26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPesedistul texan si-a pus taranii in cap

Pesedistul texan si-a pus taranii in cap

In doar trei ani de agricultura texana, mosiile lui Petre Petrescu s-au intins, sat dupa sat, din Cotofeni si pina la Breasta. In Obedin, simpla rostire a numelui vicepresedintelui Consiliului Judetean Dolj aduna in strada o armata de rasculati. Ei sint oamenii care, fara sa vrea, au stat in calea intereselor lui Petrescu si au cunoscut, pe pielea lor, puterea de convingere a acestuia. Pe pamintul pe care taranii isi pasteau, de cind se stiu, vitele, Petrescu a bagat acum excavatoarele si isi face pescarie. Mai nou, vicepresedintele CJ Dolj face afaceri pe picior mare cu Primaria Isalnita.

Petrescu ar da la peste

Pasiunea pentru vinatoare a vicepresedintelui CJ s-a dovedit una slab inspirata, atunci cind, din confuzie, a doborit doi grostei pe ulitele Cotofenilor. Petre Petrescu pare a se fi orientat intre timp catre o indeletnicire mai putin violenta, dar la fel de straveche – pescuitul. Pe un teren situat la marginea satului Obedin, din comuna Breasta, Petrescu a adus, in primavara, utilaje cu care a inceput sa-si amenajeze un lac, pe care urmeaza sa-l populeze cu peste.

Investitia in cauza a fost saminta mai multor scandaluri cu satenii. Taranii din Obedin isi pasteau si adapau aici vitele, terenul fiind considerat izlaz comunal. Alti oameni din sat sustin ca, pe unele portiuni din suprafata respectiva, sint proprietari de drept, fiind inscrisi in registrele primariei. Iar nemultumitii sint multi si furiosi.

„Acum vine asta sa ne ia pamintul?“

„Ne-a luat pamintul cu de la sine putere. Sintem vreo 15 persoane care am ramas fara pamint. Din martie, s-a apucat sa lucreze acolo. Scoate pamintul, il incarca in basculante si-l vinde la groapa de cenusa de la Isalnita“, a spus Mitel Ene.

„A venit cu politia peste noi si ne-a amenintat, ne-a spus ca e pamintul lui. Aici, de cind s-a pomenit, era lac, veneam sa adapam vacile“, a povestit Dumitra Colatan. Se pare ca ea nu este singura asupra careia Petrescu a folosit acest gen de metode de convingere. Constanta Duda isi aminteste si ea ca fortele de ordine au stat in spatele vicepresedintelui CJ atunci cind a fost nevoie.

„I-au zis oamenii sa nu ne ia balta, ca nu mai avem unde sa ducem vitele. Un cetatean i-a spus ca-i da foc daca face ceva pe pamintul ala. Dl Petrescu a facut semn catre masina Consiliului, care s-a dus imediat si a adus politia.“

Iar batrinii satului spun ca au luptat in razboi ca sa se aleaga cu o palma din pamintul izlazului.

„Acolo a fost izlazul comunal. Cind s-a dat pamintul la lumea care a fost pe front, am luat si eu o jumatate de pogon de islaz. Acolo adapa lumea vitele de cind se stie. Si acuma vine asta sa ne ia pamintul? Ca e el deputat sau ce e!“, a spus, cu ciuda in glas, batrinul Lazar Popescu.

„Pamintul este al meu“

Petre Petrescu sustine, in schimb, ca este proprietarul legal al terenului respectiv. El spune ca l-a cumparat de la sateni, iar asta poate sa o dovedeasca prin actele notariale incheiate:

„Terenul l-am cumparat de la taranii de acolo si am acte de proprietate. Era normal sa apara nemultumiri. Chiar a fost un deranj, caci terenul era folosit de-a valma de sateni. De cind l-am cumparat eu, nu au mai putut sa-si aduca aici animalele. Am fost si la primarie si le-am demonstrat ca nu au nici un drept asupra pamintului respectiv. Eu vreau sa investesc acolo intr-o pescarie.“

De altfel, vicele nu recunoaste ca ar face afaceri cu CET Isalnita, desi spune ca ar fi ideal: „Nu am dus nici macar o singura basculanta cu pamint la Isalnita, dar este o idee buna. Eu vreau mai degraba sa-l vind firmei care va cistiga licitatia pentru construirea autostrazii Craiova-Filiasi. Cred ca voi reusi, terenul pe care fac lacul are o pozitie privilegiata, se afla la jumatatea distantei dintre cele doua localitati.“

Implicarea politiei in scandalurile de la Obedin este recunoscuta si de Petre Petrescu.

„Este adevarat ca am apelat la politie cu ocazia unui diferend pe care l-am avut cu satenii. Oamenii au venit peste ciobanii mei, care pasteau oile pe respectivul teren. I-au confundat, probabil, cu ciobanii din Giubega, care veneau uneori in zona cu animalele, si i-au amenintat. A trebuit sa iau masuri.“

O afacere de milioane cu Primaria Isalnita

La fel de transant se dovedeste vicele CJ si atunci cind vine vorba de tranzactii imobiliare. De curind, firma lui Petre Petrescu a perfectat un acord cu Primaria Isalnita, prin care ii vinde acesteia o suprafata de teren extravilan la pretul hiperbolic de 50 de milioane de lei pe hectar.

Petrescu a facut, fara indoiala, o afacere de aur, daca ne gindim ca, in zona respectiva, pamintul arabil se vinde, in general, cu mai putin de trei milioane de lei hectarul. Suprafata rivnita de Primaria Isalnita are insa privilegiul de a se afla in imediata apropiere a puturilor care asigura apa potabila pentru municipiul Craiova. Iar primarul Isalnitei, Eugen Balan, este interesat de aceasta achizitie tocmai pentru ca, pe cele trei hectare cumparate, urmeaza sa foreze un put care ar rezolva problema alimentarii cu apa pentru comuna sa.

„S-au facut numeroase presiuni asupra mea pentru a ma determina sa vind terenul in cauza. Din punctul meu de vedere, problema alimentarii cu apa a Isalnitei este strict o promisiune electorala a actualului primar. Eu nu eram interesat sa renunt la acel teren, deoarece anumite afaceri pe care le planificam se bazau pe acesta. Le-am propus, la inceput, sa il concesionez – gratuit, oricum – pina la expirarea mandatului“, declara vicepresedintele CJ.

Propunerea avansata de Petre Petrescu nu era insa una viabila. Pentru ca Primaria Isalnita sa poata investi in construirea respectivului put, terenul trebuia sa fie domeniu public. „Au existat controverse, s-au dat telefoane la Bucuresti si, in final, s-a stabilit ca pamintul respectiv trebuia cumparat de primarie. In aceste conditii, le-am cerut si eu un pret mare. Pentru mine, nu va ascund, a fost o afacere buna.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS