5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Electroputere, disputat de administratia craioveana si cea judeteana

Spitalul Electroputere, disputat de administratia craioveana si cea judeteana

Dupa ce Primaria Craiova nu a putut s-o obtina, cladirea este acum dorita de consiliul judetean, cu toate ca AGA nu pare sa fie de acord

Consiliul Judetean Dolj are printre punctele aflate pe ordinea de zi a sedintei ordinare din aceasta luna un proiect de hotarire privind trecerea in domeniul public a judetului a unor active sociale din patrimoniul SC ELECTROPUTERE SA Craiova. Concret, este vorba despre spitalul intreprinderii, o cladire de doua etaje evaluata de specialisti la peste zece miliarde de lei, mult disputata in ultimul an intre administratia locala si intreprindere. Cu atit mai mult cu cit in ultimul timp au circulat zvonuri privind interesul unor persoane fizice pentru acest obiectiv.

„Noi ne exprimam dorinta de a prelua aceasta cladire, dar hotarirea revine Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), care este sau nu de acord. Daca vor fi de acord, obiectivul va intra in domeniul public al judetului prin diminuarea patrimoniului SC ELECTROPUTERE SA“, a declarat Petre Petrescu, vicepresedintele CJ Dolj.

Oficialul doljean a mai precizat ca in spatiul respectiv, care intre timp a fost dezafectat ca spital, ar putea fi mutat Oficiul de Cadastru sau „alte institutii publice care ori nu au spatii adecvate, ori au sediile revendicate“.

Ar fi dat-o gratis, ca sa scape de impozit

Spitalul ELECTROPUTERE SA pare a fi unul dintre cele mai disputate active cu caracter social din patrimoniul uzinei.

La inceputul anului in curs, conducerea de atunci a uzinei s-a aratat dispusa sa renunte gratuit la unele obiective cu caracter social in favoarea Consiliului Local Craiova.

Potrivit Legii nr. 137/2002, privind accelerarea privatizarii, aceste active puteau fi cedate pentru a scapa intreprinderile de o parte din impozitul pe cladiri. Adresa inaintata atit administratiei municipale, cit si Prefecturii Dolj era semnata de directorul general de la acea data al ELECTROPUTERE, Petru Sabaila.

Conducerea vrea sa vinda cladirea

Oricit ar fi vrut CL Craiova sa ia gratis citeva active trecute pe lista (cantina cu autoservire si spitalul), hotarirea i-a fost respinsa pe motiv ca nu a fost de acord Adunarea Generala a Actionarilor a fabricii. Acum, administratia judeteana revine cu propunerea de a prelua cladirea, insa, la fel ca si data trecuta, AGA nu a discutat aceasta problema la ultima sedinta (de pe 7 octombrie – n.r.).

Ridicat in anul 1950, imobilul are o suprafata construita desfasurata pe 2.650 de metri patrati, fiind compus din demisol, parter si doua etaje. Asa cum se mentioneaza in ultima fisa de observatii, cladirea necesita consolidare, ultima reparatie datind din 1999, cind s-a refacut acoperisul. Recent, spitalul a fost dezafectat, nemavind caracterul de obiectiv social, sustine directorul economic Cornel Nica.

In consecinta, spune conducerea uzinei, obiectivul nu mai poate fi predat cu titlu gratuit autoritatilor locale sau judetene pentru a scapa de o parte din impozitul pe cladiri. Poate, cel mult, sa fie vindut pentru citeva miliarde bune pentru a scapa uzina de o parte a datoriilor catre bugetul de stat, asa cum s-a intimplat recent in cazul cantinei cedate catre AJOFM, in contul unei datorii de peste sapte miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS