7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPestii din Topolnita au murit de caldura

Pestii din Topolnita au murit de caldura

Reprezentantii CN Apele Romane Mehedinti si ai Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului vor sanctiona combinatul ROMAG PROD pentru evacuarea apei uzate

Cauza mortalitatii piscicole, inregistrate luni, la varsarea riului Topolnita in Dunare, a fost determinata de debitul foarte mic al riului si de apa uzata evacuata de agentii economici. Aceasta este concluzia specialistilor de la Compania Nationala Apele Romane Mehedinti, care au prelevat probe de apa si au efectuat analize fizico-chimice. Potrivit inginerului Stefan Tolos, au aparut depasiri la indicele PH, la evacuarea centrala a unitatilor de pe platforma Halinga, de la ROMAG si termocentrala: „Am oprit evacuarea apelor de la spalarea filtrelor, la statiile de tratare, concomitent cu reducerea debitului de la evacuarea din batalul de namol al combinatului ROMAG PROD si suplimentul de debit din bazinul tampon. Astazi (ieri – n.r.), debitul apei a ajuns la parametrii normali si nu s-a mai inregistrat mortalitate piscicola. Monitorizarea va continua si in urmatoarele zile, dar debitul de cinci ori mai mic al riului Topolnita, fata de media multianuala, si apa uzata, peste limita admisa, au provocat acest eveniment. Ramine sa stabilim, punctual, articolul de lege la care va fi incadrat agentul economic care a evacuat apa uzata si sa stabilim cui apartina vina, pentru ca evacuarea este comuna, pentru ROMAG PROD si ROMAG TERMO“.

Pesti morti, pe o suprafata de aproximativ un kilometru

Mortalitati piscicole se inregistreaza si pe alte cursuri de apa din Mehedinti, cauzate de debitele reduse din aceasta perioada si de temperaturile ridicate. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Mehedinti au prelevat probe din riul Topolnita. „Am fost sesizati de pescarii din Simian luni, in jurul orei 14.00, de aparitia unor pesti morti pe riul Topolnita. Deplasindu-ne la fata locului, am constatat ca la circa un kilometru de la confluenta riului cu fluviul Dunarea, in amonte, se observau exemplare de pesti din specia caras si oblete morti. Am verificat toti agentii economici care evacueaza ape uzate in riul Topolnita, pina in zona localitatii Halinga, si am descoperit sursa de poluare la aproximativ un kilometru de ROMAG PROD. Urmeaza sa vedem ce sanctiune vom aplica in acest caz“, a spus Nicolae Pascovici, directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Mehedinti. Sute de pesti au murit luni, in riul Topolnita, din judetul Mehedinti, la varsarea in fluviul Dunarea, fiind vazuti la suprafata apei de pescarii din zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS