13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 60% din locuitorii din Rovinari traiesc in saracie

Peste 60% din locuitorii din Rovinari traiesc in saracie

Mai multi primari din Gorj au spus, in prima sedinta a Comisiei de lupta impotriva saraciei, care a avut loc in cadrul Consiliului Judetean Gorj, ca exista foarte putine solutii pentru combaterea acestui fenomen. Conform statisticilor, judetul Gorj este pe unul dintre ultimele locuri din tara in ceea ce priveste nivelul de trai. Doua dintre localitatile cu cei mai multi saraci sint orasele Motru si Rovinari, la care se adauga comuna Matasari. Ilie Rautescu, primarul din Rovinari, a spus ca exista putine solutii pentru ca populatia saraca sa isi achite debitele sau sa isi imbunatateasca nivelul de trai.

„Pe principiul compensarii datoriilor, ne-am gindit sa ii punem pe cei saraci sa lucreze la hidroizolatiile blocurilor. Am alocat 700 de milioane de lei pentru refacerea fatadelor si pentru alte lucrari menite sa reabiliteze locuintele. Insa, acesti bani reprezinta doar 10% din necesar. Nu gasim nici solutii ca populatia sa isi achite debitele. Sint restante de zece miliarde de lei la apa, curent, gaze, gunoi, chirie. In Rovinari sint 4.600 de familii si peste 60 % dintre locuitorii sint saraci. Trebuie sa gasim alte forme de combatere a saraciei“, a declarat Ilie Rautescu.

Bugetul local nu mai face fata cheltuielilor

Una dintre cele mai grele situatii se inregistreaza in Motru, primarul Ion Iorga spunind ca exista scari de bloc cu cite un singur salariat. Cei peste 2.000 de someri din municipiu nu au nici o sansa de a-si gasi un loc de munca, in conditiile in care mineritul din zona se va restringe drastic. „Foarte multi oameni locuiesc in conditii grele. Avem pe scara unui bloc o familie cu un salariat, iar restul nu au nici un venit. Bugetul local nu poate sa faca fata. Avem nevoie de niste fonduri“, a adaugat edilul Iorga. Din cauza unor intirzieri de natura tehnica, termenul de realizare a planului judetean de combatere a saraciei a fost prelungit cu doua saptamini.

Comisia antisaracie are ca termen limita de elaborare a unei strategii data de 14 martie. Dupa ce va fi discutat in comisie, planul antisaracie va trebui sa fie adoptat de consiliul judetean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS