10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi cintareti si-un primar, studenti fara bac

Doi cintareti si-un primar, studenti fara bac

• Procurorii PNA si politistii de la Crima Organizata Craiova se apropie de finalizarea rechizitoriului pentru trimiterea in judecata a lui Ilie Iocsa, presedintele Universitatii „Dacia-Hercules“ Baile Herculane • Anchetatorii au descoperit cazuri de studenti care au absolvit Facultatea de Drept din Herculane fara sa detina o diploma de bacalaureat • Printre „beneficiari“ s-au numarat cintaretii Stana Izbasa si Florin Maran, dar si un primar

Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA), in colaborare cu politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova se apropie de finalizarea rechizitoriului in cazul presedintelui Fundatiei Romane pentru Tineret (FRPT) „Dacia“ Baile Herculane, Ilie Iocsa. La sfirsitul saptaminii trecute, mandatul de arestare preventiva al acestuia a fost prelungit, pentru a patra oara, cu inca 30 de zile, astfel ca Iocsa ramine in continuare in arestul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Mehedinti.

Arestat initial pentru luare de mita, dupa ce a primit suma de 1.500 de dolari de la o studenta, pentru o lucrare de licenta, probele impotriva lui Ilie Iocsa se inmultesc de la o zi la alta.

La perchizitia efectuata la casa parintilor lui Ilie Iocsa, din localitatea Pirvova, procurorii PNA si politistii de la Crima Organizata au gasit cataloage din perioada 1999-2002, anii I-IV, de la facultatile de Drept si Management Turistic si Hotelier ale FRPT „Dacia“. Anchetatorii au constatat ca presedintele fundatiei din Herculane a facilitat obtinerea unor diplome universitare de catre persoane care nu au decit opt clase.

Primarul comunei Sacu, Axuc Ion, din judetul Caras-Severin, absolvent al Scolii generale cu clasele I-VIII, este unul dintre absolventii Facultatii de Drept a lui Ilie Iocsa, in acest caz fiind instiintat si Ministerul Administratiei si Internelor.

Pagini anulate, modificate sau goale, in Registrul foilor matricole

La confruntarea cataloagelor gasite la perchizitie, cu cele gasite la secretariatul facultatii, s-a stabilit ca primarul Axuc Ion nu figura in cataloagele de la secretariatul facultatii, ci numai in cele gasite la domiciliul parintilor lui Iocsa.

Din verificari, s-a mai stabilit ca primarul are numai opt clase primare si la Registrul foilor matricole nu figureaza in evidente. Pagina respectiva s-a gasit anulata, modificata si goala. Tot cu ocazia perchizitiei, s-a gasit o cerere a primarului, aprobata de Ilie Iocsa, prin care i se solicita presedintelui fundatiei sustinerea examenelor din anii universitari II si III intr-un singur an. Cererea a fost aprobata si inregistrata cu nr. 273/23.11.2000, asa cum rezulta si din Registrul de evidenta.

Procurorii PNA cerceteaza daca Ilie Iocsa a primit de la Axuc sponsorizarea a trei simpozioane, cu produse alimentare, bauturi alcoolice si sume de bani.

Stana Izbasa, scoasa din examenul de licenta

Potrivit purtatorului de cuvint al PNA, procuror Gabriela Neagu, printre cei care au beneficiat de diplome din partea lui Iocsa, desi nu detineau o diploma de bacalaureat, se numara si nume cunoscute din lumea artistica.

Presedintele FRPT „Dacia“ Baile Herculane a procedat astfel in cazul cunoscutilor cintareti de muzica populara din Banat, dar si din Oltenia, Stana Izbasa si Florin Maran. Procurorii au constatat ca, desi cei doi nu s-au prezentat la cursuri, registrele si foile lor matricole pentru diplomele de licenta ar fi fost falsificate. Stana Izbasa s-a prezentat la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, pentru a sustine licenta, dar a fost scoasa din sala de examen, deoarece impotriva ei fusese depusa o reclamatie anonima. La vremea respectiva, faptele nu au putut fi probate, pentru ca Ilie Iocsa a ascuns toate documentele celor doi.

Dupa arestarea presedintelui de la Herculane, la perchizitia domiciliara s-a gasit Registrul foilor matricole, iar la Parchetul Caras-Severin au fost gasite si cele doua dosare, ale Stanei Izbasa si Florin Maran, ascunse prin sertare, de mai bine de un an si jumatate.

Politistii de la Crima Organizata si procurorii PNA detin si alte informatii, despre alti studenti fara diploma de bacalaureat, fiind cercetate aproximativ 20 de astfel de cazuri.

Garda Financiara Mehedinti nu a gasit bilanturi contabile la Herculane

Curios este faptul ca, inainte cu trei zile de arestarea lui Ilie Iocsa, la sediul Universitatii „Dacia-Hercules“ din Baile Herculane, o echipa a Ministerului Educatiei si Cercetarii si una a Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica au verificat facultatile si nu au gasit nereguli. Dupa citeva zile, procurorii PNA Mehedinti si politistii de CZCCOA Craiova aveau sa-l retina in flagrant pe Iocsa, pentru luare de mita.

Comisarii Garzii Financiare Mehedinti au constatat, in urma verificarilor efectuate, ca la institutiile de invatamint superior patronate de Iocsa nu se regasesc bilanturi contabile, bilanturi de venituri si cheltuieli, documente contabile privind metodologia Ministerului Finantelor, ci numai acte contabile primare, de intrare-iesire.

Procurorii au gasit si o sesizare, inregistrata de la un post de politie din apropierea orasului Baile Herculane, prin care se facea cunoscut furtul mai multor documente contabile, din perioada 2001-2002, documente care au fost gasite ulterior la perchizitia efectuata la FRPT „Dacia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS