12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii nu vor solicita mariri de salarii in 2003

Minerii nu vor solicita mariri de salarii in 2003

• Salariul mediu brut pe care il primeste un miner angajat al CNLO este de 311 dolari • Minele din Motru au carbune pina in 2007 • Proiectul de infiintare de centre energetice a fost aminat

Liderii de sindicat ai minerilor din Oltenia nu vor mai purta negocieri in legatura cu marirea salariilor in anul 2003. Conducerea Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere din Oltenia (UFSMO) va renunta sa mai ceara cresteri salariale, principalul obiectiv fiind pastrarea locurilor de munca. Incepind din acest an, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a demarat Programul de Eficientizare si Acompaniament Social care va dura pina in anul 2005. Pe linga actiunile care vor urmari eficientizarea activitatilor din exploatarile miniere, a fost pus in aplicare si un program de inchideri de mine, cele mai multe fiind in Motru.

Rezerva de carbune pina in 2007

Conform prospectiilor efectuate de specialistii in geologie din CNLO si de cei de la Institutul de Cercetari Miniere, in Motru, rezerva de carbune se va epuiza in anul 2007, cind ar urma si incheierea activitatilor din domeniul mineritului. Acest lucru i-a pus inca de pe acum pe ginduri pe ortacii de la Sindicatul „Sfinta Varvara“ din cadrul Minei Plostina, care vor protesta simbata in cadrul unui miting in centrul orasului, minerii avind ca deviza „Salvarea Mineritului din subteran – Salvarea orasului Motru“. Viorel Temelescu, vicepresedintele UFSMO, a afirmat ca ortacii din Sindicatul „Sfinta Varvara“ si-au ales o tema cam pretentioasa de miting, admitind in acelasi timp ca stoparea activitatilor din minerit ar crea mari probleme sociale.

In decembrie se discuta contractul colectiv de munca

CNLO a incercat sa abordeze exploatarea rezervelor de carbune prin folosirea tehnicilor avansate, insa totul a ramas pe hirtie. Acest lucru este confirmat chiar de liderul Viorel Temelescu.

„La Rosiuta, Motru, de exemplu, s-a exploatat cu un utilaj performant si, la un moment dat, s-a constatat ca nu era atita carbune pe cit se estimase. Iar ca sa folosesti satelitul pentru prospectiuni geologic… asta ar insemna cam 0,1% din PIB-ul Romaniei. Sindicatele au stabilit clar ca in 2003 nu se va mai pune problema maririi salariilor, ci a pastrarii locurilor de munca. Acesta e principalul lucru care ne preocupa. In decembrie vom incepe negocierea contractului colectiv de munca si vom analiza si acordarea primei de Craciun si a cadourilor pentru copii. Din informatiile pe care le am eu, suma totala va ajunge la 4.000.000 de lei pentru fiecare miner“. La intilnirea sindicalistilor din UFSMO, care s-a desfasurat la Herculane, saptamina trecuta, s-a aminat pina in luna martie discutarea problemei infiintarii centrelor energetice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS