20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCazul „bobinatorul“

Cazul „bobinatorul“

Un muncitor de la ELECTROPUTERE se lupta cu birocratia si cu medicii craioveni pentru a-i fi recunoscuta boala profesionala de care sufera de multi ani: azbestoza – in premiera la Craiova

Craioveanul Ion Chiritescu lucreaza din 1971 la ELECTROPUTERE, in Atelierul de Bobinaj Curent Continuu al Sectiei Masini Rotative. De vreo 15 ani, barbatul a inceput sa tuseasca, aparent fara explicatie: „Aveam o tuse deranjanta, de ma stia toata fabrica. Treptat, tusea s-a accentuat. Pina la urma, nemaistiind ce sa fac, am hotarit sa merg la medicul de familie. De acolo, am primit trimitere la dr. Aurora Zamfir, la cabinetul de medicina muncii din cadrul Policlinicii Electroputere. Doctorita Zamfir mi-a dat trimitere la Spitalul Colentina din Bucuresti“.

Diagnosticul n-a fost recunoscut de medicii craioveni

Chiritescu a fost internat in doua rinduri – in august si octombrie 2002 – la Clinica de Medicina Muncii a Spitalului Colentina. Diagnosticul pus de medicii specialisti bucuresteni a fost clar: azbestoza; bronsita cronica obstructiva prin expunere profesionala cu iritanti respiratori, basca si o intoxicatie neprofesionala cu plumb, recomandindu-i bolnavului schimbarea locului de munca in conditii adecvate pentru a evita expunerea la fibre de azbest si iritanti respiratori, cura sanatoriala la Avrig sau Govora. Doar ca, intorcindu-se acasa, au inceput sa apara problemele. Nu de natura medicala, ci… birocratica.

Ion Chiritescu sustine ca medicii craioveni i-au pus bete in roate, nerecunoscindu-i boala de care suferea:

„ In august, cind m-am intors de la Bucuresti cu certificatul pe care se mentiona ca sint bolnav de azbestoza, diagnosticul nu mi s-a luat in considerare. Doctorita Aurora Zamfir de la Policlinica Electroputere si profesorul Ion Toma de la Directia Sanitara mi-au zis sa merg din nou la Spitalul Colentina pentru reconfirmarea diagnosticului, pentru ca ei nu il recunosc. In octombrie am fost din nou internat la Bucuresti, punindu-mi-se acelasi diagnostic. Am revenit la Craiova, dar diagnosticul de azbestoza tot nu este insusit de doctorii Zamfir si Toma, care nu imi recunosc certificatele“.

„Chiritescu este doar un tuico-plumbist, i s-a urcat la cap“

Incercind sa aflam adevarul, am luat legatura mai intii cu dr. Aurora Zamfir, a carei declaratie este de-a dreptul stupefianta:

„Puteti sa va informati despre acest caz, dar va sfatuiesc sa nu va amestecati. Pentru ca domnul doctor Toma este un om foarte puternic. Este seful Laboratorului de Medicina Muncii si al Comisiei judetene de Pneumoconioze. Chiritescu nu are azbestoza. Cei de la Colentina s-au inselat. Este doar un tuico-plumbist, i s-a urcat la cap si cine stie ce urmareste. Nici nu a lucrat cu azbest. Daca va bagati, o sa intre in incurcatura niste medici de la Colentina, care au gresit diagnosticul. Sfatul meu este sa nu va bagati“.

Prof. dr. Ion Toma a sustinut insa contrariul: „Doamna doctor Zamfir este mai temperamentala si a luat-o un pic gura pe dinainte. Nu contest faptul ca Ion Chiritescu ar fi bolnav de azbestoza, omul este realmente bolnav, dar nici nu pot spune ca sufera chiar de asta. Problema se pune altfel: azbestoza este o boala profesionala care se declara numai de catre Comisia de Pneumoconioze – al carei presedinte la nivel judetean sint eu – dupa confruntarea a doua radiografii pulmonare facute la interval de cel putin sase luni. Chiritescu a adus numai una, asa ca trebuie sa mai faca alta prin februarie si dupa aceea ne putem pronunta“.

Pina una-alta, Ion Chiritescu, desi cu doua diagnostice de azbestoza puse de specialistii bucuresteni de medicina muncii, nu este oficial bolnav pina nu-si va face si a doua radiografie, apoi o va depune la comisie, apoi comisia va studia cazul, apoi…

Abia dupa recunoasterea bolii – daca va fi recunoscuta, ar fi primul caz de azbestoza inregistrat in Dolj – bolnavul ar putea urma tratamentul prescris la Colentina, in speta ar putea beneficia de bilete gratuite de tratament la Govora sau Avrig, pe cheltuiala firmei ELECTROPUTERE si altele.

„Daca mi s-ar recunoaste boala, ar iesi la iveala multe nereguli“

Faptul ca bobinatorul Ion Chiritescu a lucrat cu azbest nu poate fi contestat, in ciuda parerii unora. In aceste conditii, activitatea trebuia desfasurata cu respectarea normelor specifice de protectie a muncii. In plus, legislatia – ordinele Ministerului Sanatatii nr. 15/1982 si nr. 761/2001 – obliga medicii de intreprindere sa cunoasca locurile de munca expuse la diferite riscuri si sa le faca muncitorilor angajati pe asemenea posturi anumite controale medicale periodice.

In cazul lucrului cu azbest, controlul medical periodic presupunea un examen clinic general anual, radiografie pulmonara standard la cinci ani de la angajare, apoi, din trei in trei ani, probe functionale ventilatorii anual, examenul sputei la zece ani de la angajare, apoi din doi in doi ani, determinarea de corpi azbestozici in sputa la cinci ani de la angajare, apoi anual.

Despre protectia muncii in astfel de conditii, SC ELECTROPUTERE SA – prin ing. sef de productie Gheorghe Dinu si ing. sef tehnic M. Teodorescu – mentioneaza intr-o adresa din 9.10.2002 ca Ion Chiritescu, in calitate de bobinator, a lucrat cu azbest „in conditiile respectarii la locul de munca a normelor de protectie a muncii prevazute de legislatie“.

Chiritescu sustine insa altceva: „Daca mi s-ar recunoaste boala, ar iesi la iveala multe nereguli. Astfel, nu mi s-a facut niciodata vreun instructaj special de protectie a muncii privind lucrul cu azbest. Nici echipament de protectie – masti de unica folosinta, manusi de protectie – nu ni s-a dat vreodata. Pe de alta parte, s-ar dovedi ca muncitorilor nu li s-au facut nici analizele medicale obligatorii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS