7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCadavrele de pe riu, bune de saramura

Cadavrele de pe riu, bune de saramura

Vazindu-i pe tigani cum aduna carasii morti, locuitorii din Simian si Cerneti au luat si ei peste acasa, s-o puna de-o cina copioasa

Sute de pesti au murit ieri in riul Topolnita, din judetul Mehedinti, la varsarea in fluviul Dunarea, din cauze ramase inca necunoscute. Pestii morti au fost observati de citiva pescari din zona, care in loc sa anunte autoritatile, au alertat locuitorii comunei Simian, care au adunat kilograme de peste, fara sa tina cont ca moartea acestora ar fi putut fi provocata de o sursa de poluare. „Am vazut caras, rosioara, cum pluteau pe riu si am luat si eu acasa. Daca am vazut ca iau tiganii, am zis sa iau si eu, ca tot e gratis“, a spus Cristian Stoian, de zece ani. La fata locului s-au deplasat specialistii Sectiei de Gospodarire a Apelor (SGA) Mehedinti, care au prelevat probe de apa si au verificat evacuarile de la marii agenti economici, fiind dispusa inchiderea acestora. Potrivit inginerului Stefan Tolos, de la Compania Nationala (CN) Apele Romane, o cauza probabila a mortalitatii poate fi temperatura foarte ridicata, care, cumulata cu debitul redus al Topolnitei, sa fi dus la lipsa oxigenului in apa: „Am mers in zona si am luat pas cu pas riul Topolnita, din aval si pina in amonte, verificind toate evacuarile de la agentii economici. Am recoltat probe, inclusiv de la evacuarea generala a ROMAG PROD si ROMAG TERMO, iar analizele pe care le vom efectua urmeaza sa confirme sau sa infirme aceasta presupunere de poluare a riului. Dupa parerea mea, au contribuit mai multi factori si, in primul rind, temperatura extrem de ridicata, care, coroborata cu debitul redus al Topolnitei, a dus la o lipsa de oxigen in apa“.

Cei de la „Apa grea“ se scot din culpa

Ca masuri imediate, specialistii de la Compania Nationala Apele Romane, filiala Mehedinti au dispus, si s-a si realizat, inchiderea evacuarilor apelor. Reprezentantii Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), in subordinea careia se afla combinatul severinean de apa grea, au infirmat posibilitatea unei poluari din partea acestei unitati economice.

O alta posibila sursa de poluare, care sa fi influentat mortalitatea piscicola, ar putea fi reprezentata de groapa de gunoi a municipiului Drobeta Turnu Severin, care este amplasata la confluenta Dunarii cu riul Topolnita. Cea mai grava poluare a Dunarii s-a produs in 2001. In ianuarie, o cantitate de pacura s-a scurs dintr-un vagon defect, apartinind Combinatului de prelucrare a lemnului, in canalizare, de aici in riul Topolnita, de unde a ajuns in Dunare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS