• Dupa ce si-a insusit pensiile a jumatate de sat, ea s-a plins
la politie ca a fost tilharita • Pentru a afla autorul faptei,
politistii au folosit detectorul de minciuni
Politistii din cadrul IJP Dolj au finalizat cercetarile in cazul postaritei tilharite, in urma cu mai bine de doi ani, la Mischii. In urma anchetei, a iesit la iveala ca factorul postal Anisoara Patrulescu nu a fost victima nici unui jaf, incercind, de fapt, sa-i duca de nas pe politisti si sa ramina cu banii din pensiile a jumatate din sateni. Pe 26 septembrie 2001, conducerea Oficiului Postal Mischii a sesizat politia cu privire la comiterea unei tilharii, in urma careia factorului postal din comuna i-a fost furata suma de 107 milioane de lei. La data respectiva, postarita le-a declarat politistilor ca a fost jefuita in timp ce se indrepta spre satul Calinesti, pentru a distribui pensiile.
Mai precis, postarita isi conducea autoturismul pe un drum de tara, cind a fost nevoita sa traga pe dreapta din cauza unui alt autovehicul, care i-a blocat inaintarea. Din respectiva masina au coborit doi tineri pe care nu-i cunostea, care i-au pulverizat in fata o substanta lacrimogena. Tilharii au amenintat-o apoi pe postarita, obligind-o sa le dea geanta in care se afla suma de 107 milioane de lei, dupa care au plecat in tromba de la locul faptei.
Postarita nu a putut pacali detectorul de minciuni
Ajuns imediat la fata locului, un echipaj operativ al politiei, condus de comisarul-sef Constantin Petrescu, a inceput cercetarile, incercind sa-i depisteze pe tilhari.
„Inca de la inceput am avut dubii. La locul tilhariei nu erau urme de frinare, iar masina factorului postal era asezata doar cu o roata in sant. Cei aflati in zona, fie la munci agricole, fie in drum spre sau dinspre Calinesti, au declarat ca nu au vazut decit masina postaritei. In plus, inca din ziua comiterii asa-zisei tilharii, medicii oftalmologi au aratat ca leziunile pe care Anisoara Patrulescu le prezenta nu erau provocate de un spray paralizant sau lacrimogen“, spune inspectorul principal Cristian Modringa.
Pentru a-si confirma banuielile, politistii au recurs inclusiv la metoda detectorului de minciuni. „Am recurs, pentru a ne convinge de adevaratul vinovat, la efectuarea testului poligraf. Acest test este edificator pentru noi, desi nu poate fi folosit in probatoriu. In urma testului, psihologul a spus ca Anisoara Patrulescu a dat dovada de un comportament disimulat“, a spus subinspectorul Cristian Bonci, unul dintre cei care s-au ocupat de ducerea la bun sfirsit a acestui caz.
In cele din urma, dupa aproape doi ani de cercetari, politistii au adunat suficiente probe incit sa poata inainta dosarul catre Parchetul Craiova. A fost propusa neinceperea urmaririi penale pentru tilharie, deoarece aceasta infractiune nu a fost comisa, si trimiterea in judecata a Anisoarei Patrulescu, pentru savirsirea infractiunii de inselaciune. Intre timp, dupa cum declara Romeo Bologa, directorul Directiei Regionale de Posta, postaritei i-a fost desfacut contractul de munca, prejudiciul de 107 milioane de lei fiind recuperat in totalitate.