21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAuditoriu manelist fara voie, cu timpanele facute „prastie“

Auditoriu manelist fara voie, cu timpanele facute „prastie“

De cum dau caldurile, nu mai ramine scaun liber la terase, fie ele de centru sau de cartier. Iesit din iarna devitaminizat si galben de plictiseala, olteanul de-abia asteapta sa-si recupereze tonusul cu o bere rece si ieftina, un mic si o manea linga ureche.

In cartierul Craiovita Noua, se gasesc din plin cele trei „ingrediente“ care asigura clientela. Bodega sau restaurant, mai toate societatile si-au scos in bataia soarelui citeva mese, umbrelute si un casetofon.

„Orizontul“- unitate cu restaurant, terasa si pretentii, are „in dotare“ chiar o formatie. Si ce ritmuri ar putea sa gingureasca solista seara de seara, ca sa mearga la inima consumatorului de bere si seminte, daca nu manele?! Bucuria clientilor, amaraciunea locatarilor blocurilor din jur. In timp ce pe terasa se bate din palme si se tremura din buric, in apartamente, oamenii isi baga vata in urechi sau dau televizorul la maximum sa nu mai auda muzica.

Nervi, termopane si vata in urechi

„Bunicul meu este cardiac si este foarte afectat de zgomotul de la terasa. Balconul da chiar la strada, vizavi de Orizont. Am facut reclamatii la politie, am chemat sectoristul, dar degeaba. Veneau, ii opreau si a doua seara incepeau iar. Ce e drept, fata de anul trecut s-au mai potolit. Dar si acum, simbata si duminica, atunci cind sint nunti, ne topesc cu muzica asurzitoare“, spune nepotul lui Gheorghe Hreniuc, locatar al blocului 10. Emil Teodorescu, vecin, are o singura nelamurire: „Daca noi, in casa, nu putem sa stam de zgomot, cum or suporta nuntasii atitia decibeli in urechi?!“.

Cine si-a permis a rezolvat problema: si-a pus termopane, zgomotul patrunzind numai prin pereti, mult redus. Putini au fost insa cei care au avut bani pentru a investi in „bariera de manele“. „Vecina de la etajul cinci nu a mai suportat. Avea si copil mic, nu putea sa il adoarma… La ea chiar se auzea tare. Cind ma duceam in vizita, trebuia sa tipam una la alta ca sa ne auzim. Si-a pus termopane si a rezolvat problema“, spune Liliana Sterie.

Locatarii protesteaza, clientii vor mai mult

Disperarea nu i-a cuprins numai pe locatari, ci si pe sefa de unitate de la „Orizont“, adusa la exasperare de telefoanele si reclamatiile locatarilor din zona. „Au adus politia peste noi, ne suna in fiecare seara si ne injura…E greu si pentru noi. Sintem societate de stat, avem opt angajati si trebuie sa ne cistigam si noi piinea. Clientela nu avem decit seara, mai ales in alea trei ore, de la sapte la zece, cind cinta formatia. Cum s-a terminat ultima melodie, cum incep sa plece unul cite unul. Clientii ne intreaba de ce este atit de scurt programul formatiei, iar locatarii incep sa sune cum a trecut un minut peste ora 10.00. Si sectoristul ne avertizeaza daca se mai aude muzica dupa 10.00. Iar simbata si duminica, atunci cind sint nunti, ce pot face? O data se insoara omul! Cum ar fi sa-i zic sa dea muzica mai incet? Eu zic ca n-am exagerat si ca am dat muzica cit se poate de incet“, spune Victoria Vatu, sefa unitatii.

Cu jalba in trei parti

Zona „Orizont“ din cartierul Craiovita Noua nu este singura „chinuita“ de ritmuri asurzitoare. Pentru a fi luate masuri si a exista sanse sa se si rezolve ceva, locatarii trebuie sa apeleze la nu mai putin de trei institutii: Inspectoratul pentru Protectia Mediului (IPM)- care face masurari pentru a determina parametrii zgomotului exterior, Inspectia Sanitara de Stat – care se ocupa de zgomotul din interiorul locuintelor, si primaria care, in caz de incalcare a normelor legale, poate dispune inchiderea unitatii.

In perioada imediat urmatoare, functionarii IPM se vor deplasa la restaurantul „Orizont“ pentru a clarifica situatia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS