12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrim-procurorul Roibu nu-si permite sa aresteze pe oricine, deci nici pe Sandocan

Prim-procurorul Roibu nu-si permite sa aresteze pe oricine, deci nici pe Sandocan

In Gorj, politia si Parchetul inca se joaca de-a hotii si vardistii. Se pare ca pacalitii sint de cele mai multe ori politistii, care alearga dupa infractori, ii prind, iar Parchetul le da drumul. Sint situatii in care politia trebuie din nou sa alerge dupa ei.

Nici viata procurorilor care vor sa-si faca datoria nu e incununata de succes. In cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj lucreaza procurorul Emil Mota, care este poreclit „Zimbetul care ucide“ tocmai pentru faptul ca nu face compromisuri cu nimeni si are un comportament cu totul si cu totul special in timpul desfasurarii anchetei. El tot timpul ride, creindu-i iluzia infractorului ca va fi pus in libertate, iar la sfirsitul interogatoriului se pronunta, de asemenea, rizind: „Esti arestat pentru 30 de zile“.

Din pacate, astfel de procurori sint foarte putini, iar viata lor nu este deloc usoara in cadrul unei astfel de institutii. In urma cu o luna, acest procuror intentiona sa emita mandat de arestare pentru cei implicati intr-o tilharie grava. Se pare ca mai – marii lui au hotarit ca doi dintre cei implicati in aceasta infractiune sa fie lasati in libertate, pe motiv ca acestia nu reprezinta un pericol public.

Sandocan trebuia sa-i inchida gura victimei

Eusebiu Posirca si Alin Dragut l-au luat cu autoturismul condus de cel din urma, pe Petrisor Mosila, pe care l-au dus in padurea de la Stroiesti, unde se aflau, mascati, Cosmin Bleoanca, Daniel Vasiliu, Cristian Popescu, Ciprian Mihnea Bogdan. Acestia au inceput sa-l bata cu bestialitate pe Petrisor Mosila, pe care l-au si tilharit de banii pe care i-au gasit in buzunar. Prezenta in zona a unui grup de cetateni i-a facut pe toti sase sa fuga in padure, dar nu inainte de a smulge placutele de inmatriculare de la autoturism. Victima s-a tirit spre masinile care veneau din padure, urlind „Salvati-ma, ca ma omoara!“ Imediat, politia a reusit sa identifice si sa retina doi dintre ei. E vorba de Eusebiu Posirca si Alin Dragut, care imediat si-au recunoscut la reconstituire vinovatia. Totusi, a doua zi, Parchetul i-a pus in libertate, pe motiv ca nu reprezinta pericol public.

Parchetul le-a dat drumul celor doi pe motiv ca nu reprezinta pericol public, insa numai interventia prompta a politiei a facut ca in Gorj sa nu aiba loc o crima. Trei dintre cei sase care comisesera tilharia s-au refugiat la Craiova, unde n-au stat cu miinile in sin. Au luat legatura telefonic cu Romeo Bonculescu, cunoscut in lumea interlopa ca Sandocan. I-au promis acestuia ca-i vor oferi o suma de bani daca determina pe Petrisor Mosila sa-si retraga plingerea de tilharie.

Prin mijloace specifice (urmarirea convorbirilor telefonice), politia l-a retinut pe Sandocan, care, in cele din urma, a recunoscut ca a luat legatura cu Petrisor Mosila. Si lui Sandocan, Parchetul a refuzat sa-i dea mandat. Cert este ca infractorii si-au atins obiectivul, in sensul ca victima, de teama, a preferat sa fuga din tara. Despre membrii unui astfel de grup procuratura considera ca nu reprezinta pericol public. In cele din urma, Parchetul a emis mandat de arestare pentru patru din cei sase care au participat la aceasta tilharie. Cei care se afla in libertate se numesc Alin Dragut si Eusebiu Posirca.

Despre acestia se spune ca numai relatiile parintilor au facut sa se afle in libertate, iar ceea ce Parchetul a facut pina acum vine sa confirme aceste zvonuri, atita timp cit la comiterea infractiunii participa sase si sint retinuti doar patru. Culmea este ca aceia care se afla in libertate, desi au participat efectiv la comiterea acestei infractiuni, se pare ca vor fi folositi drept martori. Dupa ce Parchetul a pus in libertate trei hoti de masini, a doua zi a disparut un alt autoturism.

„Noi nu arestam pe oricine si oricum“

Din pacate, cazul pe care l-am prezentat nu este singular. In noaptea de 9 spre 10 octombrie, Cosmin Marcel Negrea, Robert Babeanu si Marian Mititelu au furat autoturismul Dacia apartinind lui Dumitru Militaru, care a declarat:

„Dimineata, cind am coborit, am ramas stupefiat. Seara facusem plinul la masina, pentru ca urma sa plec cu fiica mea la spital, la Cluj. Cind am coborit in fata blocului, am constatat ca n-am cu ce pleca. Am fost la un pas de infarct. Cu ajutorul politiei, am reusit sa-mi recuperez autoturismul. Am auzit ca acesti hoti au fost pusi in libertate. Este greu sa zic ceva. Numai la noi se poate intimpla asa ceva“.

Pe 10 octombrie, cei trei au fost prezentati la Parchet pentru emiterea mandatului. Aceasta institutie a ajuns la concluzia ca „Se respinge propunerea politiei intrucit cei trei se afla la prima abatere,

si-au recunoscut fapta, s-a recuperat prejudiciul si nu reprezinta un pericol social“.

E greu de crezut ca aceia care se asociaza in vederea comiterii unei infractiuni nu reprezinta un pericol social, in conditiile in care ei au premeditat acest furt, deoarece autoturismul pe care l-au furat l-au dus la Timisoara, unde urma sa fie dezmembrat, iar ei trebuia sa primeasca pentru acest serviciu aproximativ 500 de dolari. Astfel de inactiuni din partea Parchetului sint de natura sa incurajeze infractionalitatea. Un exemplu in acest sens il poate constitui faptul ca a doua zi dupa ce cei trei hoti care au furat masina au fost pusi in libertate, din municipiul Tirgu Jiu a disparut un alt autoturism, marca Tico. Este posibil ca autorii acestui furt sa fie cei carora Parchetul le-a dat drumul.

Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Roibu, a spus: „Institutia noastra nu-si permite sa aresteze pe oricine si oricum. Trebuie sa intelegem ca traim intr-un stat democratic, unde functioneaza prezumtia de nevinovatie, iar in cazul lui Sandocan, el nu putea fi retinut, deoarece in aceasta situatie legea nu prevede pedepsirea tentativei. Rolul nostru nu este de a aresta tot timpul. Trebuie sa avem discernamint, pentru ca altfel se pot comite abuzuri impotriva cetateanului. Un procuror poate chiar sa fie tras la raspundere daca greseste“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS