22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de hectare de teren agricol din Mehedinti au fost inundate

Sute de hectare de teren agricol din Mehedinti au fost inundate

• Doua unitati de invatamint au fost afectate • Cota de atentie a fost depasita in multe localitati • Fluviul Dunarea are un debit cu 2.500 mc peste medie

Precipitatiile cazute in ultimele 48 de ore au creat probleme in bazinele superioare ale riurilor Brebina, Cosustea, Drincea si Motru, unde nivelurile cursurilor de apa au crescut, depasind cota de atentie in unele zone:

„S-au inregistrat valori cumulate de 150 de litri pe metru patrat la Tarnita, 130 de litri la Tirmighani, 115 litri la Sisesti, 95 de litri la Corcova, unde s-a atins cota de inundatii in noaptea de miercuri spre joi, pe riul Cosustea Mare. Au fost afectate 295 de hectare de teren agricol, sase curti, o anexa de gospodarie in satul Corcova, un podet si drumurile judetene spre Podeni, Ilovat, Butanesti. Au fost avertizate comisiile de aparare locale, pentru a lua masurile care se impun“, a spus ing. Ion Sandu, directorul Companiei Nationale „Apele Romane“ Mehedinti.

Potrivit specialistilor, apele au inceput sa se retraga, cu exceptia piriului Cosustea, unde ieri se inregistra, la Corcova, un nivel de 238, sub cota de inundatii.

„Daca debitul multianual, in aceasta zona, are 2,35 metri cubi pe secunda, in aceasta perioada s-au inregistrat 50,3 metri cubi pe secunda“, a precizat ing Ion Sandu. Fluviul Dunarea are un debit de 7.500 de metri cubi pe secunda, cu aproximativ 2.500 de metri cubi pe secunda peste media debitului mediu multianual. Cele doua baraje, de la Portile de Fier I si II, pot uzina insa pina la 9.500-10.000 de metri cubi pe secunda, astfel ca nu exista pericolul unor inundatii. Prognoza meteo pentru urmatoarele zile este de precipitatii mixte, care se vor transforma in ninsoare.

Gradinita patronata de sotia ministrului Miron Mitrea, gata sa intre la apa

Precipitatiile cazute in Mehedinti au afectat si unitati de invatamint. Detasamentul de Pompieri „Drobeta“ a fost solicitat miercuri sa intervina la evacuarea apei acumulate la Gradinita nr. 7 din Drobeta Turnu Severin.

„Din cauza ca reteaua de canalizare a orasului nu asigura colectarea in totalitate a apelor pluviale, s-a produs inundarea terenului gradinitei pe o suprafata de 200 de metri patrati, cu pericolul inundarii subsolului. A fost necesara interventia unei autospeciale, care a lucrat 45 de minute pentru evacuarea apei“, a spus lt. Liviu Boruga, purtatorul de cuvint al Grupului de Pompieri „Drobeta“.

La Gradinita nr. 7 din municipiu se efectueaza lucrari ample de modernizare, a caror valoare depaseste un miliard de lei. Fondurile au fost alocate de Ministerul Transporturilor si Locuintei, institutia de invatamint prescolar fiind patronata de deputata de Mehedinti Manuela Mitrea, sotia ministrului Miron Mitrea.

Pompierii severineni au intervenit miercuri si pentru evacuarea apei de la Scoala cu clasele I-VIII, din satul Cerneti, comuna Simian.

„Aici s-a produs o situatie similara, in sensul ca terenul de sport a fost inundat pe o suprafata de 300 de metri patrati, existind pericolul sa ajunga la subsol si la salile de clasa“, a spus lt. Liviu Boruga.

Ruta ocolitoare pentru a ajunge la scoala

Elevii din satul Banovita, care invata la Scoala cu clasele I-VIII din Cerneti, au fost nevoiti sa se intoarca acasa miercuri pe o ruta ocolitoare, prin comuna Simian, dupa ce podul care trece peste piriul Topolnita a fost inundat. Situatia s-a repetat si ieri, iar autoritatile nu au luat nici o masura. Potrivit primarului comunei Simian, Constantin Harcau, pentru refacerea podului care s-a prabusit in urma inundatiilor din 1999, ar fi nevoie de aproximativ 30 de miliarde de lei. „Podul nou, asa a fost construit, ca sa fie inundat; este un pod de joasa inaltime, de trecere prin vadul piriului Topolnita, iar la debite mari este inundat“, a spus ing. Ion Sandu, directoul Companiei Nationale „Apele Romane“ Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS