11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAPADOR-CH considera „inacceptabila“ decizia CNA de suspendare a licentei OTV

APADOR-CH considera „inacceptabila“ decizia CNA de suspendare a licentei OTV

APADOR-CH si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) considera ca decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de retragere a licentei postului privat de televiziune OTV este o „masura inacceptabila intr-o societate democratica in care se respecta libertatea de exprimare si informare“, se arata intr-un comunicat remis ieri.

Pozitia celor doua organisme este motivata prin fapul ca in decizia CNA nu se mentioneaza, in mod concret, in ce au constat afirmatiile pe care le-a calificat ca fiind antisemite, xenofobe, discriminatorii, calomnioase si nu se precizeaza care sint prejudiciile grave aduse interesului public. „Nemotivarea clara si temeinica a deciziei lasa loc arbitrariului in aplicarea legii“, se arata in comunicatul APADOR-CH si CJI. Cele doua organizatii cer CNA sa revina asupra deciziei date saptamina trecuta si asupra comunicarii transmise operatorilor de televiziune prin cablu, pentru ca postul privat OTV sa-si poata continua activitatea, cel putin pina in momentul in care va exista o hotarire judecatoreasca definitiva. Decizia CNA de a retrage licenta unui post privat de televiziune din cauza declaratiilor in direct ale unor invitati poate duce la instaurarea cenzurii sau autocenzurii, ambele la fel de periculoase pentru libertatea de exprimare si dreptul la informatie al publicului, se mai spune in acelasi comunicat.

De asemenea, este amintit faptul ca institutiile de presa din domeniul audio vizualului nu raspund pentru afirmatiile facute in direct de persoanele invitate in studio, dar acestea din urma raspund pentru declaratiile lor. „Prin urmare, daca sustinerile senatorului Corneliu Vadim Tudor – invitatul emisiunilor mentionate in decizia CNA – sint considerate «antisemite, xenofobe si discriminatorii», ele pot face obiectul unor investigatii, pe baza textelor din Codul Penal, Ordonantei nr.137/2000 (aprobata prin Legea nr.48/2002) privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si Ordonantei de urgenta nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, care incrimineaza tocmai astfel de afirmatii“, se mai arata in comunicat, precizindu-se totodata, ca, in cazul in care unii politicieni, inclusiv presedintele tarii sau primul ministru, se simt lezati de afirmatiile unor invitati in emisiuni in direct, acestia pot recurge la caile legale de care dispune orice persoana particulara ce se considera insultata sau calomniata.

Prin urmare, postul de televiziune, care nu a fost decit canalul prin care au fost difuzate respectivele afirmatii, nu trebuia desfiintat, APADOR-CH considerind ca CNA a optat pentru cea mai aspra sanctiune prevazuta de lege, pe care a aplicat-o imediat, ignorind astfel dreptul postului OTV de a se adresa instantei de contencios-administrativ in termen de 15 zile de la comunicare, dupa cum se stipuleaza in Legea audiovizualului. APADOR-CH si CJI precizeaza ca nu sustin in nici un fel politica postului OTV, insa considera ca retragerea licentei nu reprezinta un raspuns impotriva rasismului, ci constituie numai o incalcare a libertatii de exprimare si informare, creind un precedent periculos. Consiliul a luat in discutie modalitatea de sanctionare a postului OTV, in urma sesizarilor primite in legatura cu editiile emisiunii Dan Diaconescu in direct, din 31 iulie si 10 septembrie 2002. CNA a incriminat si alte emisiuni monitorizate de la 15 iulie pina in prezent. Ultima sesizare a fost facuta de institutia prezidentiala care a semnalat modul de desfasurare a emisiunii din 10 septembrie, unde a fost invitat Corneliu Vadim Tudor. In opinia membrilor CNA, postul de televiziune OTV se face vinovat de incalcarea prevederilor articolului 40 din Legea audiovizualului referitoare la interdictia de difuzare a programelor care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie sau sex, si a Deciziei nr. 80 referitoare la respectarea demnitatii umane. Sanctiunea a fost stabilita in conformitate cu art. 95 din Legea audiovizualului, care prevede retragerea licentei de emisie radiodifuzorilor ca efect al incalcarii deciziilor CNA sau al art. 40 din aceeasi lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS