7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDemocratia „ucide“ Romania?

Democratia „ucide“ Romania?

13 ani cu adevarat „apocaliptici“, cam asa s-ar putea caracteriza perioada de tinara democratie din tara noastra. Privind retrospectiv, bilantul este dramatic: in Romania mileniului trei se moare mai mult, se nasc mai putini copii, oamenii imbatrinesc parca mai repede si se traieste din ce in ce mai greu. Sintem tot mai putini, pentru ca azi se moare pe capete. Se moare de boala, se moare de frig, se moare de foame. Se moare de tristete si de disperare. Tinerii isi iau lumea in cap si pleaca fie in orasele mai mari, fie in afara granitelor tarii, unde isi pot construi mai repede si mai usor o viata mai buna. Satele sint amenintate cu depopularea, iar rata imbatrinirii oamenilor a atins cote alarmante. Si toate astea, pentru ca sintem din ce in ce mai saraci. Majoritatea…

Doljul – „fruntas“ la mortalitate

Anul trecut, Doljul a inregistrat un trist record, ocupind locul doi pe tara in ceea ce priveste nivelul mortalitatii. Nu s-a ajuns aici dintr-o data. De 13 ani, mor mai multi oameni decit se nasc, iar diferenta dintre decedati si nascuti e din ce in ce mai mare. Acum 35 de ani, se nasteau 17.000 de oameni si mureau doar 6.000; la inceputul mileniului trei, se mai nasc doar 6.000 de oameni, dar mor 10.000. Si asta, numai la nivelul Doljului, care a ocupat multa vreme un loc fruntas in topul judetelor tarii, cu cea mai scazuta rata a natalitatii. Imediat dupa revolutie, s-a inregistrat ultima valoare pozitiva a sporului natural (diferenta dintre nasteri si decese) – 249. Apoi a inceput declinul: oamenii au ales sa nu mai aiba copii, iar degradarea continua a traiului s-a reflectat in cresterea alarmanta a cazurilor de mortalitate cauzata de maladiile cronice. Mor mai ales persoane trecute de 65 de ani, mai multi barbati decit femei, iar bolile care ii „secera“ pe doljeni sint in special maladii ale aparatului circulator, tumori si boli ale aparatului respirator.

Saracia care ne omoara

Mariana Tanase, directoare a Directiei Generale Judetene de Statistica Dolj, apreciaza ca starea de fapt este cauzata, in principal, motivele de ordin economic. Somajul, nesiguranta zilei de miine si imposibilitatea de a „razbi“ prin hatisul de taxe, impozite si datorii doar cu un salariu minim sau mediu pe economie si-au pus amprenta asupra tinerilor si virstnicilor, deopotriva. Alimentatia deficitara si asistenta medicala pe care oamenii si-o permit tot mai greu fac ca starea de sanatate a populatiei sa se deterioreze de la an la an. Mai afectati sint barbatii, deja depasiti numeric de femei, cu citeva procente.

In ultimii ani, numarul casatoriilor a oscilat in jurul valorii de 4.300 pe an, si ca urmare a faptului ca acum 25-30 de ani s-au atins cele mai ridicate valori ale numarului de nasteri, din ultima jumatate de secol. Rata divorturilor insa situeaza Doljul printre ultimele judete din tara; si asta poate si din cauza faptului ca oamenii sint in imposibilitatea de a se descurca singuri. Cu alte cuvinte, sint prea saraci pentru a putea trai pe propriile picioare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS