19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistratii din Romania acuza Ministerul Justitiei de nerespectarea deciziilor judecatoresti definitive

Magistratii din Romania acuza Ministerul Justitiei de nerespectarea deciziilor judecatoresti definitive

Magistratii din Romania au ajuns cu rabdarea la fundul sacului in ceea ce priveste aplicarea, de catre insusi Ministerul Justitiei, a deciziilor definitive si irevocabile ale instantelor judecatoresti.

Dupa aproape trei ani de tergiversari si procese in toate instantele judecatoresti, magistrasii romani au ajuns, in marea lor majoritate, in posesia unei decizii definitive si irevocabile, prin care li se recunoaste dreptul de a beneficia de prevederile ordonantei 83/2000, respectiv de calculul drepturilor salariale dupa criterii similare cu cele ale demnitarilor.

Cu toate acestea, Ministerul Justitiei, care ar trebui sa fie primul interesat in respectarea actelor juridice, refuza cu obstinatie punerea in aplicare a legilor si a deciziilor definitive ale instantei, astfel ca Romania ar putea intra, din acest punct de vedere, in Cartea Recordurilor. Mai mult, guvernul incearca sa acrediteze, fara temei, ideea conform careia magistratii vor beneficia, de la data de 1 ianuarie 2003, de majorari substantiale ale veniturilor salariale, mult mai mari decit cele ale altor categorii de salariati bugetari, fapt infirmat cu vehementa de conducerea Asociatiei Magistratilor din Romania.

Presedintele acesteia, procurorul clujean Eugen Iordachescu, de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj, sustine ca majorarea salariilor nu este mai mare decit la ceilalti bugetari.

„Pretinsa majorare este egala cu cea acordata celorlalti bugetari, respectiv de 6% incepind cu 1 ianuarie 2003, si inca 9% de la 1 octombrie 2003. Timp de trei ani consecutiv, magistratii romani au fost privati de drepturile materiale care li se cuvin, iar acum guvernul incearca sa induca in rindul opiniei publice ideea ca judecatorii si procurorii vor beneficia de drepturi salariale crescute cu 50-60%, ceea ce este in totalitate fals“, a declarat Eugen Iordachescu.

In aceste conditii, comitetul director al AMR, a convocat o conferinta extraordinara a asociatiei, pentru data de 16 ianuarie, la Cluj-Napoca, unde se asteapta definitivarea unei pozitii comune, referitoare la modalitatile concrete de protest impotriva refuzului de aplicare a deciziilor judecatoresti.

Aceste metode ar putea merge, dupa cum afirma Eugen Iordachescu, chiar pina la sesizarea organismelor juridice europene, cum ar fi Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu privire la nerespectarea drepturilor legale ale magistratilor.

„Prezentarea, intens mediatizata, de catre executiv, a cresterilor spectaculoase ale salariilor magistratilor nu este decit o campanie de imagine prin care se incearca ascunderea unor triste realitati, si anume acelea a inexistentei independentei materiale a magistratilor si a nerespectarii legilor si hotaririlor judecatoresti”, a mai declarat Eugen Iordachescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS