GCL, inregistrate sub nr. 5088 la SC ZAHARUL. Pe 12.09.2000, a fost incheiat un alt contract, urmat, din nou, de o lista cu obiectiuni formulate de SC GCL SA si inregistrate, de asemenea, la SC ZAHARUL SA Calafat (sub nr. 5199 din 12.09.2000). „Nici prima si nici a doua lista cu obiectiuni, prin care solicitam modificarea unor clauze contractuale, nu au fost urmate de un proces-verbal de conciliere, asa cum ar fi fost normal. Eu stiu ca, atunci cind nu are loc o conciliere, inseamna ca cealalta parte contractanta este de acord cu obiectiunile. Acum, cei de la ZAHARUL nu recunosc obiectiunile noastre, desi au fost primite si inregistrate la unitatea lor“, sustine Constanta Varzaru, actuala directoare a Societatii de Gospodarire Comunala. „Nu era nevoie de nici o conciliere“, a replicat Tino Dumitrascu, juristul de la SC ZAHARUL.

„Ne-au spus ca nu le pasa lor ce zice Oficiul Concurentei“

O alta chestiune disputata este pretul operatiunii de epurare. In contractul din 12.09.2000 este mentionata drept contravaloare a prestatiei de epurare a apelor menajere suma de 1.500 lei/mc, fara sa se spuna daca acest pret include sau nu TVA.

„Pentru perioada octombrie – decembrie 2000, SC ZAHARUL ne-a facturat epurarea apei menajere la pretul de 1.785 lei/mc, desi pretul stabilit de Oficiul Concurentei era doar de 1.079 lei/mc. Dar cei de la ZAHARUL ne-au spus ca nu le pasa lor ce zice Oficiul Concurentei“, a declarat directoarea Varzaru.

Fiind inca din data de 27.07.2000 – deci cu mult inainte sa se incheie contractul de epurare – in posesia unei adrese prin care Oficiul Concurentei stabilea pretul epurarii la 1.079 lei/mc, SC ZAHARUL SA a incercat sa obtina ceva mai multi bani de la calafeteni decit s-ar fi cuvenit in mod legal. Ca e adevarat a recunoscut chiar juristul Tino Dumitrascu: „O sa cerem instantei sa ni se acorde contravaloarea epurarii la pretul stabilit de Oficiul Concurentei, nu la cel facturat de noi“.

Expertiza cu pistolul la briu

Despre expertiza contabila dispusa de judecator in acest dosar, directoarea SC GCL SA Calafat sustine ca s-ar fi desfasurat „sub presiune“, pentru ca reprezentantul SC ZAHARUL SA – acelasi jurist Tino Dumitrascu – ar fi fost inarmat. „Trebuia sa se faca expertiza contabila la sediul SC ZAHARUL, dar firma fusese pusa sub sechestru de banca pentru niste credite nerambursate. Asa ca eu am propus sa se desfasoare expertiza la sediul nostru. In timp ce experta se uita pe dosar, juristul de la ZAHARUL m-a intrebat: «Nu va este frica? Doar stiti cu cine aveti de-a face in acest dosar…» I-am raspuns ca nu imi e frica, iar atunci el mi-a aratat mie si contabilei-sefe pistolul pe care il avea asupra lui, explicindu-ne ca il poarta pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intimpla. Ne-a inghetat inima cind ne-a aratat pistolul“, povesteste directoarea Varzaru.

Tino Dumitrascu a gasit irelevant faptul ca a venit inarmat la expertiza: „Doar stiti ca expertiza nu s-a desfasurat la sediul nostru, ci la SC GCL“.

A functionat sau nu statia de epurare?

Expertiza efectuata in dosar – contestata de SC GCL Calafat – i-a scos pe calafeteni datori catre SC ZAHARUL cu aproape sapte miliarde de lei, din care 2,975 miliarde de lei contravaloarea epurarii si 3,769 miliarde lei majorarile de intirziere. Suma este de-a dreptul impresionanta, reprezentind bugetul municipalitatii pe vreo cinci luni.

„Nu platim nimic, nu doar pentru ca suma este foarte mare, ci si pentru ca, practic, nu s-a facut nici o epurare. Avem zeci de reclamatii in acest sens, am facut fotografii, am facut analize, toate arata ca apa era mai poluata dupa epurare decit inainte sa intre in statie. Am solicitat de nenumarate ori instantei sa dispuna o expertiza tehnica, pentru a dovedi faptul ca statia de epurare nici n-a mers vreodata, astfel ca nu ar fi nimic de platit, dar, de fiecare data, din motive de neinteles, ne-a fost respinsa cererea. Cu o expertiza tehnica s-ar fi rezolvat dosarul imediat, verificindu-se doar consumul de curent electric si de reactivi folositi la statia de epurare, dar nimeni n-a vrut asta“, sustine directoarea SC GCL SA Calafat.

La rindul sau, juristul SC ZAHARUL SA Calafat a precizat: „Noi putem demonstra ca statia de epurare a functionat, avem facturi la curentul electric consumat si, in afara de asta, avem analizele lunare efectuate de Regia Apelor Romane «Jiu» Craiova, care arata ca in statie intra apa uzata si iesea apa depoluata“.

Lasind la o parte si alte mistere ale epurarii apelor menajere ale calafetenilor – bunaoara, de ce s-au incasat bani de la populatie pentru epurare, daca, asa cum sustine chiar si primarul orasului, Petre Traistaru, epurarea nici nu s-a facut – Tribunalul Dolj ramine singurul care va trebui sa faca lumina in acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS