7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a scurs timpul pentru o solutie pasnica

S-a scurs timpul pentru o solutie pasnica

Ari Fleischer, purtatorul de cuvint al Casei Albe, a declarat ieri ca, din cauza esecului diplomatiei in incercarea de dezarmare a regimului de la Bagdad, presedintele George W. Bush a informat Congresul in legatura cu intentia sa de a declansa un razboi in Irak.

Conform AFP, presedintele Bush le-a transmis o scrisoare, cu o seara inainte, presedintilor Camerei Reprezentantilor si Senatului, in conformitate cu rezolutia adoptata, toamna trecuta, de Congresul american, privind autorizarea interventiei militare impotriva Irakului.

„Eforturile diplomatice si mijloacele pasnice nu sint suficiente pentru garantarea securitatii Statelor Unite, in contextul amenintarii reprezentate de Irak si, dupa cite se pare, pentru aplicarea rezolutiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Legea permite adoptarea oricaror intiative necesare impotriva terorismului international si a organizatiilor teroriste, implicit a tarilor, organizatiilor si persoanelor care au planificat, autorizat, organizat sau sprijinit teroristii care au comis atentatele de la 11 septembrie 2001“, se arata in documentul dat publicitatii de Casa Alba.

Irakul este gata sa lupte si desconsidera ultimatumul SUA

Irakul nu ia in seama ultimatumul Statelor Unite, care expira miine la ora 1.00 GMT. Intr-un comunicat oficial transmis de postul national de televiziune se arata ca Irakul este gata sa lupte si este capabil sa respinga orice agresiune. Anterior, Uday Hussein, fiul cel mare al liderului de la Bagdad, Saddam Hussein, a avertizat sotiile si mamele militarilor americani ca vor plinge cu lacrimi de singe si ca nici un american nu va fi in siguranta nicaieri in lume.

Hans Blix, seful inspectorilor ONU:

„Recurgerea la forta in Irak – un adevarat dezastru“

Hans Blix, seful inspectorilor ONU pentru dezarmare, a avertizat ieri, potrivit BBC, in legatura cu „un adevarat dezastru“, in cazul in care se va recurge la forta in Irak. Blix a afirmat acest lucru cu citeva ore inainte de a prezenta in fata Consiliului de Securitate al ONU un nou raport referitor la armamentul irakian de distrugere in masa. Hans Blix a propus ca inspectiile asupra dezarmarii in Irak sa continue.

„Nu consider rational ca usa inspectiilor sa fie inchisa dupa trei luni si jumatate. Rezolutia 1441, adoptata in unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU in noiembrie anul trecut, nu prevede o perioada atit de scurta pentru inspectii. Inspectorii internationali nu au confirmat niciodata ca Irakul dezvolta arme de distrugere in masa. Este vorba numai de faptul ca Bagdadul nu a prezentat concret tipurile de arme pe care le detine“, a spus Hans Blix.

Un roman face parte din trupele americane

Un roman de 51 de ani, inrolat in armata americana in 1983, se numara printre militarii trimisi de Statele Unite in desertul din nordul Kuweitului, informeaza cotidianul San Francisco Cronicle, in editia electronica de ieri. Sergentul Alexander York face parte din Batalionul 3 al Regimentului de Infanterie nr. 7. Fost ofiter in armata romana, York a participat la operatiunea „Furtuna in desert“ si a ajuns din nou in Kuweit, desi avea probleme de sanatate si ar fi putut sa ramina in Statele Unite. York a urmat scoala militara in Romania, dar a parasit tara in conditii despre care nu vrea sa vorbeasca. El a ajuns in Statele Unite in 1980, la New York, iar numele si l-a luat de la acest oras, unde a fost sofer de taxi si chelner.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS